Vatandaşlığa giden uzun yol - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Vatandaşlığa giden uzun yol

 


Kanunsuz olarak Amerika’da bulunanların sayısının 11 milyon civarında olduğu düşünülüyor. Amerikan’ın nüfusu ise 313 milyon. Yani kanunsuz olarak Amerika’da bulunanlar nüfusun % 3,5’i. Şu anda kongrede görüşülen 844 sayfalık ve cumhuriyetçi ve demokrat senatörlerin birlikte hazırladıkları Göçmenlik Yasa Tasarısı’nın son otuz yılda gündeme gelen en kapsamlı Göçmenlik Yasa Tasarısı olduğu düşünülüyor.
* * *
Yasanın altı ana bölümü var. Birinci bölüm ülkede kanunsuz olarak bulunan 11 milyon kişinin nasıl vatandaş olabileceğiyle ilgili. Öncelikle bu kanundan yararlanacak olanların 1 Ocak 2012 tarihinden önce Amerika’ya girmiş olması; 1,000 dolar para cezası ve geriye dönük vergilerini ödemesi; İngilizce öğrenmesi; düzenli bir iş sahibi olması ve en önemlisi de temiz sicil kâğıdı alması gerekiyor. Amerika’da şu anda kanunsuz olarak ikamet eden birisi ancak bütün bu koşulları sağladıktan on yıl sonra yeşil karta-yani kanuni olarak Amerika’da oturma iznine-ve bu izni aldıktan üç sene sonra da vatandaşlığa başvurabilecek. Belli bir yaşın altındaki gençler ise 5 yıl içinde yeşil karta ve hemen akabinde ise vatandaşlığa başvurabilecek.
* * *
Yasa tasarısının ikinci bölümü alınacak bir seri önlemle sınırlardaki kontrollerin nasıl artırılıp sıkılaştırılacağını kapsıyor. Örneğin sınırlardan sorumlu iç güvenlik bakanlığının bütçesine, pilotsuz uçaklarla sınırları daha iyi gözetlemek ve 3,500 yeni gümrük görevlisini işe almak için ek ödenek olarak 3 milyar dolar ve sınırlara yeni duvarlar çekmek için 1,5 milyar dolar eklenecek. Amerika’ya girenlerin vizesi dolduktan sonra kalamaması için de yeni bir sistem geliştirilecek. Yasa tasarısının bu ikinci bölümünün en ilginç yönü ancak bu bölümün uygulamaya konmasından sonra birinci bölümde açıklanan vatandaşlığa giden yolun açılacak olması!
* * *
Yasa tasarısının üçüncü bölümü şu anda yüksek becerili mühendis ve bilgisayar programcılarına ayrılan (H1-B) vize sayısının ilk aşamada 65 binden 110 bine çıkarılması ve ileride 180 bine kadar artırılabileceğiyle ilgili. Bu vizeden yararlanmak isteyen şirketlerin daha yüksek maaş ödemesi koşulu var. Dördüncü bölüm ise konuk, düşük beceri sahibi yabancı işçiler için W-vize diye yeni bir kategoriyle ilgili. Bu yeni vize programı sayesinde örneğin inşaat şirketleri yılda 15 bine kadar konuk işçi çalıştırabilecek. Yeni oluşturulacak bir federal büro ise işgücü istatistiklerine bakıp her yıl için ihtiyaç duyulan konuk işçi vize sayısını belirleyecek. Beşinci bölüm tarım isçilerini kapsayan H-2A türü vizelerin üç yıl içinde 337 bini aşmayacak şekilde olmasını ve ödenecek ücretlerin yapılacak işgücü-piyasası anketlerine göre nasıl belirleneceğiyle ilgili.
* * *
844 sayfalık yasa tasarısının altıncı ve son bölümü ise, aile vizelerine yapılan değişiklikleri kapsıyor. Yasa tasarısına göre, Amerikan vatandaşı ve yeşil kart sahiplerinin yabancı eşleri, çocukları ve anne babalarına sınırsız giriş çıkış imkânı sağlayan vize verilmesi öngörülüyor. Bu kolaylık sağlanmaya başladıktan sonra ise Amerikan vatandaşlarının kardeşlerine ve evli ve otuz yaşının üzerindeki çocuklara ayrılan vizeler kaldırılacak. Bir de nüfusu çeşitlendirmek için kura çekimi sonucu verilen vize programının 2015 yılından itibaren iptal edilmesi öngörülüyor. Bunun yerine ise liyakate dayalı, aile bağları ve sahip olunan becerileri puanlayan, yeni bir vize sistemi öneriliyor.
* * *
Bu yazıyı kaleme aldığım perşembe günü tartışmaya açılan yasa tasarısına, ilk altı saat içinde taraflar toplam 20 yasa değişikliği önerisi verdi ve bunlardan 16 tanesi kabul, 3 tanesi reddedilirken bir tanesi de geri çekildi bile. Kıran kırana geçeceği kesin olan tartışma sonunda tam olarak nasıl bir yasa tasarısı oylamaya gidecek? Bu sorunun cevabı son otuz yılın en kapsamlı göçmenlik yasasının Senato’dan geçip geçmeyeceğini belirleyecek.
* * *

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar