30 bin ton açıkta - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
EkonomiKıbrısManşet

30 bin ton açıkta

Arpa ve buğday hasadında yüksek rekolte üreticinin yüzünü güldürürken TÜK, toplam üretimden aldığı yaklaşık 77 bin ton zahirenin sadece 47 bin tonunu depolayabildi


 

77 BİN TON ALINDI: Arpa, buğday ve tritikale alımlarına 17 Haziran’da başlayan Toprak Ürünleri Kurumu, (TÜK), 61 bin 866 ton arpa, 14 bin 244 ton buğday, 721 ton tritikale olmak üzere üreticiden toplam yaklaşık 77 bin ton zahire alımı yaptı. Zahire alımı cuma günü tamamlandı

 105 MİLYON TL ÖDENECEK: TÜK, yaklaşık 77 bin tonluk zahire için üreticiye toplam 104 milyon 743 bin TL ödeme yapacak. Kurum yetkililerinden yapılan açıklamaya göre, 2019 yılı için bir miktar ödeme yapan TÜK, üreticileri ödemeler konusunda mağdur etmeyecek, 30 Eylül’e kadar tüm ödemeleri tamamlayacak

 REKOLTE YÜZ GÜLDÜRDÜ: Toprak Ürünleri Kurumunun arpa ve buğday alımları sürerken, yaklaşık bir ay önce hasadı biten arpa ve buğdayda rekolte üreticinin yüzünü güldürdü. Halihazırda piyasada mevcut bulunan ürünlerle birlikte toplamda yaklaşık 120-130 bin ton arpa, 20-30 bin ton civarında buğday 2019 yılına hazırlanıyor

 47 BİN TON DEPOLANDI: TÜK, üreticiden aldığı yaklaşık 77 bin ton zahirenin 47 bin tonunu Akdoğan ve Vadili’deki kapalı ambarlarına koydu. Ambar sorunu sebebi ile kalan 30 bin ton zahire ise Geçitkale ve Akdoğan’da açık alanlara kümelendi. Açıktaki ürün üzeri naylonla örtülerek korunmaya çalışılıyor

 

Betül AKLAN

Toprak Ürünleri Kurumu’nun  (TÜK) 17 Haziran’da başlayan arpa, buğday ve tritikale alımlarını Cuma günü tamamladı.

TÜK, 61 bin 866 ton arpa, 14 bin 244 ton buğday, 721 ton tritikale olmak üzere üreticiden toplam 77 bin ton arpa, buğday ve tritikale alımı yaptı.

Kurum, aldığı 77 bin ton zahirenin 47 bin tonunu ancak depolayabildi, kalan 30 bin ton, ambar sıkıntısı sebebi ile arazilerde ve ambar önlerinde açıkta kaldı.

Arpa ve buğday hasadından elde edilen rekolte üreticinin yüzünü güldürürken üretimin tamamının depolanamaması endişeye yol açtı.

 Rekolte buğdayda 30, arpada 130 bin ton civarı

Arpa ve buğday hasadı yaklaşık 1 ay önce tamamlandı. Rekolte üreticinin yüzünü güldürdü. Halihazırda piyasada bulunan ürünlerle birlikte toplamda yaklaşık 130 bin ton arpa, 30 bin ton civarında da buğday 2019 yılına hazırlanıyor.

 Mayıs sonuna kadar ithalat olmayacak

Toprak Ürünleri Kurumu Mali İşler Amiri Mehmet Arkut, Kuzey Kıbrıs’ta eş zamanlı olarak çiftçilik ve hayvancılık yapan üretecinin ürünlerin bir bölümünü kendi içinde tutmasına rağmen, kurumun aldığı arpa ve buğdayın gelecek yıl Nisan veya Mayıs sonuna kadar yeterli geleceğini tahmin ettiklerini söyledi. Arkut, bu zamana kadar herhangi bir ithalat beklenmediğini açıkladı.

 Ambarlar doldu, tarlalara kümelendi

Toprak Ürünleri Kurumu, üreticiden aldığı 77 bin ton zahirenin 47 bin tonunu Akdoğan ve Vadili’deki kapalı ambarlarına koydu.

Ambar sorunu sebebi ile kalan 30 bin ton zahire ise açık alanlara kümelendi. Açıktaki ürün, üzeri naylonla örtülerek korunmaya çalışılıyor.

Zahirelerin güvenliği ise 24 saat izlenen güvenlik kameraları ile sağlanıyor.

 

 

Arkut: Üretici 30 Eylül’e kadar tüm parasını alacak

Toprak Ürünleri Kurumu Mali İşler Amiri Mehmet Arkut’un Havadis’e yaptığı açıklamaya göre, üreticiden alınan 61 bin 866 ton arpa, 14 bin 244 ton buğday, 721 ton tritikale olmak üzere yaklaşık 77 bin tonluk zahire için 104 milyon 743 bin TL ödeme yapılacak.

2019 yılı için TÜK’ün ödemelere başladığını belirten Mehmet Arkut, kurumun 30 Eylül’e kadar tüm ödemeleri tamamlayarak üreticiye herhangi bir borcu kalmayacağını beklediklerini ve ödemelerle ilgili herhangi bir sorun görünmediğini söyledi.

 

Naimoğulları: Yağmurlar endişe yaratıyor

TÜK’ün üretimin tamamını depolayamaması üretici kesiminde endişeye yol açtı.

Havadis’e konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bereketli bir yıl olmasının yanında depolama alanlarındaki eksikliğe dikkat çekerek, adayı etkisi altına almaya başlayan yağmurların uzun sürmesi halinde ürünlerin zarar göreceğini açıkladı.

Yıllardır süre gelen depo probleminin yetkililerce hala çözüme ulaştırılmamasını eleştiren Naimoğulları, yılsonuna kadar ürünler dışarıda kalacak olmasından ve hava şartlarının kötüleşmesi durumunda daha büyük bir zafiyete uğranılacak olmasından duyduğu kaygıları dile getirdi.

Birlik Başkanı, hasadı yapılan arpa ve buğdayların eksik depolanma alanları sebebiyle açıkta muhafaza edilmesi sonrası birkaç gün süren yağmurların ardından ürünlerin küflenerek zarara uğrayacağını söyledi.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar