Vitrine çıkınca utandık! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Vitrine çıkınca utandık!

Vitrine çıkınca utandık!

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, halkın doğru politikalara destek olması ve toplumun dönüşmesine yardımcı olması gerektiğini belirtti.

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Genç TV’de katıldığı bir programda, çeşitli olayları değerlendirdi.


Kıbrıs Türk siyasetinin geldiği nokta hakkında görüşlerini açıklayan Talat, siyasetin sonuçta toplumun aynası olduğunu söyledi.

“VİTRİNE ÇIKINCA UTANDIK”

2. Cumhurbaşkanı’nın ofisinden yapılan açıklamaya göre, iktidara kim gelirse vatandaşın ondan ayrıcalık istediğini anlatan Talat, vatandaşların bu duruma düşürüldüğünü ve son rüşvet iddiasının vitrine çıktığını kaydederek “Vitrine çıkınca da utandık” dedi.

Talat, bunların olmaması için, halkın doğru politikalara destek olması ve toplumun dönüşmesine yardımcı olması gerektiğini söyledi.

UBP hükümetinin son dört yılda yıkmadığı hiçbir kurum bırakmadığını savunan Talat, seçim yasağına bir gün kala yine kendileri tarafından atanan bir daire müdürünün görevden alınıp başkasının atandığını, bu olayda Cumhurbaşkanının da suç ortaklığı yaptığını iddia etti.

Her bakanlar kurulu toplantısında çok sayıda kişinin vatandaş yapıldığını, bunların önemli bir kısmının ilgili yasaya aykırı olduğunu, hükümetin düşmesine birkaç gün kala beş yüzün üstünde bakanlar kurulu kararı alındığını ifade eden Talat, “2009’da kurulan Eroğlu hükümetinin ilk işinin kolej sınavlarını hortlatmak ve düzenli imarı hedef alan imar emirnamelerini ortadan kaldırmak olduğunu” belirtti.

KTHY’nin kapatıldığını, petrol dolum tesisi gibi büyük tepki toplayan projelerin gündeme getirildiğini anlatan Talat, “Kısacası geçmiş hükümet dönemi bir kabustu” dedi.

Gelen teknokrat hükümetle insanların yüzünün biraz da olsa güldüğünü belirten Talat, ancak sistemin sorunlu olmaya devam ettiği üzerinde durdu.

“POLİTİKALAR DESTEKLENMELİ”

Çeşitli kurum ve kuruluşların seçimlere yönelik tavsiye ve taleplerini de değerlendiren Talat, teker teker kişilerin desteklenmesi yaklaşımını eleştirerek, politikaların desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Tek tek kişilerin hiçbir şey başaramayacağını söyleyen Talat, “Tek bir çiçeğin açmasıyla bahar gelmeyeceği gibi, politikalar da değişmez. Önemli olan politikalardır” diye konuştu.

2. Cumhurbaşkanı Talat, politikalara oy verilmesinin önemine değinerek, karma oy kullanmanın da çok doğru olmayacağını ifade etti. Talat, demokratik siyasi yaşamın, devlet yönetiminin temelinin siyasi partiler olduğunu vurguladı.

Yasamanın kendi işini, yürütmenin de kendi işini yapması gerektiğini kaydeden Talat, “Halbuki bugün, yasama görevleri de yürütmenin elindedir” diyerek sistemi eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu da eleştiren Talat, Eroğlu’nun iç politikadaki her karmaşanın, her entrikanın içinde olduğunu iddia ederek, “Başlangıçta UBP’nin Cumhurbaşkanı gibi davranıyordu, şimdi ise adeta DP’nin Cumhurbaşkanı oldu” dedi.

“TAKIM TUTAR GİBİ…”

Vatandaşlıklar konusundaki artışa yargı kurumunun da şaşırdığını ifade eden Talat, yaşanan kaosa rağmen birçok insanın hala takım tutar gibi parti desteklediğini kaydetti. Talat, takım tutar gibi parti tutma yüzünden, 2004 referandumundan sonra dahi UBP’nin değişmediğini savundu.

DEĞİŞİM

CTP-BG’nin, hem Başbakanlık, hem Cumhurbaşkanlığı döneminde bu sistemi neden değiştirmediğinin sorulması üzerine Talat, bunun bir tecrübe ve birikim meselesi olduğunu ve kendisinin de zaman içerisinde gelişip değişime uğradığını anlatarak, şimdi geriye baktığında bazı yanlışları ve yapılması gereken doğruları daha iyi görebildiğini söyledi.
Başkanlık sistemine, hemen tüm partilerin çekinceleri olduğunu kaydeden Talat, sistemin değişmesi için partilerin buna hazır olması gerektiğini belirtti.

Sistem değişmeden de bazı iyileştirmelerin yapılabileceğini söyleyen Talat, bazı yasal ve içtüzük değişiklikleriyle meclisin özerk hale getirilebileceğini söyledi.

ÇEVRE DESTEBANI

Bir soru üzerine çevre kirliliğine değinen Talat, “kir kiri çeker” diyerek çöp ve kirliliğin her yeri kapladığını belirtti.  Talat, çok ciddi yaptırımlara gerek olduğunu anlatarak, çevre destebanlığının, yani çevre bekçiliğinin oluşturulması yönünde görüşünün olduğunu ve bunu yeni hükümete önereceğini kaydetti. Talat, bunun ciddi bir iş olduğunu ve yandaş istihdam etme anlayışından uzak, çevre bilinci ile hareket edecek bir mekanizmanın kurulması gerektiğini söyledi.

Dağların, ovaların kirletilmesine bahane yaratmamak için belediyelerin her türlü çöpü alması gerektiği üzerinde de duran Talat, buna belediyeler tarafından alınmak istenmeyen moloz, karton kutular, beyaz eşyalar, çit ile bahçe ve hayvan artıklarını örnek gösterdi.

“YANLIŞ BİLGİ VEREN HESAP VERMELİ”

Bir soru üzerine Talat,  bir dizi oyuncusunun vatandaş yapıldığını ve bununla yetinilmeyerek sahte daimi ikametgah adresi ile seçmen de yapılmaya çalışıldığını savundu. Talat, bu çerçevede yanlış bilgi veren ilgili kişi veya kişilerin hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

ESKİ VE YENİ

Vatandaştan gelen sorulara da yanıt veren Talat, meclisin eski vekillerden tamamen arındırılması gerektiği yolundaki bir görüş üzerine, eskilerle yenilerin bir arada olmasının daha doğru olacağını kaydetti ve gençlerin dinamizminden, eskilerin de birikiminden yararlanmak gerektiğini anlattı.

KIBRIS SORUNU

Müzakere sürecini de değerlendiren 2. Cumhurbaşkanı Talat, süreci sürüklemesi gereken tarafın Türk tarafı olduğu yolundaki görüşlerini yineleyerek, prensip olarak Türk tarafının çözüme olan ihtiyacının Rumlardan daha fazla olduğunu, onların tanınmış olmak ve AB üyesi olmak gibi avantajlarının olduğunu hatırlattı.

Talat, Cumhurbaşkanı’nın çözüme heyecanla sarılmadığını iddia ederek, Rum tarafındaki durumun da belli olduğunu, dolayısıyla “yaprak kıpırdamadığını” kaydetti.

Anastasiades’in sil baştan demesine Eroğlu’nun hemen tepki göstermesi gerektiğini ancak bunu yapmadığını kaydeden Talat, “Çünkü çözüm heyecanı yok” dedi.

BABALAR-OĞULLAR

Mecliste giderek bir saltanatın doğduğu ve siyasetin babadan oğula geçtiği yönündeki bir iddiaya Talat, bunun bizde pek de yaygın olmadığını ama çoğu siyasinin evinde siyasetin temel konu olması, siyasetin bir yaşam biçimi haline gelmesi ile o evde yetişenlerin de siyasetle ilgilenir hale gelmesinin son derece doğal olduğunu anlattı. Talat, “Önemli olan, özgürce siyasi faaliyet; söz, anlatım ve örgütlenme özgürlüğünün sağlanması ve tabii ki serbest seçimlerdir. Siyasi yaşamda kendi kişilik ve fikirleriyle özgürce yer alan gençlerin aile bağlarıyla uğraşmayı doğru bulmuyorum” diye konuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar