17 bin öğrenci evde kaldı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşet

17 bin öğrenci evde kaldı

kar-iş

Kamu Araçları İşletmecileri Birliği, 52 gündür öğrenci taşımacılığından tek kuruş para almadığı gerekçesi ile eylem yaptı. 17 bin öğrenci dün taşınmadı, bugün ne olacağı bilinmiyor

ÖĞRENCİLER YOLDA KALDI: KAR- İŞ üyesi otobüs ve minibüs sahipleri, yüzde yüz bir katılımla boykot kararına katıldı. 17 bin öğrenci otobüsler çalışmayınca, evde kaldı. Bir kısmı kendi imkanları ile okula gitti, bir kısmı ise evde kaldı. Bazı okullarda hiç, bazı okullarda da kısmi ders yapıldı


 MUHATAP YOK: KAR- İŞ geçtiğimiz hafta uyarı grevi yaptı, dün ise boykot. Buna rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı, taşımacılara “gelin sorunu çözelim” çağrısı yapmadı. İşletmeciler ise, “muhatap alınmadığı” sürece greve devam etme kararı aldı

BAKAN PARAYI ÖĞRENCİLERE VERECEK: Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, 52 günlük ücretini isteyen işletmecilerin eylemini eleştirdi. Bakan Berova, “Ulaşım paralarını öğrencilere veririm” diyerek, alacağını bekleyen otobüs sahiplerini şoka soktu

YOLCU TAŞIMACILIĞI DA DURACAK: Kar-İş dün akşamüzeri yaptığı toplantı ile eylem şeklini daha da genişletti. Dün öğrencileri okullara taşımayarak eyleme giden Kar-İş bugün de hem öğrencileri hem de normal yolcu taşımacılığı yapmayacak

Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği’nin (Kar-İş), Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı okulların öğrenci taşımacılığını süresiz durdurma kararı dün yürürlüğe girdi.
Bu eylemden sonuç alınamaması durumunda, bugün tüm özel okulların öğrenci taşımacılığı ve sivil yolcu taşımacılığının da tamamen duracağı bildirildi.
Kar-İş’ten yapılan açıklamada, yolcu taşıma tarifelerine 3 yıl aradan sonra hükümetin onayı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından fiyat düzenlenmesi yapıldığı anımsatılarak, ancak geçen sürede seyrüsefer, işletme izni, araç sigortası ve akaryakıt fiyatları yanında asgari ücret ve döviz kurlarında artışlar yaşandığı ifade edildi.
Tüm diyalog yollarını deneme ve uyarı eylemleri gerçekleştirmelerine rağmen sorunun çözülmediğini, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın sorunu çözemeyecekse istifa etmesi gerektiğini savunan Kar-İş, hükümetin büyük ortağı UBP’nin duruma sessiz kalmasının da “haklarının verilmemesine onay” anlamı taşıdığını ileri sürdü.

 

Yolcu taşımacılığı da duracak

Kar-İş dün akşamüzeri yaptığı toplantı ile eylem şeklini daha da genişletti. Dün öğrencileri okullara taşımayarak eyleme giden Kar-İş bugün de hem öğrencileri hem de normal yolcu taşımacılığı yapmayacak

Eğitim Bakanlığı: “Öğrenci taşıyan şirketlere ücretleri ödenecek”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği’nin (Kar-İş), bakanlığa bağlı okulların öğrenci taşımacılığını dünden itibaren süresiz durdurma eylemine karşı gerekli önlemlerin alındığını, okullara öğrenci taşıyacak olan şirketlere ücretlerinin ödeneceğini açıkladı.
Bakanlık açıklamasında, birliğin eyleminden üzüntü duyulduğu belirtilerek, “Bakanlık olarak bu kararı, öğrencilerimizin eğitim haklarını engelleyici olduğundan kabul etmemiz mümkün değildir” denildi.
Öğrencilerin ve ailelerin mağduriyetini önlemek adına bakanlığın bazı kararlar aldığı kaydedilen açıklamada, eylem süresince okullara öğrenci taşıyacak olan şirketlere ücretlerinin ödeneceği, ayrıca, taşıma kapsamı içinde olup da eylemden dolayı mağduriyet yaşayacak olan çocukların ailelerinin ulaşım giderlerine de katkı yapılacağı ifade edildi.

 

Topaloğlu: Bugün de devam edecek

 

Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu otobüsçülerin yeni öğretim yılı için kredi çektiklerini ve bir çok harcamalarını bu şekilde tamamladıklarını belirtti. Bunun sebebinin ise devletten 2-3 ay sonra ödeme alınmasını gösterdi. Eğitim Bakanlığı’nın işveren pozisyonunda olduğunu kaydeden Topaloğlu, toplam 17 bin öğrenci taşındığını söyledi. 28 milyon TL’ye yakın bir ücret harcandığını ifade eden Topaloğlu, bu paranın hepsinin taşımacılığa harcanmadığını belirtti.

Öğrencileri taşıdıkları için bu parayı aldıklarını söyleyerek üyelerinin hak edişini istediklerini söyleyen Topaloğlu, Ulaştırma Bakanlığı’ndan tarif edilene göre ücret aldıklarını söyledi.

3 buçuk yıldan beridir bir tarife düzenlemesi yapılmadığını ve son olarak bu talebin Ocak ayında görüşüldüğünü belirten Topaloğlu, toplu taşımaya fazla ücret verildiği ile ilgili açıklamaların yanlış olduğunu söyledi. Topaloğlu, yüksek bir kar marjlarının olmadığını da ifade ederek 75 köyden taşımacılığın günümüzde yapılmadığını belirtti.

Bugün 17 bin öğrencinin okullara taşınmadığını kaydeden Topaloğlu, bu yılki bütçenin 22 milyon 400 bine kapatmak istediklerini belirtti. Geçen yıla göre 6 milyon bir düşüş olduğunu kaydeden Topaloğlu, bin öğrenci artışına rağmen paranın düşmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Güzergahların da arttığı noktada bütçeyi düşürmenin manası olmadığının altını çizen Topaloğlu, taşımacılığın 700 araçla yapıldığını belirtti.

52 gündür alacaklarını alamadıklarını kaydeden Topaloğlu, bu alacağı halen daha alamadıklarını belirtti. Topaloğlu, bu noktada hükümet ile çözüme ulaşamamaları durumunda eylemin bugün de devam edeceğini ifade etti.

KTÖS’ten Kar-İş eylemine destek

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kamu Araçlar İşletmecileri Birliği’nin (Kar-İş) “öğrenci taşımacılığını durdurma” eylemine destek belirtti.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, toplu taşımacılık sektörünün hükümet eliyle kaosa sürüklendiğini, hükümetin iş değil şov yaptığını ve Kar-İş’in sorunlarına açılım getirmek yerine üyeleri eyleme zorladığını savundu.
Açıklamasında, geçtiğimiz yılın Kasım ayında Girne-Değirmenlik yolunda meydana gelen ve 2 öğrenciyle minibüs şoförünün hayatını kaybettiği kazaya işaret eden Şener Elcil, “Aradan geçen beş aya rağmen ne alt yapı, ne de öğrenci taşıyan araçlarla ilgili herhangi bir düzenleme olmadı. Hala daha sözleşmesiz, plakasız, hurda araçlarla öğrenci taşınmakta, polis teşkilatı da tüm bunlara göz yummaktadır. Eğitim Bakanlığı ise hiçbir sorun yokmuş gibi davranmaktadır” görüşüne yer verdi.

“Taşımacılık bedelleri geç ödeniyor, ödemelerde akaryakıt ve hayat pahalılığı dikkate alınmıyor”
Hükümet yetkililerinin toplu taşımacılık konusundaki icraatlarını eleştiren Elcil, şu ifadelere de yer verdi:
“Öğrenci taşımacılığı konusundaki sözleşmeler bilinçli olarak geç yapılıyor, partizanlık adına haksız rekabet yaratan uygulamalara fırsat veriliyor, taşımacılık bedelleri geç ödeniyor, ödemelerde akaryakıt ve hayat pahalılığı dikkate alınmıyor. Araç sahiplerinin özellikle öğrenci taşıyan araçlarını yenilemelerine imkan sağlanmıyor, üniversitelerin yasalara uymayan otobüsler ithal etmelerine, körüklü otobüslerle ayakta yolcu taşımlarına izin veriliyor.”

Eylem: Bakanlık sorunu çözmeli

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem, eğitim kayıplarının yaşanmaması adına sorunun Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından en kısa sürede çözümlenmesi gerektiğini kaydetti.

Selma Eylem, “Kar-İş’in eylemi nedeni ile dün okula taşınmayan öğrencilerin yoklamada ‘yok’ sayılmaması için Bakanlığın okullara bir genelge gönderdiği bilgime geldi ancak ben henüz genelgeyi görmedim. Eğitim kayıpları yaşanmamsına için Bakanlık, Kar-İş ile masaya oturup sorunu çözmelidir” diye konuştu.

 

Özkam Kamyoncular Birliği’nden Kar-İş’e destek

Özkam Kamyoncular Birliği, Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği’nin (Kar-İş) başlattığı eyleme destek belirtti.
Özkam Kamyoncular Birliği Başkanı Hasan Nizam yaptığı açıklamada, hükümeti sorunu çözmeye çağırdı, üç buçuk yıldan sonra alınan zam kararının uygulanmasını istedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar