39 Yıl El Ele Vererek Büyüdüler - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

39 Yıl El Ele Vererek Büyüdüler

39 Yıl El Ele Vererek Büyüdüler

 

KIBRIS’TA İLK: Seramik sanatında Kıbrıs’ta bir marka olan Hasan Eminağa ve Tomrul Tomgüsehan, 39 yıldan bu yana aynı ekmek teknesinden kazanç sağlıyor. Çocuk yaşta, aynı meslekte yollarını birleştiren iki dost, halen Karaoğlanoğlu’ndaki atölyelerinde sanatını icra ediyor. Eminağa ve Tomgüsehan, ayrıca seramik sanatına ilgisi olanlara özel eğitim veriyor


HALEN OMUZ OMUZA: İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Seramik Bölümü’nden 1972 yılında mezun olan ve o gün bu gündür 39 yıldır aynı tekneden ekmek yiyen Hasan Eminağa ve Tomrul Tomgüsehan bitmeyen dostluklarının ve iş ortaklıklarının nedeninin karşılıklı güven olduğunu söyledi 

“OMUZ OMUZA VERDİK”: Havadis’e konuşan Hasan Eminağa, “1968 yılında İstanbul’da seramikle ve 39 yıldır hem iş hem de can arkadaşım olan Tomrul Tomgüsehan’la tanıştık ve bugün hala yan yana omuz omuza devam ediyoruz” dedi

TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI: Hasan Eminağa ve Tomrul Tomgüsehan’ın eserleri, yerli halkın oldukça ilgisini çekiyor. Sanatında, hemen her kesimin göz zevkine hitap eden Hasan Eminağa ve Tomrul Tomgüsehan’ın eserleri, turistler tarafından da yoğun ilgi görüyor

Devrim DEMİR
Seramik, hayallerinizin sınırlarını zorlayabileceğiniz, tabiatta karşılığını bulamadığınız objeleri yaratabileceğiniz bir sanat dalı. Çamura, on parmağınızla şekil verirken, toprağın vücudunuzdaki negatif elektriği aldığını hissedeceksiniz. Üstelik eğitime başladığınız ilk gün, profesyonel görünmese de bir obje ortaya çıkarmanız mümkün. Emek verdikçe alabildiğiniz dünyanın en rahatlatıcı en pozitif yaratıcı sanat dallarından birisi olan seramik işçiliğini ruhuyla sanata döken ve 39 yıldır ortağıyla aynı kapının ardında ekmek yiyen Hasan Eminağa ve Tomrul Tomgüsehan, Havadis’e konuştu.

Okul hayatıyla gelen 39 yıllık dostluk
İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Seramik Bölümü’nden 1972 yılında mezun olan ve o gün bugündür 39 yıldır aynı tekneden ekmek yiyen Hasan Eminağa ve Tomrul Tomgüsehan bitmeyen dostluklarının ve iş ortaklıklarının nedeninin karşılıklı güven olduğunu söyledi.  Havadis’e konuşan Hasan Eminağa, “1968 yılında İstanbul’da seramikle ve 39 yıldır hem iş hem de can arkadaşım olan Tomrul Tomgüsehan’la tanıştık ve bugün hala yan yana omuz omuza devam ediyoruz” dedi.

“Kıbrıs’ta bir ilk”
Seramik Sanatı’nda çok iddialı olduklarını ve Kıbrıs’ta Türklerin yapamadığı bir ilke başladıklarını anlatan Hasan Eminağa, “13 Ekim 1974 yılında Girne Karaoğlanoğlu’nda 39 senelik ortağım Tomrul Tomgüsehan ile birlikte ekmek kapımızı açtık. İlk yıllar zor olsa da yılmadık bugünlere çok severek yaptığımız mesleğimizi taşıdık ve kaybolmasına izin vermedik. 2002 yılına kadar 18 kişi olarak hizmet veriyorduk ancak Kıbrıs’ta ekonomik nedenlerden dolayı çalışanımızı ödeyemeyecek duruma geldik ve kademe kademe azaldık. Şu an 32 yılık ve 2 yıllık personelimizle işimizi devam ettiriyoruz” dedi. 

“Kendi yağımızla kavruluyoruz”
39 yıllık Seramik Sanat hayatlarında ekmek kapılarını açtıktan sonra, ne geçmiş zamanda nede şimdiki zamanda hükümetten herhangi bir destek bir yardım almadan ayakta durduklarını söyleyen Hasan Eminağa, “Geçmiş hükümetler olsun şimdiki olsun hiçbir şekilde bizi desteklemedi. Ne yardım aldık nede devletten biri yüzümüze üfledi yıllardır kendi yağımızla ciğerimizi kavuruyoruz şikayetçide değiliz halimize çok şükür. 8 saat çalıştığımızı hiç hatırlamıyorum, çünkü bu sanat hem emek hem de sabır isteyen bir sanattır. Kendi yaşantımızdan, hayatımızdan ödün vererek biz bugünlere geldik.

“Değerini bilen alıyor”
Seramik Sanatını yerli halktan daha çok 3. ülkelerden gelen insanların değer verdiğini söyleyen Eminağa, “Üçüncü dünya ülkelerinden ülkemize gelen yabancı turistler olsun, burada yaşayan İngilizler el işinden anlayan değer verenler ilgi duyuyor” dedi.

“Bu meslek tükenmesin” 
KKTC’de seramik kelimesinin ‘S’ni bilmeyen insanların hala mevcut olduğunu söyleyen Hasan Eminağa, “Geçmiş yıllarda maddi olarak daha çok kazanırdık, eski yıllara göre kazancımız azaldı. Bu mesleğin KKTC’de tükenmesini istemediğimiz için gençlere öğretmek istiyoruz ve bu Sanatı yapmak isteyen herkese kapımız açık. Amacımız ekmek kapımızın kapanmaması ve arkadan gelenlere iyi bir şeyler öğretip de gitmek. İki yıl öncesine kadar yabancı ülkelerde Turizm Fuarlarında Devlet desteği ile bulunduk. Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirilen tüm festivallerde yer alıyoruz, amacımız Seramik Sanatı’nı insanlarımıza unutturmamak” dedi.

Ayrı kare
İstek çok önemli
Konuşamayan ve duymayan Emrah Soyluhan da seramik sanatına kendini adayanlardan biri. Konuşup derdini anlatamıyor duyamıyor da ama 32 yıldır hislerini ve ruhunu yaptığı işlerle yansıtabiliyor. Seramik Sanat mesleğinde istek ve ruhun çok önemli olduğunun altını çizen Hasan Eminağa, yanlarında 32 yıldır çalışan işitme ve konuşma engelli Ekrem Soyluhan’ın engelliler okulundan geldiğini söyledi. Seramik yapmak için yetenekli ya da bilgili olmanın şart olmadığını ama hayal gücünün geniş, parmakların kıvrak olmasının yeterli olduğunu söyledi. İçinde öğrenme isteği olan her kişinin bu Sanatı kısa bir sürede öğrenebileceğini söyleyen Hasan Eminağa, “Bir atölyeye giderseniz, daha ilk günden seramiğiniz bitmiş olarak çıkıyorsunuz” dedi.

Kardeşten öte bir dostluk
Kardeşlik aileden daha öte bir arkadaşlıkla imrenilen bir dostlukları olan Hasan Eminağa ve Tomrul Tomgüsehan, “Türkiye’de okul yıllarında doğan arkadaşlığımızı iş yaşantımıza taşıdık ve 39 yıldır aramızda hiç bir sorun olmadan karşılıklı güven ve anlayışla birlikteyiz. 1974 yılında iş yerimizi açtığımız ilk gün 15 Kıbrıs Lirası kazandık ve bölüştük 2 yıl toparlanana kadar ailelerimizin yardımıyla 39 yıla iş hayatımızı dostluğumuzu taşıdık” dedi.

Avustralya maceraları
Hasan Eminağa ekmek teknelerini açtıktan 5-6 ay sonra ortağı Tomrul Tomgüsehan’ın iş azlığı nedeniyle Avustralya ya gitmeye niyet ettiğini ancak aksiliklerin yollarını ayırmadığını söyledi. Yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen iki dostun iş azlığı ve geliri az olan bir işe girdiklerini düşündükleri için ortağı Tomrul Tomgüsehan’ın bilet ve vizesini alarak ülkeden gitmek istediğini söyleyen Hasan Eminağa, “Tomrul vize aldı biletlerini de hazırlayıp Avustralya ya gitme kararı aldı. Bavulları kapının önünde babasını beklerken arabasının bozulduğu haberi geldi ve Tomrul gitmekten vazgeçti” dedi.

“Babam zorla alırdı”
7-8 yaşlarında babasıyla birlikte testi ve bardak yapan Rumların yanına gittiğini söyleyen Hasan Eminağa, “Babam Rumlardan testi, bardak almaya gittiği zaman ben 7-8 yaşlarındaydım ve beraber giderdik. Ben oturur izlerdim testi bardak yapanları saatlerce usanmadan izlerdim, babam zorla beni oradan çıkarırdı” dedi.

“Devlet gençliğe sahip çıksın”
Sanat okullarında Seramik işine gönül veren öğrencilerin olduğunu anacak okul bitip mezun olunca destek göremediği için başka mesleklere yöneldiğini ve Seramik Sanatı’nın harcandığını söyleyen Hasan Eminağa, “Okullardan haftada 2 kez 5 öğrenciye eğitim veriyoruz. 30 yakın öğrencilerin burada staj yaptığı zamanlar oldu kabiliyeti olanlarda olmayanlarda var ama Devlet küçük bir atölye yapıp bu çocuklara gençliğe sahip çıkmalı. Bize hocalarımız ışık tuttu ve mesleğimizi buraya kadar taşıdık” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar