270 bin Euro’luk atıl proje - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
EkonomiManşet

270 bin Euro’luk atıl proje

Süt Toplama Merkezi

Duygu ALAN – KKTC’de Avrupa Birliği finansman desteğiyle 2006 yılında hazırlanan “Süt Toplama Merkezi Projesi” devletin ihmaline kurban gitti.

Projenin hayata geçirilmesi için gerekli olan tek şey ünitelerin kurulması için uygun bir yer belirlenip, elektrik enerjisi bağlantısının yapılması, ancak işin sahibi devlet, bunu 14 yıldır yapamadı.


Havadis’e konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar eski Bakanı Erkut Şahali, “Süt Toplama Merkezi Projesi”nin teknolojik bakımdan hala güncel olduğunu belirterek , “sistemin özü çelik kazanlar, buzdolapları ve öğütücülerdir. Bugün gerekli koşullar sağlanırsa proje hayat bulabilir” dedi.

 

“GEÇ DEĞİL”: Şahali: Yangın Gözlem Merkezi, çok teknolojik bir sistem ve geçen zamanda demode oldu. Bunu tekrardan harekete geçirmek fuzuli bir yatırım olabilir. Ancak “Süt Toplama Merkezi Projesi” hala güncel, özü çelik kazanlar, buzdolapları ve öğütücülerdir. Bugün gerekli koşullar sağlanırsa proje hayat bulabilir

 

Şahali şunları kaydetti:

“Süt Toplama Merkezi Projesi,  14 yıldır atıl vaziyette duruyor. Projenin hayat bulması için gerekli olan iki şey var. Biri uygun yer göstermek, diğeri gerekli enerjiyi temin etmektir. Bu memlekette enerji ciddi bir maliyettir ama işin sahibi olan devlet için çok ciddi bir maliyet değil. Bizim aslında maaşlardan başka paramız olmadığı için her türlü harcama maliyecilere fuzuli gelir. Dolayısıyla bunu aşmak ne benim iki görev dönemimde ne de benim dışımdaki dönemlerde hayat bulmadı. Proje 2006 yılında hibe edildi. AB projesiydi, hatta öyle bir modüler sistemdi ki, yani sütün toplanmasında zafiyet olursa sütü dondurmaya çevirip de uzun süre saklama da mümkündü. Ülkenin ayrı noktalarında 6 ünite kurulacaktı. Her bir ünite yanlış hatırlamıyorsam 45 bin Euro civarındaydı. Her iki görev dönemimde de özellikle Dipkarpaz bölgesinde en azından birini olsun harekete geçirmek için Dipkarpaz ve Yenierenköy Belediyelerinin de işbirliğinde çok ciddi bir emek sarf ettim. Benden sonra Dursun Bey de bizim getirdiğimiz noktayı bir adım ileriye taşımak için çalıştı ama hala daha proje vücut bulmadı. Temel sebepse devlet Kıb-Tek’e gerekli ödemeyi yapamadı.

14 YILDIR RAFTA: Proje bedeli yaklaşık 270 bin Euro olan ve Avrupa Birliği finansman desteğiyle 2006 yılında hazırlanan “Süt Toplama Merkezi Projesi”,  devletin merkezin kurulması için uygun bir yer göstermemesi ve elektrik enerjisi için gereken yatırımın yapılmaması sebebi ile 14 yıldır hayat bulamadı

 

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali

“Hala güncel”

Eğer bugün gerekli koşullar sağlanırsa proje hayat bulabilir çünkü. Şimdi gündem Yangın Gözlem Merkezi, ama onu tekrardan çalıştırmak çok akıllıca olmaz çünkü o çok teknoloji yoğunlu bir alandır dolayısıyla geçen sürede o cihazlar demode oldu. Daha ucuz bir işçilikle sistemi devreye sokmak mümkünken mevcudu canlandırmak fuzuli bir yatırım olabilir. Fakat aynı durum “Süt Toplama Merkezi Projesi için geçerli değil. Süt Toplama Merkezi Projesi’nin özünde çelik kazanlar, öğütücüler ve buzdolabıdır. Demode olması çok daha uzun zaman gerektirir 14 yıl bile o cihazları demode etmedi. Süt Toplama Merkezi Projesi, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi açısından çok önemlidir. İşin sahibi de hayvancılık dairesidir.”

Yeşil Hat Tüzüğü yoluyla pazarlama

Süt ürünlerinin Yeşil Hat Tüzüğü’ne dahil edilememesinden dolayı “Süt Toplama Merkezi Projesi” Avrupa Birliği finansman desteğiyle 2006 yılında hazırlandı. Dönemin AB sorumlusu Alessadra Viezzer de şöyle ifade etmişti durumu: “AB Kıbrıs Türk Toplumuna Destek İçin Çalışma Grubu Başkanı Alessandra Viezzer de konuşmasında, gerçekleştirilen projeler neticesinde süt üretiminin AB standartlarına ulaşmasının bu ürünlerin Yeşil Hat Tüzüğü yoluyla pazarlanmasının yolunu da açacağını ifade etti.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar