Vergi=Yıkım - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
FutbolSpor

Vergi=Yıkım

futbol

Maliye Bakanlığı’nın, futboldaki “vergi” atılımı, özelde “futbol”, genelde ise “ülke sporu” adına bugüne kadar görülmemiş sıkıntılara yol açacağa benziyor.

Vergi konusu, öğretmen veya kamu görevlisi olan futbolcu ve teknik adamlar açısından yasalar çerçevesinde ya meslek ya da futbolu seçme tehlikesini de beraberinde getirecek.

Okan KARADEMİR


Maliye Bakanlığı’nın, futbolcular ve teknik adamlardan vergi almak için başlattığı çalışma, özelde “futbol”, genelde ise “ülke sporu” adına bugüne kadar görülmemiş sıkıntılara yol açacağa benziyor.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, basında çıkan futbolda son dönemlerde yüksek miktarlarla gerçekleşen futbolcu transferlerindeki harcamalarla ilgili, Maliye Bakanlığı’nın yasadaki  “her gelir vergiye tabidir” maddesi uyarınca, futbolcular ve teknik adamlardan vergi almak için çalışma başlattığını açıklamıştı.

Açıklamanın detayları şöyle:

“Maliye Bakanlığı ekipleri tarafından bu sezon yapılan çalışmanın tamamlanmasından sonra gelecek sezondan itibaren vergilendirme yürürlüğe girecek. Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında basında çıkan rakamlar temel alınarak vergilendirme yapılacak. Eğer basında çıkan rakama vergilendirilen kişi tarafından itiraz yapılırsa bunu ispatlaması istenecek. Vergilendirme alınan paranın miktarına göre değişecek ve % 15 olan vergilendirme %22’ye kadar çıkabilecek. Gerek futbolcu gerekse teknik adamların kulüplerden aldıkları miktarlar üzerinden yapılacak vergilendirmede vergiyi parayı alanın, yani futbolcu veya teknik adamın ödemesi istenecek.”

Ya meslek ya futbol

Ülkemiz futbolunda birçok “öğretmen ve kamu görevlisinin”, sadece Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun tüzük ve talimatları çerçevesinde herhangi bir resmi bağlayıcılığı olmadan kulüplerle yapılan sözlü veya yazılı anlaşmalar sonucu belirli ücretler karşılığında “futbolcu veya teknik adam” olarak görev yaptığı bilinen bir gerçek.

Ancak gündeme gelen “vergi” konusuyla ilgili yaptığımız araştırma sonucunda bu durum eğer hayata geçer ve resmileşirse, futbol ailesi içerisinde bulunan bu kişiler, “yasalara” göre ya “mesleğini” ya da “futbolu” seçmek zorunda kalacak.

 Yasalar açık ve net

Hem Öğretmenler Yasası hem de Kamu Görevlileri Yasası’nda, “Yasaklar” ile ilgili bölümdeki “Başka İş Yapma Yasağı” maddesine göre bu kişilerin, çalışma saatleri içinde veya dışında ücretli veya ücretsiz bir iş tutamayacağı ve serbest meslek yapamayacağı açıkça belirtiliyor.

Buna mukabil “Disiplin Kuralları” ile ilgili bölümde ise “Disiplin Cezaları” maddesi uyarınca başka iş yapma yasağına aykırı davranışlarda bulunanların görevlerine son verileceği de net bir şekilde ifade ediliyor.

Bugüne kadar şahit olunmadı

Yasaların bu kadar açık ve net olmasına rağmen ülkemizde bugüne kadar gerek futbolcu gerekse de teknik adam olan herhangi bir öğretmen veya kamu görevlisinin, “mesleği dışında kazanç getirici bir faaliyette” bulunmasından dolayı “meslekteki görevine son verilmesi” durumuna şahit olunmadı.

Bunun yaşanmamasının en büyük nedeni ise meslek dışında kazanılan bu ücretlerin “resmi bir bağlayıcılığı” olmamasıyla birlikte yasalar ışığında ne Kamu Hizmeti Komisyonu ne de devletin bu konularla ilgili denetleyici organlarının “denetim” yapmamasından kaynaklandı.

Sadece futbol değil ülke sporu yıkım yaşar

Maliye Bakanlığı’nın bu konudaki atılımı ile birlikte öğretmen veya kamu görevlisi olan teknik adam ve futbolculardan, gerek “transfer ücreti” gerekse de “kulüplerle yapılan anlaşmalara göre kazanılan aylık ve maaş gibi ücretler” üzerinden “resmi” bir vergilendirme yapılması durumunda bu kez yasalar da hukuken resmen devreye girecek.

Futbola uygulanması planlanan vergi konusu neticesinde eğer herhangi bir futbolcu veya teknik adam olan öğretmen veya kamu görevlisinin bu durumla karşı karşıya kalması halinde yasalar çerçevesinde otomatik olarak diğer “spor dalları” da bundan etkilenecek ve sadece futbol değil ülke sporu adına da büyük bir yıkım yaşanacak.

Çünkü sadece futbol camiasında değil ülkemizdeki tüm “spor federasyonlarında” öğretmen veya kamu görevlilerinin, gerek çalıştırıcı gerekse de sporcu olarak “meslekleri dışında ekstra görev yaparak” yaparak belli “maddi kazançlar” elde ettiği biliniyor.

Öğretmenler Yasası’ndaki konuyla ilgili maddeler:

Üçüncü Bölüm – Yasaklar

Madde (73)  Başka İş Yapma Yasağı

Öğretmenler, tüm zamanlarını eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülmesine ve görevlerinin yerine getirilmesine ayırmakla yükümlü olup, çalışma saatleri içinde veya dışında ücretli veya ücretsiz bir iş tutamazlar ve serbest meslek yapamazlar.

 Beşinci Bölüm – Disiplin Kuralları 

Madde (84) Disiplin Cezaları

Eğitim, öğretim, kültür ve yönetim hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla bu yasa kurallarının yüklediği ödevleri, yurt içinde veya yurt dışında yerine getirmeyen, uyulmasını zorunlu kıldığı hususlara uymayan veya yasakladığı iş, eylem ve davranışları yapan öğretmenlere, durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre, 85’inci maddede öngörülen disiplin cezalarından birisi uygulanır.

 Madde (85) – Disiplin Cezalarının Süreleri ve Ceza Uygulanacak Eylem ve Davranışlar

(5) Öğretmenlik görevinden ve kamu görevlerinden çıkarma cezası:

Öğretmenin, öğretmenlik görevinden sürekli olarak çıkarılmasıdır. Bu cezaya çarptırılan öğretmenler, öğretmenlik görevine ve herhangi bir kamu görevine bir daha alınamazlar.

Öğretmenlik görevinden ve kamu görevinden çıkarma cezasını gerektiren eylem ve davranışlar:

(f) Başka iş yapma yasağına aykırı davranışlarda bulunmak ve uyarılara karşın bu tür etkinlikleri sürdürmek;

Kamu Görevlileri Yasası’ndaki konuyla ilgili maddeler:

Üçüncü Bölüm – Yasaklar

Madde (41) – Başka İş Yapma Yasağı

Kamu görevlileri, tüm zamanlarını kamu hizmetlerinin yürütülmesine ve görevlerinin yerine getirilmesine ayırmakla yükümlü olup, çalışma saatleri içinde veya dışında ücretli veya ücretsiz bir iş tutamazlar ve serbest meslek yapamazlar.

 Altıncı Bölüm – Disiplin Kuralları

Madde (99) Disiplin Cezaları

Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla yasaların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin kamu görevlilerine yüklediği ödevleri, yurt içinde veya yurt dışında yerine getirmeyen, uyulmasını zorunlu kıldığı hususlara uymayan veya yasakladığı iş, eylem ve davranışları yapan kamu görevlilerine, durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre, 100. maddede öngörülen disiplin cezalarından birisi uygulanır.

 Madde (100) – Disiplin Cezalarının Türleri ve Ceza Uygulanacak Eylem ve Davranışlar

 (5) Kamu görevinden çıkarma cezası:

Kamu görevlisinin, sürekli olarak kamu görevinden çıkarılmasıdır. Bu cezaya çarptırılan kamu görevlileri, bir kez daha kamu görevine alınamazlar.

Kamu görevinden çıkarma cezasını gerektiren eylem ve davranışlar:

(e) Ticaret ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağınaaykırı davranışlarda bulunmak ve uyarılara karşın bu tür etkinlikleri sürdürmek;

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar