Darbe girişimindeki son durum - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
ManşetTürkiye

Darbe girişimindeki son durum

Türkiye’de dün geceden bu yana hareketli saatler yaşandı. 12 Eylül 1980 darbesinden tam 36 yıl sonra, TSK’da emir-komuta zinciri dışındaki bir grup darbe girişiminde bulundu.

Akşam saatlerinde Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı binasında çatışma sesleri yükselmeye başladı.


Eş zamanlı olarak İstanbul’da köprüler ve Atatürk Havalimanı Jandarma tarafından kapatıldı ve Ankara’da F-16 jetleri alçak uçuş yapmaya başladı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın üzerinde 3 adet sikorsky tipi helikopter devriye uçuşu yaptı.

BAŞBAKAN: ASKERİ KALKIŞMA

Herkes ne olduğunu anlamaya çalışırken Başbakan Binali Yıldırım, tüm bu yaşananların adını NTV canlı yayınında koydu: Askeri kalkışma…

Yıldırım, “Yanlarına kalmaz bu çılgınlığı yapanların. Bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Belli ki emir-komuta zinciri olmadan asker içerisinde bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusu” dedi.

Yıldırım darbe girişiminde bulunanlardan 20’sinin öldürüldüğü bilgisini de verdi.

JANDARMADAN BAŞBAKAN’A TACİZ

Öte yandan edinilen bilgiye göre, haberi İstanbul’daki konutunda alan ve Ankara’ya dönmek için karayolunu tercih eden Başbakan’ın konvoyu, jandarmaya ait bazı araçlarca tacize uğradı.

DARBE BİLDİRİSİ

Türkiye genelinde hareketli saatler yaşanırken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin resmi internet sitesi tsk.tr’de darbe bildirisi yayımlandı. Bildiride ordunun ülke yönetimine el koyduğu ifade edildi. Açıklamada “Türk Silahlı Kuvvetleri; anayasal düzeninin, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin tekrar temin ve tesisi; ülkede hukukun üstünlüğünün yeniden hakim kılınması; bozulan asayiş düzeninin tekrar sağlanması; maksadıyla ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur” ifadelerine yer verildi. Bir grup asker TRT binasını basarak canlı yayında bildirinin okunmasını sağladılar.

ERDOĞAN’DAN HALKA SOKAĞA ÇIKMA ÇAĞRISI

CNN Türk, canlı yayınına bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de kendisinin Başkomutan olduğunu ifade etti. Darbecilere hiçbir şekilde imkan tanımayacağını belirten Cumhurbaşkanı, askerler tarafından kapatılmış olan Atatürk Havalimanı’na gideceğini ve halkın da sokağa çıkarak oraya gelmesi çağrısını yaptı. Erdoğan muhalefet liderlerine seslenerek “Demokrasiye inananlar olarak hep birlikte bu adımı atmalıyız” dedi. Erdoğan Cumhurbaşkanı sıfatıyla meydanlara ineceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı'nın talebine cevap veren insanlar sokaklara döküldü. Sivil vatandaşların bazı tankları kontrol altına aldıkları görüldü.
Cumhurbaşkanı’nın talebine cevap veren insanlar sokaklara döküldü. Sivil vatandaşların bazı tankları kontrol altına aldıkları görüldü.

POLİS VE MİT KARŞI KOYDU

Hükümet yetkilileri, emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı’na, binalarına askerlerin girmesi durumunda karşı koyması talimatını verdi. MİT’in başkent Ankara’da bulunan ana karargahı tamamıyla karartıldı. Yer yer polis ve asker arasında çatışmalar çıktı.

ANKARA ÜZERİNDE ALÇAK UÇUŞLAR

Darbe girişiminde bulunan askerler savaş uçakları ve sikorsky tipi helikopterlerle Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve Genelkurmay Başkanlığı binalarının üzerinde alçak uçuş yapmaya devam etti. Jandarma Genel Komutanlığı darbe girişiminde bulunan askerlerin kontrolüne geçti. Girişime karşı çıkan askerler kamutanlık binasının önüne geldi. Jandarma Genel Komutanlığı’nı ele geçiren darbe yanlısı askerlerle 11 saat süren bir çatışma çıktı. Darbeci askerlerin 16’sı burada öldürüldü.

SIKORSKY DÜŞÜRÜLDÜ 

Ankara’da kalkışma girişiminde bulunanların elinde bulunan bir Sikorsky helikopter de F-16’lar tarafından düşürüldü. Ankara’da AK Parti Genel Merkezi’ne akın eden vatandaşların üzerine bölücü helikopterden ateş açıldı. Saldırıda yaralananlar olduğu, yaralılardan birisinin hayatını kaybettiği belirtildi.

MECLİS BOMBALANMAYA BAŞLADI

İstanbul’da sokağa çıkan insanlar ve polis sırayla Atatürk Havalimanı’nın ve TRT binasının kontrolünü tekrar ele geçirdi. Vatandaşlar yollarda bekleyen tanklardaki askerlerin tanklarını terketmesini sağladı. Durumun İstanbul’da sakinleştiği saatlerde Ankara’da tam bir kaos havası hakimdi. Meclis Başkanı ve yaklaşın 50 kadar milletvekilinin TBMM’de bulunduğu sırada F-16 jetleri, meclis üzerinde uçuş yaparak parlamentoyu füzelerle vurdu.  Ankara’da ayrıca Beşteşe yakınlarına uçakların 2 bomba attığı öğrenildi. Anadolu Ajansı, patlamada 2 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

TÜRKSAT KAMPÜSÜ DE BOMBALANDI 

İstanbul ve Ankara’daki askeri darbe girişimi sırasında, Ankara Gölbaşı’ndaki TÜRKSAT kampüsünün, sivillerin tahliye edilmesinin ardından bombalandığı belirtildi. Saldırıda iki personel şehit oldu.

ASKERLER DOĞAN MEDYA CENTER’DA

Bir grup asker Bağcılar’daki Doğan Medya Center’da bulunan Hürriyet, Kanal D ve CNN binasına girdi. Saat 04.00 sıralarında yayını kesilen CNN Türk yaklaşık yarım saat sonra normal yayına döndü. Askerlerin binaya girişleri canlı olarak yayınlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Hürriyer Daily News Genel Yayin Yönetmeni Murat Yetkin, “Silah zoruyla bizi dışarı çıkarttılar. Başlarında bir yüzbaşı, iki onbaşı ve askerler var. Polis kapıya geldi teslim ol çağrısı yapıldı. İçeriden ateşle karşılık verildi havaya ateş ettiler galiba” dedi. CNN Türk tarafına baskın yapan askerler bir süre sonra çekildi ama Hürriyet kısmında bulunanlar bir süre daha içeride bekledi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KALDIĞI OTELE SALDIRI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te konakladığı ve gece yarısı ayrıldığı otele havadan helikopterlerden ateş açıldı, daha sonra helikopterlerden inen yüzleri maskeli ve ağır silahlar taşıyan askerler oteli abluka altına aldı. Çıkan çatışmada 5 polis yaralandı.

JANDARMA KOMUTANLIĞI’NA OPERASYON

Jandarma Genel Komutanlığı, emniyet özel harekat polislerince ele geçirildi. Karargahtaki darbe girişiminde bulunan askerler etkisiz hale getirildi. TRT’yi ele geçirmeye kalkışan 1’i rütbeli 4 asker vatandaşlar ve polis tarafından etkisiz hale getirildi. Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş gözaltına alındı. 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar’ın da Erzincan’da gözaltına alındığı bildirildi.

ATAMA LİSTESİ ELE GEÇİRİLDİ

Grubun darbenin başarılı olması halinde bazı askeri görevler için atama listesi hazırladığı kaydedildi. Yaklaşık 400 ismin yer aldığı listede, atamaların çoğunluğunun Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birliklere olduğu öğrenildi. Atama yapılması planlanan görevler arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlikler ile yurtdışındaki askeri ateşliklerin de yer aldığı belirtildi.

REKLAMCI EROL OLÇAK VE OĞLU ÖLDÜ

İstanbul’da Boğaziçi Köprüsü’nde darbe girişiminde  askerlerin halkın üzerine açtığı ateş sonucu reklamcı Erol Olçak ile 16 yaşındaki oğlu hayatını kaybetti. Ankara Milletvekili

HULUSİ AKAR’IN KURTARILMASI

Darbe girişiminin başladığı ilk saatlerden itibaren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’dan haber alınamadı. MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz NTV’ye katılarak darbenin püskürtüldüğünü ve Akar’ın görevinin başında olduğunu açıkladı. Ancak ilerleyen saatlerde hükümet yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda Genelkurmay Başkanı’nın akıbetinin henüz öğrenilmediği bilgisi paylaşıldı. Bir ara Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın atandığını açıkladı. Başbakanlık Twitter adresinden daha sonra yapılan açıklamayla Akar’ın Ankara’nın Kazan ilçesi yakınlarındaki Akıncı 4. Jet Ana Üs Komutanlığı’na yapılan operasyonla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın kurtarıldığı belirtildi. Atılan Tweet’te ayrıca Akar’ın sikorsky tipi helikopterle Başbakanlık binasına gelişinin videosu paylaşıldı.

ERDOĞAN: BURADAN AYRILMAK YOK

Uçağıyla Atatürk Havalimanı’na gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halka seslendi. Erdoğan durum normalleşene kadar halka havalimanından ayrılmama çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı konuşmasında, “Kardeşlerim yeter ki biz şuna inanalım, biz bunların karşısına dikildikçe yapamayacağımız hiçbir şey yok. Ama bir kere daha sağ duracağız asla bunlara yetki vermeyeceğiz. Buradan Pensilvanya’ya da sesleniyorum; bu millete, bu ülkeye yaptığın ihanet yeter. Eğer sıkıysan ülkeye gel” ifadelerine yer verdi.

DARBECİ ASKERLER TESLİM OLMAYA BAŞLADI

Sabah saat 6.30 sularında Boğaziçi Köprüsü’nü dün geceden beri trafiğe kapatan askerler ellerini havaya kaldırarak teslim oldu. Ardından Genelkurmay Başkanlığı’nda bulunan 700 asker de silahsız bir şekilde emniyet güçlerine teslim oldu. Yaklaşık 150 kişilik, silahlı mühimmata sahip bir grup asker ise Genelkurmay Başkanlığı içinde bekletilmeye başlandı.

161 ŞEHİT VAR

Dün geceden beri devam eden çatışmalarda 161 kişi şehit oldu ve bin 440 vatandaş yaralandı.

MİT’TEN YENİ AÇIKLAMA

Saat 13.00 itibariyle Devam eden operasyonlara ilişkin MİT’ten yeni bir açıklama yapıldı. Sistematik operasyonların bittiği ve nokta atışa geçildiği belirtilen açıklamada, “Akıncı Üssü ve Kara Havacılıkta operasyon sürüyor, nokta opeasyonlar 1-2 saat kadar biter” denildi.

KARARGAHTAKİ OPERASYON TAMAMLANDI

Genelkurmay Başkanlığı’nda darbe girişiminde bulunan askerlere yönelik gözaltı operasyonu da tamamlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunda görevli üç cumhuriyet savcısı, zanlıları teslim almak için Genelkurmay Başkanlığı nizamiyesine geldi.

 

2 BİN 239 ASKER GÖZALTINA ALINDI

Sabah saatlerinden itibaren darbe planının tüm hatlarıyla günyüzüne çıkmasıyla birlikte gözaltılar da başladı. 29 albay ve beş general İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından görevden alındı. Türkiye genelinde yapılan operasyonlarda 2 bin 839 kişi gözaltına alındı. Yapılan gözaltı operasyonlar kapsamında birçok üst rütbeli TSK mensubu da gözaltına alındı. Gözaltına alınan generallerin listesi şöyle;

Hatay’daki 39’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat,
58. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün,
Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş,
3.Ordu Harekat Kurmay Başkanı TuğgeneralEkrem Çağlar,
Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız,
Bingöl 49. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman,
Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer,
Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen,
Balıkesir Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Akyürek,
70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı TuğgeneralSalih Kırhan,
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem,
Tümgeneral Suat Murat Semiz, 1. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Dursun Pak,
JFAC Komutanı Tuğgeneral Recep Ünal,
Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma,
Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan,
10. Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan

KULELİ’DEN 80 ÖĞRENCİ DE GÖZALTINA ALINDI

Polis Kuleli Askeri Lisesi’nden 80 öğrenciyi gözaltına aldı. Öğrencilerin hangi sebeple gözaltına alındıkları tam olarak bilinmiyor.

Denizli’de 11. Komando Tugayı’ndan dün gece uçaklarla Ankara’ya götürülmek istenen 105’i rütbeli 515 askeri personel gözaltına alındı.

Diyarbakır 8’inci Jet Ana Üs Komutanlığında görevli aralarında 2 general ile askeri savcı ve hakimlerin de bulunduğu 100’e yakın askeri personel gözaltına alındı.

[newsbox style=”nb3″ title=”İLGİLİ HABERLER” display=”tag” tag=”tcdarbe” number_of_posts=”12″ sub_categories=”no” show_more=”no” post_type=”post”]

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar