2017 mali yılına yönelik protokol görüşmeleri başladı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Ekonomi

2017 mali yılına yönelik protokol görüşmeleri başladı

Kamuda 2017 mali yılına yönelik protokol görüşmelerine başlandı. İlk toplantı, bugün Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş başkanlığında, sendikaların katılımıyla gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı toplantı salonunda saat 10.00’da gerçekleştirilen toplantıya, yasa gereği kamuda yetkili sendikalar, Öğretmenler Yasası uyarınca eğitimde ve Kamu Sağlık Çalışanları Yasası uyarınca sağlıkta yetkili toplam 7 sendikanın başkan ve temsilcileri katıldı.

Toplantıda, Kamu-Sen, KTAMS, Kamu-İş, KTÖS, KTOEÖS, Tıp-İş, Hemşireler ve Ebeler Sendikası başkan ve temsilcilerin yanında, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu da hazır bulundu.


DENKTAŞ: “GÖRÜŞMELERİ KISA ZAMANDA SONUÇLANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş toplantıda yaptığı konuşmada, 2017 mali yılına yönelik toplantının ilk günü olduğuna işaret ederek, bütçe çalışmaları devam ederken yetkili sendikaların görüş, öneri ve taleplerini dinlemek amacıyla bu toplantıları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Görüşmeleri kısa zamanda sonuçlandırmayı hedeflediklerini ifade eden Denktaş, görüşmelerin hayırlı olmasını temenni ederken, sendikaların görüşlerini alarak, verebileceklerini vermeye hazır olduğunu, veremeyeceklerini de net bir biçimde ortaya koyacağını belirtti.

Toplantının 29-30 Ekim tarihine kadar sonlandırılması gerektiğini, 31 Ekim’de Bütçeyi Bakanlar Kurulu’na sunması gerektiğini söyleyen Denktaş, Bütçe Meclis’te görüşülmeye başladıktan sonra talepler konusunda bir şey yapılamayacağını kaydetti.

Bir sonraki toplantının 19 Ekim Çarşamba günü olarak planlanabileceğini, sendikaların da taleplerini o güne kadar kendilerine iletmesini isteyen Denktaş, daha sonra toplantıların yoğunlaştırılmış şekilde gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Taleplerinden yapılabilecekler konusunda, elinden geleni yapmaya hazır olduğunu da vurgulayan Denktaş, “toplantılarda sırf dostlar alışverişte görsün diye karar alınmayacak, yapılamayacaklar net bir şekilde söylenecek” dedi.

“KAMU REFORMU ŞART…”

Kamu Reformuyla ilgili yasal düzenlemelere değinen Denktaş, sendikalarla fikirsel olarak ayrı noktalarda olunsa da, kamuda düzeni sağlamak adına sadece hükümet olarak karar alınamayacağını, sendikaların görüşlerinin önemli olduğunu da belirtti.

Araya bütçe görüşmeleri girdiği için, kamu reformu konusundaki çalışmalara bir süre ara verildiğini, ancak çalışmaların neredeyse tamamlandığını anlatan Başbakan Yardımcısı Denktaş, hükümet ortaklarıyla bazı maddelerin müzakere edilerek ilgili yasanın uygulamaya konulabileceğini söyledi.

Kamu reformunun şart olduğunu vurgulayan Serdar Denktaş,”sendikaları karşıt değil, paydaş olarak görmeye çalışıyoruz” dedi.

Denktaş, toplantının hayırlı olması temennisini de dile getirdi.

ATAN: “KAMU ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK VE SOSYAL HAKLARIYLA İLGİLİ İLERLEME YOK”

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Metin Atan da, toplantının hayırlı olmasını temenni ederek, talepleri konusunda bilgi verdi.

Kamu çalışanlarının yıllardır artış alamadığına işaret eden Atan, kamu çalışanlarının özlük ve sosyal haklarıyla ilgili herhangi bir ilerleme olmadığını söyledi.

Atan, Sendika olarak “göç yasasının” kaldırılmasını talep ettiklerini; dereceler, maaş artışı, ileriye dönük haklar konusundaki taleplerini de bakanlığa ileteceklerini kaydetti.

İNCİRLİ: ”SAĞLIKTA BÜYÜK BİR YANGIN YAŞANIYOR”

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) Başkanı Sıla Usar İncirli de, toplantının hayırlı olmasını dileyerek, 2017 protokol masasında görüşülecek dilek ve temennilerin icraata geçmesini temenni ettiklerini vurguladı.

Sağlıkta “büyük bir yangın” yaşandığına işaret eden İncirli, hekim, hemşire eksikliği, fiziki ve altyapı eksikliklerinin artık “ayyuka çıktığını” kaydetti.

Maaş ve özlük haklarında yapılan son düzenlemeden ötürü hiçbir hekimin kamuda çalışmak istemediğini, ülkede ciddi bir hekim göçü olduğunu dile getiren İncirli, “hastalara bakacak hekim yok, Sağlık Bakanlığı hekim arar duruma geldi” dedi.

Doktor münhallerinin yasalar çerçevesinde yapılmasını isteyen İncirli, eksik kadroların hızlıca münhal ilan edilerek doldurulmasını ve özlük haklarının iyileştirilmesini istedi.

İncirli, kamuda hekimliğin özendirilmesi gerektiğine işaret ederek, 2016 yılının sağlık yılı olacak denmesine rağmen, hiçbir somut adım atılmadığını, sürecin hızlandırılmasını istediklerini belirtti.

GÖKÇEBEL: “EĞİTİM ÜLKEDEKİ DİĞER SORUNLARIN ÇÖZÜLEBİLMESİNİN EN UCUZ YATIRIMI”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel de, 2008’den bu yana protokol masasında çıkan kararların ya uygulanmadığını, ya da sendikalarla görüşülmediğini söyleyerek, bu yılki görüşmelerde hükümetin ciddi olmasını temenni ettiklerini söyledi.

Çalışma Bakanlığı’nın toplantıda olmamasını eleştiren Gökçebel, eğitimdeki sıkıntıların giderilmemesini ve her yıl artarak devam etmesini eleştirdi.

Eğitim ve sağlığın, hükümetin temel görevleri olduğuna dikkat çeken Gökçebel, eğitimin ülkedeki diğer sorunların çözülebilmesinin en ucuz yatırımı olduğunu vurguladı.

2008’den bu yana ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılara da değinen Gökçebel, toplumun sabit gelirli kesiminin fakirleştirildiğini vurguladı.

Tasarruf adı altında ülke kaynaklarının harcandığını ileri süren Gökçebel, kamu hizmetlerinin nitelikli hale getirilmesini, özel sektörün geliştirilmesini istedi.

ÖZGÖÇMEN: “HEMŞİRE EKSİKLİKLERİ GİDERİLMELİ…”

Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, 2017 protokol görüşmelerinin herkesin menfaatine olacak şekilde sonuçlanmasını temenni etti.

Hemşire eksikliğinden kaynaklanan fazla çalışma karşılığı  ek mesai ödeneklerinin yapılmasını isteyen Özgöçmen, aynı şekilde vardiya tahsisatlarının ödenmesini ve hemşire eksikliklerinin giderilmesini istedi.

KAPTAN: “GÖRÜŞMELER YOĞUNLAŞTIRILARAK, İKİ HAFTA İÇİNDE TALEPLER NETLEŞTİRİLMELİ…”

Konuşmasına 2017 mali protokol toplantısının “göstermelik” olmaması temennisiyle başlayan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Ahmet Kaptan, toplantıda anlaşılan noktaların hayata geçirilmesinin önemine işaret etti.

Kendileri için öncelikli konunun sendikalaşma olduğunu vurgulayan Kaptan, hayat pahalılığı ve özel sektör çalışanları için atılacak adımların da önemine işaret etti.

“Göç yasasının” yeniden düzenlenerek, sorunların çözülmesinin de talepleri arasında bulunduğuna değinen Kaptan, tahsisatlardaki adaletsizliklerin önlenmesinin önemine işaret etti.

Kaptan, görüşmelerin yoğunlaştırılarak, iki hafta içinde taleplerin netleştirilmesini ve imzalanacak anlaşmanın kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.

BAYBORA: “ ÇALIŞMA HAYATININ İYİLEŞTİRİLMESİ, KAYIPLARIN KARŞILANMASI İÇİN İYİ NİYETLİ ADIMLAR ÖNEMLİ”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nı  (KTÖS) temsilen konuşan Mustafa Baybora da, çalışma hayatının iyileştirilmesi, kayıpların karşılanması amacıyla iyi niyetle atılacak adımların önemine değindi.

Asgari ücretin “yoksulluk sınırına” yaklaştığını, vergi sistemi ve asgari ücrette acil düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Baybora, “göç yasasının” kaldırılarak, üretime dayalı bir ekonomiye geçilmesinin talepleri arasında bulunduğunu belirtti.

Eğitimdeki sorunlara da değinen Baybora, eğitimdeki sorunlar için teknik kurul ve kendilerinin muhatap alınması gerektiğini, yine eğitimdeki denetimlerin de kendilerinin mensubu olduğu denetmenler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

İlahiyat Koleji konusunun da bir an önce çözümlenmesi gerektiğini ifade eden  Baybora, İlahiyat Koleji denilenin, İmam Hatip Lisesi olduğunu, kolej söyleminin sadece bir kılıf olduğunu savundu.

“Bu toplumun dönüştürülmesi için bir kılıf, toplumun önündeki en önemli sorunlardan biri” diyen Baybora, bunun bir an önce düzenlenmesini istedi.

Baybora, din derslerinin de okullarda ihtiyaca göre verilmesi gerektiğini belirterek, bu derslerin seçmeli olması gerektiğini vurguladı.

DİLEK: “KAMU SEKTÖRÜ YANGIN YERİNE DÖNDÜ.SORUNLAR YILLARDIR DEVAM EDİYOR”

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek de, bütçe görüşmeleri öncesinde yapılan toplantının önemine işaret ederek, toplantıdan çıkacak kararların bütçe için önemli olduğunu  kaydetti.

Kamu sektörünün “yangın yerine” döndüğünü söyleyen Dilek, 2008’den bu yana bu sorunların devam ettiğini, kamuda yaşanan sorunlardan özel sektörün de etkilendiğini vurguladı.

Özellikle eğitim ve sağlıktaki sorunların ciddiyetine işaret eden Dilek, personel eksiklikleri, teşkilat yasalarındaki sıkıntıların her geçen gün arttığını söyledi.

Kamuyu verimli hale getirmenin sorunların çözümünü kolaylaştıracağına dikkat çeken Dilek,Toplu iş sözleşmesi, geçici işçiler, ödemeler, TÜK çalışanları, terfiler konusundaki taleplerini ileteceklerini dile getirdi.

Banka faizleri, hayat pahalılığı, maaşların düzenlenmesi, vergi düzenlemeleri, asgari ücretin yeniden düzenlenmesi, doktorlar ve özel sektördeki sorunlara da değinen Dilek,  “göç yasasında” yapılması gereken düzenlemelere dikkat çekti.

Dilek, toplantıdan, topluma hayırlı kararlar çıkması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından, bazı sendika yetkilileri taleplerini Serdar Denktaş’a yazılı olarak iletti. Denktaş da taleplerini iletmeyen sendikalardan, görüş ve isteklerini bir sonraki toplantı öncesinde kendilerine iletmelerini istedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar