Yeni geliştirilen Alzheimer ilacında hayal kırıklığı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Sağlık

Yeni geliştirilen Alzheimer ilacında hayal kırıklığı

Tıp dünyasının korkulu rüyası Alzheimer’ın tedavisi ile ilgili denemeler son hız devam ediyor. Ancak ne yazık ki heyecanla beklenen Solanezumab adlı deneysel ilaçtan hiç de iyi sonuçlar gelmedi. 4 senedir süren çalışmalar sonucu istenen etki alınamasa da Alzheimer’ı durduracak ya da belirtilerini yavaşlatacak çözümler için çalışmalar devam edecek.

Türkiye’de 600 bin, dünyada milyonlarca Alzheimer hastasının beklediği Solanezumab adlı deneysel ilaçtan beklenen sonuç gelmedi. Milliyet’ten Esra Öz’ün haberine göre, araştırmayı yöneten ilaç şirketi Eli Lilly’nin 23 Kasım’da yaptığı duyuruya göre, hastalığı iyileştirmede yeterli bir etki gösteremedi. 2 bin 100 hasta ile 18 ay yapılan araştırma sonunda, ilacın hafıza gerilemesini biraz olsun yavaşlattığı ancak yeterli derecede etkisi olmadığı sonucuna ulaşıldı.Konu ile ilgili bilgiler veren Medikal Strateji Direktörü Dr. Bikem Akten, “Bu ilacın amacı beyindeki bu zararlı plakların yapıtaşı olan aß42 proteinini kandan beyne geçmeden önce yakalayıp yok etmek, dolayısıyla hastalığa sebep olan plak oluşumunu yavaşlatmaktı. Aslında, daha önce 2012’de sonuçlanan klinik araştırmada, tam da bu sonuca ulaşmıştı. Bir grup erken evre Alzheimer hastasında hafıza gerilemesini az da olsa yavaşlattığı gösterilince, ABD’nin FDA sağlık kurumundan daha büyük ve uluslararası çapta bir araştırma için yeşil ışık aldı” şeklinde konuştu.

İLACIN AMACI aß42 PROTEİNİNİ YOK ETMEKTİ


NEDEN OLMADI?

4 senedir bu araştırmanın sonuçlarını bekleyen Alzheimer camiasının, Solanezumab ile olumsuz bir sonuç alınca tam anlamıyla ikiye bölündüğünü belirten Dr. Akten, konu ile ilgili şunları söyledi: “Amiloid hipotezine hala inananlar ile hastalığın amiloid plaklarının oluşumundan çok daha önce başlayan başka bir sebebi olduğuna ve dolayısıyla ilaç şirketlerinin yanlış yönde yatırım yaptığına inananlar. Hipoteze inananlar, ilacın dozunun az verildiğine ya da hastalara daha erken bir evrede verilmesi gerektiğine inanıyorlar. Ama ilaç daha yüksek bir dozda verilirse, yan etkileri de artıyor. Alzheimer hastalarını daha erken bir evrede yakalamak da oldukça zor, çünkü ilk evrelerinde “yaşlılıktan dolayı unutkanlık” gibi yorumlanabiliyor. Solanezumab’ın hastalarda işe yaramamasının bir başka sebebi de, ilacın amiloid plaklarının yapıtaşı olan Aß42 proteinlerini azaltmasına rağmen, zaten 20 senedir var olan amiloid plaklarına hiçbir etkisinin olmaması olarak yorumlanıyor. Yani beyindeki hasar çoktan başlamış ve verildiği sırada ilacın etkisi az olmuş olabilir diye yorumlanıyor.”
UMUTLAR BİTMEDİ

Bütün bu sonuçlara rağmen, Alzheimer ve amiloid hipotezinin doğruluğuna dair umutların yok olmadığını aktaran Akten, “Yakın bir zamanda, Solanezumab ilacına çok benzer bir deneysel ilaç olan Aducanumab, Biogen adlı bir Amerikan ilaç şirketi tarafından erken evre Alzheimer hastalarında oldukça yüreklendirici sonuçlar verdi.” şeklinde konuştu. Ancak ilacın bazı hastalarda beyin ödemine neden olması nedeniyle çalışmaların henüz devam ettiğini ve 2020’de sonuçların alınacağını belirten Akten, “Eğer olumlu sonuçlar alırsa hastalığı yavaşlatan ilk ilaç olarak FDA tarafından onay alıp tarihe geçebilir.” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar