12 bin hasta 2 doktor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

12 bin hasta 2 doktor

hastane

Geçen yıl kullanıma açılan ve tamamen yeni bir inşaya taşınan Onkoloji Hastanesi’nde personel ve doktor eksiklikleri can sıkıyor. Rakamlar dehşet… Kanserin boyutu yıllık hasta bakım rakamlarında saklı

 

 


 

YILLIK 12 BİN HASTA: Onkoloji Hastanesinde 2016 başta olmak üzere son yıllarda artan hasta sayısı ile sadece erişkin onkoloji bölümü yılda 12 bin hastaya hizmet veriyor. 4 bin 500 kişi ise hastane doktorları tarafından belirli aralıklarla takip ve tetkik hizmeti alıyor. Yaşanan doktor sıkıntısı mevcut doktorların insan üstü bir çabayla görevlerini yapmasına neden oluyor

 

BİR DOKTOR AYRILDI: Onkoloji Hastanesi’nde mecburi hizmetini gerçekleştiren İç Hastalıklar Uzmanı Ferruh Asvaroğlu mecburi hizmet süresinin dolması ile hastaneden ayrıldı. Zaten kısıtlı olan doktor sayısı Asvaroğlu’nun da ayrılması ile daha da azaldı. Bu durum mevcut doktorların hem çalışma süresini hem de hastalarla ilgilenme süresini etkiliyor

 

NÖBETLER DÖNMÜYOR: Binlerce hastanın tedavi gördüğü Onkoloji Hastanesi’nde tıbbi onkolojide 1 uzman ve 1 pratisyen doktor, hematolojide 1 uzman doktor, çocuk onkolojisinde 1 uzman doktor ve çocuk hematolojide 1 uzman doktor olmak üzere sadece 4 uzman ve 1 pratisyen hekimin kalması sıkıntıları daha da artırdı. 5 doktorun nöbet tuttuğu, nöbetten sonra istirahatin olmadığı ve hizmetin devam ettiği sistemde doktorlar ciddi zorluklar yaşıyor

 

 

Rakamlarla Onkoloji Bölümü:

  • Yılda 12 bin hastaya bakılıyor
  • 4 bin 500 hasta takip altında tutuluyor
  • 16 yataklı servisin tümü dolu
  • Doktorlar ayda 950 ile bin 1000 hastaya bakıyor
  • Günde 40 ile 50 hasta arasında hasta tedavi ediliyor
  • 2016’da 510 yeni hasta eklendi
  • Tıbbi Onkoloji Bölümü’ndeki doktor sayısı sadece 2

 

 

 

Bertuğ TOPAL

Ülkenin bir numaralı sağlık problemi olan ve kanayan yara haline gelen kanser için bir umut ışığı olarak sağlık sistemine katılan Onkoloji Hastanesi gün geçtikçe personel ve doktor sıkıntısını daha da fazla yaşamaya başlıyor.

Özellikle son yıllarda ciddi bir artış gösteren kanser hastası sayısı ile doktor sayısının artırılamaması sorunların en başında geliyor.

Tüm kamu hastanelerinde var olan nöbet sisteminin sağlıklı olmaması sorunu Onkoloji Hastanesi’nde de mevcut.

Devlet tüm bu sağlık sorunları içerisinde Onkoloji Hastanesi’ne gerekli önemi göstermekte aciz kalıyor.

Gerek doktor gerekse hemşireler, yaşanan tüm bu sıkıntılara rağmen, hastalara bunları aksettirmiyor.

 

Yıllık 12 bin hasta bakılıyor

Onkoloji Merkezinde bulunan tıbbi onkoloji servisi 2016 yılı başta olmak üzere son yıllarda artan hasta sayısı ile yılda 12 bin hastaya hizmet vermeye çalışıyor.

4 bin 500 kişi ise hastane doktorları tarafından belirli aralıklarla takip ve tetkik hizmeti alıyor. Hal böyle olunca yaşanan doktor sıkıntısı mevcut doktorların insan üstü bir çaba ve gayretle işlemesine neden oluyor.

 

6 bin 500 kişi kemoterapi alıyor

Havadis’in edindiği bilgilere göre Onkoloji Bölümü’nde yılda 6 bin 500 kişi kanser nedeniyle kemoterapi tedavisi görüyor.

Kemoterapi tedavisinde de bazı sorunlarla karşılaşılırken, özellikle ilaçların eksiksiz bulundurulmasında bazı dönemler sıkıntı yaşanabiliyor.

 

Yataklı servis hep dolu

Onkoloji Hastanesi’nde 2 kat yataklı tedavi hizmetine ayrılmış. Ancak personel eksikliği nedeni ile bir kat hizmete açılamamış durumda. Açık bulunan ve 16 yatak kapasitesine sahip olan yataklı tedavi ünitesinde ise bugüne kadar 16 yatak kapasitesinin neredeyse boş olduğu görülmedi. Doktorların çok yüksek iş yükü altında çalışmaya iten sebeplerden biri olan bu noktada doktor eksikliğinin daha fazla belirgin olmasına sebebiyet veriyor.

Öte yandan yataklı servisin sürekli dolu olması nedeniyle bazı zamanlarda aynı binadaki Çocuk Onkolojisi’nin yatakları da kullanılabiliyor.

 

3 poliklinik her gün yüzlerce hastaya hizmet veriyor

Onkoloji Hastanesi’nde bulunan 2 onkoloji polikliniği ve bir kemoterapi polikliniği her gün onlarca hastaya hizmet vermek durumunda.

Hastaların çoğunun devam hastası olması da tedavilerin sonlanma sürelerinin uzunluğuna neden oluyor. Bu da onkoloji polikliniklerinin normal polikliniklere göre daha fazla hasta görmesine neden oluyor.

 

Bir doktor ayrıldı

Onkoloji Hastanesi’nde mecburi hizmetini gerçekleştiren İç Hastalıklar Uzmanı Ferruh Asvaroğlu  mecburi hizmet süresinin dolması ile hastaneden ayrıldı.

Zaten kısıtlı olan doktor sayısının Asvaroğlu’nun da ayrılması ile daha da azalması mevcut doktorların hem çalışma süresini hem de hastalarla ilgilenme sürelerine etki ediyor.

 

Nöbetler dönmüyor

Yılda 12 bin hastanın tedavi gördüğü Onkoloji Merkezinde,  tıbbi onkolojide 1 uzman ve 1 pratisyen doktor, hematolojide 1 uzman doktor, çocuk onkolojisinde 1 uzman doktor ve çocuk hematolojide 1 uzman doktor, radyasyon onkolojisinde 1 uzman doktor olmak üzere sadece 5 uzman ve 1 pratisyen hekimin kalması sıkıntıları daha da artırdı. 5 doktorun nöbet tuttuğu, nöbetten sonra istirahatin olmadığı ve hizmetin devam ettiği sistemde doktorlar ciddi zorluklar yaşıyor.

 

Ayda en az 950 hasta

Onkoloji Bölümünde ayda ortalama 950 ile 1100 arasında hasta tedavi görüyor. Doktorlar günde en az 40 hastaya bakıyor.
2016’da 510 yeni hasta
Veriler ülkenin kanayan yarası kanserin ciddi bir şekilde hayatımızdaki yerini korur nitelikte olduğunu gösteriyor.

Sadece 2016 yılında 510 yeni kanser hastası Onkoloji Hastanesi’ne başvurmuş durumda. Gerek çevresel etkenler gerekse genetik etkenler nedeniyle artarak devam eden kanserin önünün alınması için devlet politikası şart.

 

Sıkıntılar aynı

Onkoloji Hastanesi’nde de diğer tüm hastanelerde olduğu gibi sıkıntılar aynı. Personel eksikliği nedeni ile bir kat kapalı duruyor. Hizmete açık olan katta ise hasta yatakları her zaman dolu.

 

Canla başla çabalıyorlar

Tüm bu sıkıntılar içerisinde gerek doktorlar gerekse hemşireler, ciddi bir hastalık olan kanserle mücadele adına ellerinden gelen her türlü hizmeti vermeye çalışıyor.

Sıkıntıları hiçbir şekilde kanser hastalarına yansıtmayan doktor ve hemşireler, tüm sıkıntılara rağmen profesyonelce işlerini yapıyor.

 

Rakamlarla Onkoloji Bölümü:

  • Yılda 12 bin hastaya bakılıyor
  • 4 bin 500 hasta takip altında tutuluyor
  • 16 yataklı servisin tümü dolu
  • Doktorlar ayda 950 ile bin 1000 hastaya bakıyor
  • Günde 40 ile 50 hasta arasında hasta tedavi ediliyor
  • 2016’da 510 yeni hasta eklendi
  • Doktor sayısı sadece 2

 

  • Onkoloji Merkezi’nde
  • Tıbbi onkoloji
  • Erişkin Hematoloji
  • Çocuk Onkoloji
  • Çocuk Hematoloji ve
  • Radyasyon Onkolojisi bölümleri yer alıyor

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar