7 maddede hayalet nedir nasıl yakalanmaz? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Yaşam

7 maddede hayalet nedir nasıl yakalanmaz?

7 maddede hayalet nedir nasıl yakalanmaz?

Bilim şu zamana kadar Sabri Sarıoğlu'nun orta şut karışımı şutları dışında hemen herşeyi açıklamayı başardı. Hayaletler konusunda da elbette edeceği iki kelam olacaktır bilimin. Ancak hayalet mevzusunu açıklamak için kuru kuruya bilim yetersiz kalıyor. Meseleye biraz antropoloji biraz da soyal-kültürel yapılar pencersinden bakmak gerekiyor. Buyrun cenaze namazına, helvalarınızı hazırlayın ve köşenize kurulun hayaletler dünyasına gidiş geliş bir ziyarette bulunacağız.

1. Kitle algısı


İlginçtir dünyadaki toplumların neredeyse tamamında hayaletlere inanan bir çoğunluk görmek mümkün. Misal 2005'te yapılan bir ankette ABD vatandaşlarının %50'sinin hayaletlerin varlığına inandığı ve %37'sinin de hayaletlerin insanlara ve evlere musallat olduklarına inandığı ortaya çıktı! Bu gerçekten büyük bir oran. Düşünün yaşadığınız toplumun yarısının inandığı bir şey var, bu ister istemez kitle etkisini üstünüzde bir baskı unsuruna çeviriyor. "Ya doğruysa" sorusu ister istemez aklınıza giriyor. İnsanlar arasında en hızlı yayılan duygunun "korku" olduğu farklı testlerde tespit edilmiş bir durum. Bir oda içerisinde hayalet gördüğünü söyleyip kaçan 50 kişi görürseniz, emin olun o an "Ben hayaletlere inanmam" diyemezsiniz. Siz de korkarsınız ve inanırsınız. Bu iradenizin düşük olmasıyla ya da inanç zayıflığınızla alakalı değil. Kitle algısı sizi kontrolünüz dışında esir alır. Bu da şu sonucu ortaya çıkartıyor. İçinde yaşadığınız toplumda hatrı sayılır bir çoğunluk hayaletlere inanıyorsa, darılmaca gücenmece yok potansiyel olarak siz de hayaletlere inanıyorsunuz demektir.

2. İnanç bütünleştirmesi

Hayaletlere inanmadığını söyleyen insanların %50'si de dolaylı yoldan aslında hayaletlere olasılık olarak bakıyor. Yani dolaylı yoldan hayaletlere inanıyor. Neden? İnançlar bu konuda büyük faktör. İster tek tanrılı, ister çok tanrılı dinler olsun hemen hepsinde insan ruhunun sonsuz bir enerji olduğu ve ölümden sonra varlığını sürdüreceğine inanılır. Bu konuda ülkemizdeki en yaygın inanış olan İslam'a bakacak olursak ölümden sonra yaşam son derece baskın bir şekilde ifade ediliyor İslam'da. Ruhani yaşamın büyük önemi var ve bir "Cin" figürü söz konusu. Hayaletlere inanmayan pek çok inançlı kişi için hayaletin yerini inanç sistemindeki bu öğeler referanslar alıyor. İlginç ama pek çok "paranormal" olayı "Cinlerin işidir" diyerek tanımlayan ancak hayaletlere inanmayan kişilerin sayısı hiç de az değil. Bu da hayalet figürünü inançla bütünleştirmiş ve bir noktada asimile etmiş bir bakış açısı olduğunu da söyleyebiliriz.
 

3. Kültür

Pek çok toplumun kültürünün en temeline inerseniz kulaktan kulağa aktarılan masalları ve hikayeleri bulursunuz. Tamamen fantezi ürünü olan bu hikayelerin pek çoğu hayalet ve peri öğeleriyle doludur. Çocuklar genelde hayalet hikayeleriyle korkutularak kontrol altında tutulmaya çalışılır. Yani içinde yetiştiğimiz kültür zaten bizim hayaletlere inanmamızı dolaylı yoldan sağlıyor diyebiliriz. "Yum gözlerini öcü geliyor" diyerek uyutulmuş bir neslin 30 yaşına geldiğinde karanlıkta bir kıpırtı gördüğünde tedirgin olmaması zaten olası değildir. Yani bir noktada bugün bize "Hayalet diye bir şey yok!" diyen büyüklerimiz farkında değiller, hayalet fikrini bizim kafamıza daha en başında kendilerinin soktuklarının.

4. Merak

İnsanlık henüz daha rüyaların gizemini çözemediği gibi öldükten sonra benlik ve bilincin yok olup olmadığını da kesin olarak bilmiyor. İnanç sistemleri ölümden sonra hayata inanmamayı günah olarak tanımlıyor. Bu da ister istemez ölümden sonra herkesin varlığını sürdürdüğüne inanmamıza koşulluyor bizi. Peki ölümden sonra yaşam varsa bu yaşam nerede? Yine inanç sistemleri bu ruhani varlıkların başka bir boyutta yaşamlarını sürdüreceğine inanmamızı salık veriyor. Peki ya ruhlar bu dünyada kalırsa? İşte bu merak da insanları dünya üzerinde ruh avcılığına çıkartıyor. Yani "Ya tutarsa" gibi bir düşünceyle yola çıkıp fellik fellik ruh arayan pek çok insan var. Bunların bir kısmı hala daha açıklanamamış olaylarla karşılaştılar ki bazıları için rahatsız edici olabileceği için bu konuya girmiyoruz.

5. Bilimin kendi kalesine golü

Bilim denince akla gelen en büyük isim Albert Einstein, şöyle der; "Enerji yoktan yaratılamaz ve yok edilemez, sadece form değiştirir." Pek çok medyum bu sözün peşinde "Madem yok olmuyor o zaman hangi forma büründüyse arar buluruz." diyerek telef olmuştur. Ancak bilimin kendi kalesine attığı bir gol niteliğinde olan bu söz, ruhun sonsuza kadar var olacağına dair bir göz kırpıştır. Peki gerçekten form değiştiren bir enerjiysek, ölünce bize ne oluyor?

6. Yanlış yönlendirme

Özellikle 19 ve 20. yüzyıllarda medyum ve hayalet avcısı adı altında garip olayları inceleyen pek çok kişinin yaptığı gösteriler toplumların hayaletlere bakış açısını şekillendirmiştir. Çok uzaklara gitmeye gerek yok elbet çevrenizde fal bakan, bakarken de "birilerinden" yardım aldığını söyleyen kişilerden bahsedildiği oluyordur. Bu kişilerin doğru bildiği bazı öngörüler de yanlış yönlendirmeler oluşturuyor. Hayaletler varsa onlarla iletişim kurmak da pekala mümkündür değil mi? bu uğurda hangimiz çocukluğumuzda "Ruh çağırma" seansı düzenlememişizdir ki? Bir masa etrafında toplanan insanların öte dünyadan haber almaya çalıştığını hangimiz görmemişizdir?
 

7. Avcılık

Gelelim hayalet avcılığına. Üstüne çok fazla film yapıldı, çok fazla yazıldı çizildi. Açıkçası hayaletlerin varlığı bilimsel açıdan yok hükmünde. Ancak "Ben arar bulurum arkadaş" diyorsanız, işte size hayalet avcılığında işinize yarayacak bazı araç gereçler. Bunlar şu anda gerçekten internet yoluyla satılmakta, alan da var satan da. Peki hayalet yakalayan?

Bonus: En iyi ihtimal

Şu ana kadar hayaletler vardır diyebileceğimiz herhangi bir bilimsel kesinlik yok. Yeni gelişmeler olana kadar hayaletler hakkındaki fikrinizi yukarıdaki görsel sabit tutabilir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar