5 kıtaya “ALTINBAŞ” damgası - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Röportaj

5 kıtaya “ALTINBAŞ” damgası

5 kıtaya “ALTINBAŞ” damgası

Altınbaş Holding günümüzde 4 milyar doları aşan aktif büyüklüğe ve 4 bin çalışanı ile büyük bir aile olmuş durumda. Altınbaş Holding bu başarıyı tüm çalışanların, bayilerin ve diğer iş ortaklarının özverili çabalarına bağlıyor.

Türkiye’nin en önemli yatırımcıları arasında
Altınbaş Holding, bugün Türkiye’nin en önde gelen uluslararası yatırımcıları arasında. 60 yıla ulaşan tecrübe ve 5 kıtada yaptığı uluslararası yatırımlar ile ülke ekonomisine artı değerler katıyor.


35 firma ile 80 ülkeye ihracat
Enerji, finans, mücevherat ve lojistik sektörlerinde otuz beş marka ile büyümeye devam eden Altınbaş Holding, 80 ülkeye ihracat yapıyor. Kıbrıs, Almanya, Bulgaristan, Makedonya, ABD ve Ukrayna’da bulunan fabrikaları aracılığıyla bulunduğu ülkede istihdam imkanı yaratıyor.

Lojistikten, mücevherata 35 önemli sektör
Altınbaş Holding, ALPET ve ALPET Madeni Yağları ile enerjide, Creditwest Bank, Creditwest Faktoring, Creditwest Insurance, Creditwest Finance ve Altınbaş Kıymetli Madenler Borsası ile finansta, Altınbaş, Assos, Pera, Ellda, Era, ONSA ve Alstone markalarıyla mücevheratta, Transal ve Galata Denizcilik ile lojistikte hizmet veriyor.

Sosyal sorumluluk proje ile de ilgileniyorlar
Altınbaş Holding, kurumsal sosyal sorumluluk projelerini Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı ile birlikte sürdürüyor. Altınbaş Holding bundan sonra da sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalarını sürdüreceğini bu çatı altında sürdüreceğini açıkladı.

“Her koşulda insan”
Holding, “Her koşulda insan” yaklaşımı ile TC İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’ni bir vakıf üniversitesi olarak hayata geçirdi. Binlerce öğrenciye eğitim imkanı sunan Holding, eğitim alanındaki çalışmalarını da bu yönde sürdüreceğini ve yeni atılımlar yapacağının da müjdesini verdi.

Altınbaş: Artık dünya markasıyız
Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vakkas Altınbaş, 1950’lerde Gaziantep’te başlayan, 1975’de Kuzey Kıbrıs’ta filizlenen, şimdi ise dünya markası olan “Altınbaş” serüvenini Havadis’e anlattı.
Vakkas Altınbaş, “Altınbaş” markasının bir dünya markası haline geldiğini belirterek, “Buna karşın vefa duygusunu hiç elden bırakmadık. Altı kardeş birbirimize sımsıkı sarıldık. Her olayda aile bağlarımız daha da güçlendi. Şimdi altı kardeşten öte, 4 bin kişinin emek verdiği, KKTC’de, Türkiye’de ve bölgede en önemli kurumlardan biri haline geldik” dedi.

5 kıtada Altınbaş markası
Vakkas Altınbaş, 60 yıla ulaşan tecrübeleriyle şimdi dünyanın beş kıtasında yapılan uluslararası yatırımlar ile hem KKTC hem de Türkiye ekonomisine ciddi bir katkı sağladıklarının altını çizdi.
Altınbaş, “Enerji, finans, mücevherat ve lojistik sektörlerinde bünyemizde yer alan otuz beş markamız ile 80 ülkeye ihracat yapıyor, Kıbrıs, Almanya, Bulgaristan, Makedonya, ABD ve Ukrayna’da istihdam yaratıyoruz” dedi.
Altınbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin hızlı büyüyen holdinglerinden biri olarak açık arayla hedeflerimizi aştık. Türkiye’nin profesyonel ve öncü gücü olarak istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Asla öz değerlerimizden taviz vermeden, vizyonumuzdan şaşmadan, misyonumuz doğrultusunda ilerleyeceğiz.
Şirketlerimiz kuruldukları günden bu yana faaliyet gösterdikleri sektörlerde ve ülkelerde lider olma vizyonu ile hareket ediyor. Dün olduğu gibi bugün de dürüst, ilkeli, ahlaklı, sorumlu, bilgili ve çevreye duyarlı tutumumuzdan vazgeçmeden sağlam adımlarla ilerliyoruz.
Altınbaş Holding olarak ALPET ve ALPET Madeni Yağları ile enerjide, Creditwest Bank, Creditwest Faktoring, Creditwest Insurance, Creditwest Finance ve Altınbaş Kıymetli Madenler Borsası ile finansta, Altınbaş, Assos, Pera, Ellda, Era, ONSA ve Alstone markalarıyla mücevheratta, Transal ve Galata Denizcilik ile lojistikte faaliyet gösteriyoruz.
Büyük önem verdiğimiz eğitim alanındaki kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizi ise Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı ile birlikte sürdürüyoruz. Her koşulda insan yaklaşımı ile TC İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’ni bir vakıf üniversitesi olarak hayata geçirdik. Altınbaş Holding olarak bundan sonra da sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Altınbaş Holding çatısı altında yer alan bütün şirketlerimiz, sürekli atılımlarda bulunmaya ve ilerlemeye devam edecek.
Hızlı ve atak büyüme temel stratejimiz olacak. Önümüzdeki dönemde stratejik odaklılık gereği ana sektörlerimizde yoğunlaşırken kar ve verimlilikte bizi küresel düzeyde güçlü kılacak alanlara da yoğunlaşacağız. Uluslararası yatırımlarımızda, iş yaptığımız alanlarda Türkiye’nin adını en iyi şekilde duyuracak, katma değeri yüksek yeni yatırımlarla bölgedeki varlığımızı güçlendireceğiz.”

Havadis’in sorularını yanıtladı
Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı Vakkas Altınbaş, şirketin geldiği noktayla ilgili Havadis Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Altınbaş’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Kıbrıs’a gelip kuyumculuğa başladığınız zaman Türkiye’de herhangi bir yatırımınız var mıydı?
Türkiye’de yatırımımız yoktu. Sadece Gaziantep’te ufak da olsa bir yerimiz vardı. Kömür ticareti ve sarraflıkla babamız ticarete başladı.
Bir taraftan ticaretle uğraşan babamız, diğer taraftan da 9 çocuk yetiştirdi. Hepimizi de memlekete kazandırdı. Tek mutsuzluğu hepimize yeteri kadar tahsil yaptıramamasıydı.

Babanız, Kıbrıs’ta nasıl başladı ticaret?
1974 yılında Kıbrıs’a gelmeye karar verdiğimizde KKTC’de eksik olan turistik eşya ile başladık. Cam işi tabak işi, yani bilinen ismiyle valizcilikten başladık.
Toptancılardan alıp onlara satarak ticaret yaptık. Ondan sonra da buraya, KKTC’ye kuyumculuğu getirmeye karar verdik. Ve ilk mağazamızı en bilinen yeriyle, Cemaat Meclisi’nin altında açtık.

Bütün kardeşler hep birlikte miydiniz?
Bütün kardeşler beraber olarak çalıştık. Tüm adanın geneline kuyumculuğu yaydık. Önce bir mağaza ile başlayarak kuyumculuğu geliştirdik.
1984 yılında Özal’ın TC’de liberal ekonomiye geçmesiyle altıncılığa ciddi bir teşvik verildi. Biz de bundan faydalanarak, geleceği de iyi okuyarak ilk fabrikamızı Beylikdüzü’ndeki yerde açtık.
Şimdi, dünyada adından söz ettiren, dünyanın her bölgesine işlediği altınları yayan ONSA’nın 1985’te temeli atıldı.
O fabrikanın başına Ali Altınbaş ve İmam Altınbaş gitti. Karar verdik kardeşler olarak, dedik ki biz Kıbrıs ayağının yürüteceğiz, Ali ve İmam da Türkiye ayağını yürütecek.

Türkiye’ye adım atma sizi hangi noktaya taşıdı?
Türkiye’ye adım atma bizi önce Türkiye markası ardından da dünya markası olma noktasına getirdi. İlk üretimi başlattığımızda ilk altın fabrikasının temelini biz attık.
O güne kadar herkes el işi yapıyordu atölyede. Altını fabrikasyon ile Türkiye’de tanıştıran Altınbaş oldu.

Nasıl bir kapasite ile başladınız o zaman?
20 kişilik bir çekirdek kadro ile başladık. Ondan sonra da üretim bizim vazgeçilmez bir parçamız oldu. Türkiye’de o zamanlarda dağıtım ağı da yoktu. Kapalı Çarşı’da adam bulacaktınız ve ürün alacaktınız. Zordu.
Altınbaş’ın sektöre girmesiyle hem fabrikalaşma hem de dağıtım ağı genişlemiş oldu. Bizim vizyonumuz müşterinin ayağına gitmekti. Gaziantep’te mağazası olan biri vardı. Biz alırdık çantayı giderdik oraya. Biz ayağa hizmet ile, bu alanda bir fark yarattık.
Her şeyin biz zamanı oluyor. Eğer siz o zamana ve değişime ayak uyduramazsanız yok olup gidersiniz. Biz orada değişime ve zamana ayak uydurduk.
Mesela ilk zamanlar toptan modaydı, sonra da mağazalaşma moda oldu. Biz Altınbaş’ı Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 140 tane kendi mağazası olan bir bayii haline getirdik.
Türkiye’de 1200 noktada Altınbaş ürünü satılır noktaya ulaştık.
Dünyada ise 3000 mağazada Altınbaş markası, ürünü satılıyor ve bu sayı artarak devam edecek. Gururla söylüyoruz ki, temelleri KKTC’de atılan Altınbaş, şimdi Türkiye’nin bir numaralı altın markası.

Kuyumculukta, şu anda kaç alanda faaliyet gösteriyorsunuz?
Altınbaş, Assos, Pera, Ellda, Era, ONSA ve Alstone sadece mücevherat alanında olanlar. Ama en büyüğü Altınbaş. Bunlar kendi dallarında bir marka haline geldi. Akaryakıta gelince Al-Pet var.

Önce altın işi ile tanısak da, yatırım alanlarınızı zaman içerisinde genişlettiniz. Mesela ALPET. ALPET’i biraz anlatabilir misiniz bize?
Kıbrıs’ta kuruluşu yapıldı ve ondan sonra Türkiye ve Arnavutluğa yayıldı. Türkiye’de 400, Arnavutluk’ta 100, Kıbrıs’ta da 55 noktadayız. Bunlar bayraklı bayiler.
Toptan satış işlemlerimiz ayrı. Türkiye ve Arnavutluk dışında ALPET için farklı pazar arayışlarımız var.

Bir de Kemerburgaz Üniversitesi var. Üniversiteye nasıl bakıyorsunuz?
Üniversite bizim sosyal sorumluluk projemizdi. Amaç orada öncelikle sermaye birikimi yaratmak değildir.
Yaratılan sermaye birikimini eğitimde kullanmaktı. Kuruluş amacımız biz kardeşler Türk toplumunun kurtuluşunun okumaktan geçtiğini ve bunu gördüğümüzden dolayı bu sektöre katkı koymak adına yaptık. Yüklü miktarda burs veriyoruz. 3000 öğrencimiz var bunların yarısı burslu okuyor.

Bankacılık sektöründe durumunuz nedir?
Creditwest Bank’ın temelleri de KKTC’de atıldı ve ardından Türkiye’de ve Ukrayna’ya genişledi. Bunu yanında Creditwest Faktoring, Creditwest Insurance, Creditwest Finance ve Altınbaş Kıymetli Madenler Borsası gibi bankacılık ve finans sektöründe yatırımlarımız var. Altınbaş Bank olarak başladı ve ardından Creditwest Bank adını alarak büyümesini sürdürdü. Daha sonra da Ukrayna’da Creditwest Bank’ı açtık. 5 şube var Ukrayna’da. Merkezi Kiev’de. Açana kadar sıkıntılar yaşadık Kiev’de. Birçok araştırmaya tabi olduk. Türkiye’de herhangi bir sorun olmadı.

Nedir Altınbaş Holding’in vizyonu?
Yaptığımız işlerde mantık basit, akşam süt sabah yoğurt. Nakit olan işleri yapıyoruz. Bunu da bilinçli yapıyoruz.
Yani ağır yatırımlar değil de daha çok tüccar kökenli olduğumuz için bu yönde yatırımlar yapıyoruz. Az kazanıp güzel şeyler yapmak için bu dalları seçtik.

İkinci kuşaksınız siz. Üçüncü kuşak nasıl yetişiyor Altınbaş’larda?
Üçüncü kuşak Altınbaş’lara da şirketlerin yönetimlerinde yer veriyoruz. Onları da pişire pişire de sistemin bir parçasına yerleştireceğiz. Onlar bizim canımız ciğerimiz. Onlarsız bir düzen düşünmüyoruz.
Eğitimlerine ciddi önem veriyoruz. Hem işi öğrenerek, hem de iyi eğitim alarak, dünyayı görerek büyüyen bir üçüncü nesil yetişiyor.

Genç girişimcilere önerileriniz ne?
Mutlaka bir hedeflerinin olması gerek. Olmaz diye bir şey yoktur. Bir hedef olduğu zaman o yönde de çalışırsa mutlaka gerçekleşeceğine inanıyorum ben. Sevdiği işleri yapsınlar gençler. Ne ise içlerindeki sevgi onu yapsınlar.
Yaparken de o dalın zirvesine gitmeye çalışsınlar. En son noktaya gitmeyi hedeflesin. Özünde de eğitimini aldığı işi yapsın. Piyasa o kadar bozuldu ki, 3 şeye dikkat etmeliler. Bir; temiz giyinip temiz konuşması lazım, iki; ahde vefalı olması gerekir bir insanın. Bir işe başlarken ilk size aracılık edenlerin unutulmaması lazım. Üç; mutlaka insan az yemek yiyip spor yapması lazım. Biz buna önem veriyoruz. Sporunu yapmazsa faydalı olmaz toplumuna.

Kardeşleriniz sizin için ne ifade eder?
6 kardeşiz biz. Benim bütün gücüm onlar. Altınbaş’ı Altınbaş yapan o birlik beraberlik. Bir Anadolu köyünden çıkıp Türkiye’nin markası olduk. Bu da beraberlikle beraber oldu.

 

Fotoğraf soldan sağa: Ali Altınbaş (Onursal Başkanı), Vakkas Altınbaş (Yönetim Kurulu Başkanı), Sofu Altınbaş (Enerjiden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), İmam Altınbaş (Altıncılıktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, Altınbaş Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı), Hüseyin Altınbaş (Yönetim Kurulu Üyesi ve Gemicilikten Sorumlu Yönetim Kurulu Başkanı), Nusret Altınbaş (Asoss, ONSA Rafinerilerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkanı)

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar