Yazar hakkında : Yazar
Gençlik Çalıştayı’nda neler oldu neler...
Bizim ülkemizde 10-11 Şubat tarihlerinde Gençlik Çalıştayı yapılmış. Peki “Gençliğin Altyapısı”, “Sosyal Hayatta Gençlik”, “Sağlık Spor ve Çevre”, “Etik ve İnsani Değerler” ile “Demokrasi ve Katılım Bilinci” olmak üzere beş temel başlık altında gençlik konularının irdelendiği çalıştayı kimin düzenlediğini biliyor musunuz?
Cevabını ben söylemeden bir alıntı ile bunu açıklayayım. Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın resmi web sayfasından alınan bu cümlelere bir göz atalım, “Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Türkiye genelinde 16 bölge ve iki ülkede uygulamasına başladığı Gençlik Çalıştaylarının ilk yurt dışı etabı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapıldı. Rekor sayıda gencin ilgi gösterdiği kurultaya sürpriz bir şekilde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakanı İrsen Küçük de katıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ndeki Gençlik Çalıştayı ilklere sahne oldu ve tarihi geçti. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bakanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk yurt dışı ziyaretini adaya yaptı. Türkiye’nin 1988 yılından sonra ikincisini gerçekleştireceği ve Mayıs 2012’de yapılacak Gençlik Şurası’nın kilometre taşlarından biri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Gençlik Çalıştayı, ilk olması yönüyle de tarihe geçti. Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç ikinci yurt dışı Gençlik Çalıştay’ını Almanya’nın Köln kentinde yapacaklarını açıkladı.”
Şimdi bu açıklamadan sonra KKTC Devleti’nin veya kurumlarının Kıbrıslı Türk gençler için bir Gençlik Çalıştayı yaptığını söylemek mümkün mü?
Çalıştayın ev sahibi KKTC olsaydı KKTC’nin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı’nın çalıştaya katılımı sürpriz olur muydu?
Belli ki bu çalıştay da bundan önceki birçok etkinlik gibi, bizim beceriksiz ve dirayetsiz yöneticilerimiz sayesinde Türkiye-KKTC ilişkileri, iki devlet esasından çok “vilayet” ilişkisine benziyor. TC Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın açıklamasından da anlaşılacağı üzere çalıştaylar, Türkiye’nin 16 bölgesinde, Almanya’da yaşayan yoğun Türk nüfusuna yönelik ve KKTC’de yapılıyor. Yani bu çalıştaylarda biz ya dış Türkler ya da vilayet muamelesi görüyoruz. Aslında bu konuda Türkiyeli yetkililerin bir suçu yok. Biz Türkiye’nin kendi içinde yaptığı yatırımlara, etkinliklere “yamalanma” hevesindeyiz. Türkiye Hükümeti eğitimde kullanılmak üzere 500 bin tablet dağıtma kararı aldı ve dağıtımlara başladı. Bizim hükümetimiz de mahallenin yaramaz çocuğu gibi “ben de isterim ben de isterim” diye bağırıyor. “3-5 bin tane de bize verin” diyerek Türkiye’nin projelerine kendimizi yamalamaya çalışıyoruz. Sonra da Türkiye’nin Başbakanı bizim Başbakan’a, “Maaşın kaç?” diye sorduğunda canımız sıkılıyor.
Bu Gençlik Çalıştayı’nın yapıldığı tarihlerde bir de protokol imzalanmış TC ile KKTC arasında... Bu protokole göre Türkiye, KKTC’de iki gençlik merkezi ve bir de atletizm pisti yapacakmış. Yapsın tabii de Sayın Dürüst’e sormak gerekiyor. KKTC gençliğinin acil ihtiyaçları Mağusa’ya ve Lefkoşa’ya yapılacak olan gençlik merkezleri midir? Kanımca değildir ve bu da bizim Türkiye’deki projelere yamalanma isteğimizden kaynaklanmaktadır. Çünkü Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı 2012 yılı içerisinde Türkiye’de 60 gençlik merkezi ve 18 stadyum yapma kararı almıştır. Yapılan odur ki bizi de adı geçen bu projelerin içerisine sıkıştırmışlardır.
Ayrıca KKTC yetkililerinin bu iki gençlik merkezi ve atletizm pistinin nasıl kullanılacağı ile ilgili de bir planlamasının olmadığını düşünüyorum. Hatta daha da iddialı bir şey söyleyeyim. Yapılacak olan bu iki gençlik merkezinde Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi “dindar gençlik” yetiştirileceğinin sinyallerini alıyorum.
Bahse konu olan Gençlik Çalıştayı’nda oluşan her komisyonda birer de din görevlisi görev yapmış. “Etik ve İnsani Değerler” başlığı altında oluşan komisyonda “maneviyatı güçlü, dindar gençlik yetiştirilmesi” ile ilgili karar oylanmış ve 14’e karşı 18 oyla yetiştirilmemesi yönünde karar çıkmış. Bu da Türkiyeli yetkililerin pek hoşuna gitmemiş...
Bu çalıştayın sonuç bildirgesi yayınlanmadığı için alınan kararları da öğrenemiyoruz. Sayın Dürüst ve bağlı bulunduğu hükümet eğer bu çalıştayı düzenlemiş olsaydı, kararları açıklardı diye düşünüyorum!
Ancak Türkiye’nin 16 bölgesinde Almanya ve KKTC’de yapılacak olan çalıştaylar neticesinde gerek KKTC, gerekse Türkiye gençliğinin sorunları analiz edilip çözüme dair sonuçlar 12-19 Mayıs 2012 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek Gençlik Şurası’nda ele alınacak ve şura sonucunda ortaya çıkacak Ulusal Gençlik ve Spor Politikası Belgesi hazırlanılacak.
Peki bu belirlenecek olan “Ulusal Gençlik ve Spor Politikası” Kıbrıs Türk gençliğinin istemleri ve beklentileri ile uyuşmazsa ne olacak?
Benim bildiğim bir gerçek varsa, Ankara’da belirlenecek gençlik politikaları Kıbrıs Türk gençliğinin sorunlarını çözemez.
Bunu da artık birilerinin anlaması gerekiyor.
Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.

Güncel Köşe Yazıları
- Her görüş değerlidir...
- Dünyanın en iyi restoranları
- Ekonomik kriz ve Kıbrıs sorunu!
- UBP muhtırası!!!
- Kabineyi “Kartal yaptı” ve gitti
- Bizi tahrik ediyorlar...
- DEVRALMA ZAMANI
- CTP’liler devre dışı kalmamalı… Tarihi hatadır
- UBP içerisinde bu yıkıma dur diyebilecek yürek olm..
- İrsen Küçük aralık ayını bekliyor...
- Atilâ’nın Defteralı isyanı
- 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı...
- BES ve öfke kontrolü
- Ankara neden versin ki?
Yorumlanan Yazılar
Be Gavole
24.05.2012 - 10:46
“ANKARA VERMEYE MECBURDUR…”
m.zeki
24.05.2012 - 07:22
Ankara neden versin ki?
durmuş adsız
23.05.2012 - 07:40
Esen rüzgar etrafı toparlar mı?
M.ZEKI
22.05.2012 - 08:45
Ülkenin ihtiyacı nedir?
Be Gavole
21.05.2012 - 08:52
1958 Lefke Olayları














