Yasa hazır, cesaret yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
KıbrısManşet

Yasa hazır, cesaret yok

bilişim hukuku

Meclis gündemine geçmişte de getirilen ve bilişim suçlarına ciddi cezalar öngören Bilişim Yasa Tasarısı yeniden komite gündeminde. Tasarının hayata geçirilmesiyle devlet kurumlarından özel işletmelere birçok kişiyi zorlu bir süreç bekliyor

 

 


KAYNAK YOK: Bilişim Yasa Tasarısı’nın hayata geçmesini engelleyen en önemli unsurlardan biri ülkemizde kullanılan yazılımların lisanslı olmaması. Başta devlet kurumları olmak üzere neredeyse tüm kurum, kuruluş ve özel sektör iş yerleri korsan yazılım kullanıyor. Hal böyle olunca tüm kamu kuruluşlarının orijinal yazılım kullanabilmesi için devlet kaynak ayırmak durumunda

 

SOSYAL MEDYA DA MERCEK ALTINDA: Bilişim yasasına uygun hareket etmeyen internet sitelerine, kullanıcıları tarafından ulaşılmaması için mahkeme kararı ile erişim yasağı da dahil birçok yaptırım uygulanabilecek. Ayrıca Facebook gibi sosyal medya araçları üzerinden başkalarına küfredenleri de cezalar bekliyor

 

SANAL HIRSIZLIĞA CİDDİ CEZA: Tasarıya göre, başkasına ait bir banka veya kredi kartını sanal yolla ele geçiren veya kart sahibinin rızası olmaksızın bunu kullanarak kendine yarar sağlayan kişilere üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası veya asgari ücretin on katına kadar para cezası gelecek

 

TELİF HAKLARI GELİYOR: Bir fikir ve sanat eseri üzerindeki hakları, hak sahibi kişilerin izni olmaksızın çoğaltılması, değiştirerek dağıtılması, satışı, kiralanması da suç kapsamına giriyor. Tasarı hayata geçerse kopya film veya oyun satan yerlere ceza kesilecek

 

 

Bertuğ TOPAL

Neredeyse tüm dünyada hayata geçirilmiş olan ve her ülke için hayati bir öneme sahip olan Bilişim Ağı ve Hizmetlerinin Düzenlemesi ve Bilişim Suçları Yasası ülkemizde halen daha hayata geçirilebilmiş değil.

Hükümetin bu kadar önemli bir yasa tasarısını hayata geçirememesindeki en önemli sebep ise tamamen maddi yetersizlikler olarak görülüyor.

Yasa Tasarısı’nın hayata geçmesi ile devlet daireleri başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları da dahil korsan yazılım kullanamayacak.

Devlet dairelerinin lisanslı yazılımlara geçmesi için gereken kaynak ise oldukça fazla. Bu kaynağı yaratamayan hükümet bu nedenle geçtiğimiz aylarda Bilişim Yasası’nı yeniden Meclis gündeminden geri çekti.

Bilişim Yasa Tasarısı’nın hayata geçmemesi nedeniyle birçok bilişim suçu cezasız kalırken, özellik kötü niyetli internet kullanıcıları bu eksiklikten yararlanıyor.

Oysa Bilişim Ağı ve Hizmetlerinin Düzenlemesi ve Bilişim Suçları Yasası Tasarısı hazır bir şekilde bekliyor.

Bilişim Yasası birçok konuda yapılan bilişim suçlarına ciddi cezalar ön görüyor.

Edinilen bilgiye göre Bilişim Yasası’nın yeniden komite gündemine getirildiği ve üzerine ciddi tartışmalar yapıldığı yönünde. Tasarının komiteden ne zaman geçeceği ise bilinmiyor.

 

Tasarının kapsamı oldukça geniş

Bilişim Ağı ve Hizmetlerinin Düzenlemesi ve Bilişim Suçları Yasası Tasarısı’nın amaç bölümünde şu amaç ve gerekçe öne sürülmüş: Ülkelerin bilgi toplumuna geçiş süreci içerisinde bilişim teknolojilerinin kullanımı hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmektedir. Bu süreçte, toplum daha fazla bilişim teknolojisi kullanmakta ve kaçınılmaz olarak daha fazla bilişim suçu ile karşılaşmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti teknolojik gelişimin ve bilgi toplumuna dönüşümün bir parçası olarak benzer bir süreçten geçmektedir. Bu nedenle, siber suçlarla mücadele edebilmek için “Bilişim Suçları Yasa Tasarısı” hazırlanmıştır.”

 

‘Hack’ suç sayılacak

Tasarıda Bir bilişim sisteminin veya bilişim verisinin tamamına veya bir kısmına, yetkisiz olarak erişen kimsenin suç işlediği ifade ediliyor. Bunun ortaya çıkarılması halinde aylık brüt asgari ücretin altı katına kadar para cezasına veya altı aya kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Öte yandan kamuya açık olmayan bilişim verisinin iletimi sırasında, teknik yöntemler kullanarak başka bir bilişim sistemi veya verisinin bulunduğu bilişim sistemi üzerinden veri iletimine yetkisiz olarak müdahale etmek suç sayılıyor. Cezası ise aylık brüt asgari ücretin on katına kadar para cezasına veya bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.  Yine aynı şekilde bilişim verisine zarar vermek de aylık brüt asgari ücretin yirmi katına kadar para cezasına veya iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

 

Kopya CD ve DVD’ler de yasaklanacak

Tasarıya göre artık film veya oyunları çoğaltarak satmak suç haline gelecek. Yetkisiz bir şekilde üzerinde işlem yaparak verinin orijinal bilişim verisiymiş gibi kullanılması amacıyla ve başkalarını aldatacak şekilde, bilişim verisini değiştiren, silen, erişilemez kılan veya bu veriye yeni veriler ilave eden kişiye aylık brüt asgari ücretin elli katına kadar para cezası veya beş yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Öte yandan yetkisiz bir şekilde, üzerinde işlem yapılmaksızın, orjinal bilişim verisi görünümüne sahip sahte veri yaratılması amacıyla ve başkalarını aldatacak şekilde bilişim verisi oluşturan bir kişiye aylık asgari ücretin elli katına kadar para cezası veya beş yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

 

Kredi kartı hırsızlığı ve dolandırıcılığa ciddi ceza

Tasarı, başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin rızası olmaksızın bunu kullanarak yarar sağlayan bir kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis cezasına veya aylık brüt asgari ücretin on katına kadar para cezasına çarptırılacak. Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten kişilere ise aylık brüt asgari ücretin on katına kadar para cezasına veya üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Yapılan sahtecilik birine bir yarar sağlamamışsa ise bu cezalar yarı yarıya düşürülecek.

 

Telif hakları geliyor

Bir fikir ve sanat eseri üzerindeki hakları, hak sahibi kişilerin izni olmaksızın çoğaltılması, değiştirerek dağıtılması, satışı, kiralanması da suç kapsamına giriyor. Bu suçu işleyenler ise aylık brüt asgari ücretin altı katına kadar para cezasına veya bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Tasarıya göre ancak Adil Kullanım kapsamında yapılan eylemler veya işlemler bu madde kapsamı dışındadır ve suç teşkil etmeyecek.

 

Yazılımlar da kapsamda

Bir yazılımın hak sahibi kişilerin yazılı izni olmaksızın çoğaltılması ve satılması da suç kapsamında. Kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran veya depolayan bir kişi de suç işlemiş olacak. Ceza ise aylık brüt asgari ücretin altı katına kadar para cezasına veya altı aya kadar hapis cezası.

 

Sıkıntı burada başlıyor

Hükümetin bu yasayı geçirememesindeki ise burada başlıyor. Devlet kurumları, kuruluşlarından tutun da neredeyse tüm işletmeler ve özel kurumlar, “crack”lı yazılımları kullanıyor.

 

Siteler kapatılabilecek

Ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın toplu kullanım sağlayıcı, yargı tarafından kendilerine bildirilen ve içeriğinin suç oluşturduğu mahkeme kararı ile belirlenen internet sitelerine, kullanıcıları tarafından erişilmemesi için yeterli tedbirleri almakla yükümlü olacak. Yani Türkiye’de de olduğu gibi sitelere erişim yasağı devlet ve yargı tarafından konabilecek. Yasa taraşında bu konuda aynen şu ifadeler kullanılıyor: Elektronik haberleşme şebekesinde yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu veya içeriği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yürürlükte bulunan yasal mevzuat kapsamında herhangi bir suçun işlenmesi halinde veya Ceza Yasasının 370’inci maddesi uyarınca suç işlemeye teşvik ettiği hususunda kuvvetli şüphe bulunan yayınların önlenmesi amacıyla ve aşağıdaki (2)’nci fıkradaki ölçütlere uygun olması şartıyla, erişimin engellenmesi kararı mahkeme tarafından verilebilir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar