Yorgoz Lale Festivali başladı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Kıbrıs

Yorgoz Lale Festivali başladı

Yorgoz Lale Festivali başladı

Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği tarafından bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Tepebaşı (Yorgoz) Lale Festivali, dün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katılımıyla Tepebaşı’nda başladı. Dünyada sadece Kıbrıs’ta yetişen ve Medoş Lalesi olarak da bilinen Yorgoz Lalesi’nin tanıtılıp korunmasını hedefleyen festival süresince 6 kez lale yürüyüşü düzenlenecek. Tepebaşı İlkokulu bahçesinde başlayan 2 günlük festivale, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yanı sıra, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Meclis Başkanı Hasan Bozer,  39. Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Kurmay Albay Bülent Meydanlı, bazı milletvekilleri, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Eroğlu festival alanına gelişinde ilk önce stantları gezerek vatandaşlarla sohbet etti. Festivalde stant kuran esnaf, ilginin yoğun olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Keyfiala: Lütfen laleleri sökmeyelim, neslini tüketmeyelim
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği (TEPDER) Başkanı Ünsal Keyfiala’nın açılış konuşmasıyla başlayan festivalde, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşma yaptı. TEPDER Başkanı Ünsal Keyfiala konuşmasında,  festivallerine gösterilen ilginin artmasından mutluluk duyduğunu belirtti. Konuşmaların ardından, TEPDER Başkanı Ünsal Keyfiala festivale katılan protokole anı plaketi takdim etti. Bölgeye özgü laleleri korumak ve dikkati çekmek için festival düzenlediklerini belirten Keyfiala, etkinliği daha da büyütüp geliştirmek istediklerini kaydetti. Keyfiala, İngiliz döneminde laleleri beğenen yetkililerin bir kısım laleyi sökerek Lefkoşa’da yetiştirmeyi denediklerini anlatarak, “Hala İngiliz yetkililerin başaramadıklarını deneyen vatandaşlarımız var. Lütfen laleleri sökmeyelim, neslini tüketmeyelim” dedi. Zirai ilaçların toprağa ve lalelere zarar verdiğiyle ilgili şikayetler olduğunu da dile getiren Keyfiala, öncelikli amaçlarının laleleri korumak ve ardından da çoğaltmak olduğunu vurguladı.


Namsoy: Festivalle birlikte lalenin korunması gerektiği bilinci yerleşti
Düzenlenen etkinlikte lalelerin korunması ile kültür zenginliklerinin yaşatılmasının hedeflendiğini belirten Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, her yıl geleneksel olarak düzenlenen festivalle birlikte lalenin korunması gereken bir bitki olduğu bilincinin yerleştiğini vurguladı. Namsoy aynı zamanda halkın el becerilerinin sergilenmesi ve sosyal kaynaşma ortamı yarattığına işaret ederek festivalin gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.

Eroğlu: Bu tür festivaller hem bilinci artırmak hem de tanıtım açısından önemli
9’uncu Lale Festivali’nde bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, festivallerin insanların kaynaşması ve bölge halkının el emekleriyle ortaya çıkardığı ürünleri sergileme fırsatı bulması açısından önemli olduğunu vurguladı. Festivallerin geleneksel hale gelmesinin sahip çıkıldığı anlamına geldiğine işaret eden Eroğlu, lalelerin bölgeye has ve ender yetişen bitkiler olduğunu bu nedenle de herkesin koruması gerektiğini belirtti. Eroğlu, bu tür festivallerin hem bilinci arttırmak hem de tanıtım açısından önemli olduğunu vurguladı.

Esnaf festivale gösterilen ilgiden memnun
“Kıbrıs Lalesi’ni korumaya yardımcı ol! Çiçeğini veya herhangi bir kısmını doğadan toplama ve köylerdeki satıcılardan alma!” sloganı ile gerçekleşen festivalde stant kurarak el emeklerini sergileyip satma fırsatı bulan esnaf katılımın yoğun olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Festival için düzenlenen otobüs gezileri sayesinde bölgenin tanınma fırsatı yakaladığına değinen esnaf, bu yıl çok sayıda yabancı turistin de festivale ilgi gösterdiğini kaydetti.

“Festival sayesinde Kıbrıs kültürü gelecek nesillere aktarılıyor”
Geleneksel olarak düzenlenen etkinlikte Kıbrıs kültürünü yansıtan pek çok el işi sergilendi. Festivale katılanlar sandalye örme, sepet örme, tahta oyma gibi el işi yapımlarını yakından görme şansı yakaladı. Esnaf, festival sayesinde Kıbrıs kültürünün gelecek nesillere aktarılarak, kültürün yaşatılma fırsatı yakalandığına işaret etti. Festival bu akşam sona erecek.

Vatandaş ne dedi?

Ayperi Gür: Kıbrıs Lalesi’ni korumak amaçlı bu yıl dokuzuncusu düzenlenen festivale ilk kez katıldım. Festivale katılım oldukça yoğun. Bölgede güzel bir hareketlilik yaşandı. Festival sayesinde bölge halkı için de el emeklerini sergileyerek, satma olanağı sağlandı.

Ayşe Gürboyoğlu: Yorgoz, Kıbrıs Lalesi’nin yetiştiği tek bölgedir. Festival sayesinde lalelerin korunma bilinci sağlanıyor. Geleneksel hale gelen festival sayesinde bölgede canlılık oldu. Düzenlenen otobüs gezileriyle bölgenin tanınması sağlandı. Bu yıl çok sayıda yabancı turist festivale ilgi gösterdi. Halkımızın yoğun ilgisi bizi son derece memnun etti.
İlknur Soysal: Bölgede yetişen laleleri korumanın hedeflendiği ve bu yöndeki bilincin artması için düzenlenen festival, mevsim girişinde bölgeye canlılık sağladı. Katılımın oldukça yoğun olması bizi son derece memnun ediyor. Etkinlik sayesinde bölge halkı el emeklerini sergileme şansı buldu ve bu sayede Kıbrıs kültürü de gelecek nesillere aktarılıyor.
Şerif Tahsildaroğulları: Bölgeye has laleleri korumak bilincinin artırılması amacıyla her yıl düzenlenen festivale bu yıl ilk kez Lefke’den katılıyorum. Bölge halkı için son derece güzel ve keyifli etkinlik düzenlendi. Festival sayesinde bölgenin tanınma fırsatı sağlanıyor ve Kıbrıs kültürüne ait pek çok el emeği bu festivalde stantlarda satışa sunuluyor.
Sıdıka Ruso: Kıbrıs kültürüne ait olan el işi Lapta hesap işini yapıyorum. Her yıl düzenlenen festival sayesinde kültürümüzü gelecek nesillere aktarma şansı buluyorum. Etkinlik bölgenin tanınmasını sağlayarak, Kıbrıs’a has yetişen ve nesli gittikçe tükenen Yorgoz Lalesi’ni koruma bilincinin artmasına yardımcı oluyor. Festivale gösterilen ilgiden son derece mutluluk duyuyoruz.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar