Üstellere iptal şoku - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Üstellere iptal şoku

Üstellere iptal şoku

UZUN HİKAYE… 14 Ekim 2003 yılında seçim yasakları içerisinde Ali Üstel’e ait Las Vegas Resort Ltd.’ye verilen, Esentepe sahilindeki 110 dönüm arazi kararı 10 yıllık bir sürecin ardından iptal edildi. 2003 seçiminin ardından CTP- DP hükümeti kararı iptal etti, aynı arazi 2011 yılında yeniden Ali Üstel’e verildi. Üstel buna rağmen gerekli işlemleri başlatamadı

REZERV SÜRESİ AŞILDI… Hükümetin kararı iptal gerekçesi, 10 aylık rezerv süresinin 10 yıla gelmesi. Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na gönderilen önerge ile UBP Hükümeti tarafından alınan karar iptal edildi


ÜSTEL AİLESİ ÜZGÜN… Milletvekili Ünal Üstel kararı “siyasi ve şahsına çamur atma maksatlı” olarak niteledi. Kardeşi Ali Üstel de, “Araziyi kaybettiğime üzülmedim. Üzüntüm abimin olayın içine çekilmeye çalışılması. Araziyi aldığımda abim bakandı ama yıpranmasın diye imza atmadı” dedi

Ceren ÖZBİL
Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Ünal Üstel’in kardeşi Ali Üstel’e 2003 yılında, seçim yasakları içerisinde verilen ve 10 yıldır tartışma konusu olan Esentepe sahilindeki 110 dönüm arazi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi.
Önceki gün toplanan Sibel Siber başkanlığındaki kabine, arazi ile ilgili prosedürün kurallara uygun olmadığı gerekçesi ile iptal kararı aldı. 10 ayda gerekli girişimlerin yapılması gerekirken, Üstel bu prosedürü yerine getiremedi.
UBP Milletvekili Ünal Üstel, kendisine çamur atılma gayreti olduğunu belirterek, “Bu çamur atma gayreti ile uğraşmayacağım, açık ve şeffaf biriyim. Bu nedenle daha fazla açıklama yapmayacağım” dedi.
Ünal Üstel’in kardeşi Ali Üstel de, 10 yıldır bu arazi ile uğraştığını belirterek, alınan kararı “siyasi ve abisi Ünal Üstel’e kara çalma çabası” olarak niteledi.

Seçim yasakları içerisinde…
Arazinin Ali Üstel’e verilmesi, 2003 yılında, seçim yasakları içerisine denk geldi. Üstel, Bakanlar Kurulu’nun E 2331-2003 sayı ve 15.10.2003 tarihli kararıyla yani seçim yasaklarının başladığı 14 Ekim 2003’ten tam bir gün sonra “yatırım yapacağım” diyerek araziyi aldı.
Arazinin seçim yasakları içerisinde verilmesinin yanı sıra, Ünal Üstel’in DP’den istifa ederek, UBP’ye katılma tarihlerine denk gelmesi de dikkat çeken bir başka nokta oldu.
2003 yılında göreve gelen CTP hükümeti, arazinin seçim yasakları içerisinde verildiği gerekçesi ile kararı iptal etti.

Mahkemeye başvurdu
İptal kararının ardından, Üstel ailesi mahkemeye başvurarak arazinin kendilerine iadesini istedi.
Mahkeme, CTP- DP ve CTP- ÖRP hükümetleri döneminde de devam etti. 2009 yılında, CTP- ÖRP hükümeti iktidardan giderken, UBP tek başına hükümete geldi.
UBP’nin tek başına hükümet olmasının ardından Ali Üstel, aynı arazi için yeniden devletin kapısını çaldı.
Üstel’in araziyi “yeniden alış” tarihi ise, oldukça dikkat çekici. UBP’nin hükümete gelmesinin ardından, Üstel 2011 yılında Turizm Bakanı oldu. Kardeşi Ali Üstel’e ise, arazi aynı dönemlerde “iade edildi”.

En büyük tepkiyi Serdar Denktaş göstermişti
Seçim sonrası kurulan CTP- DP hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Ali Üstel’in söz konusu araziyi doğrudan pazarlamaya çalıştığını açıklamıştı.
Denktaş aynı dönemde, Üstel’in DP’den ayrılarak kısa süre sonra UBP’ye geçtiğini vurgulamış ve bu duruma dikkat çekerek, “Arazinin verilme tarihi ile DP’den istifa tarihlerinin” altını çizmişti.

Arazi kime, hangi tarihte verildi?
Esentepe’deki 110 dönümlük arazi, 14 Ekim 2003’te başlayan seçim yasaklarından tam bir gün sonra dönemin koalisyon hükümeti UBP-DP hükümeti tarafından Ali Üstel’e verildi.
Ünal Üstel ile Ahmet Kaşif, daha sonraki zaman dilimi içerisinde DP’den istifa ederek, Özgür Düşünce Hareketi’ni kurmuş ve TKP ile birlikte TKP-BÖİ ittifakında yer almışlardı.
14 Aralık 2003 seçimlerinden sonra kurulan CTP-DP koalisyon hükümeti, arazinin verilmesi kararını iptal etmişti.


Ünal Üstel: Komplo
Turizm eski Bakanı Ünal Üstel, konu hakkında kısa ve net konuştu. Olayın seçim öncesi gündeme getirilmesini “çamur atma amacı” olarak niteleyen Üstel, “Benim hiç böyle bir arazim olmadı. Kardeşimin adı kullanılarak bana saldırılıyor. Bana çamur atmaya çalışıyorlar. Bir insana çamur atıp daha sonra çamur atılan insanın temizlemesini beklemek doğru değildir” dedi.

Ayrı karede arazi fotosu ile
Ali Üstel: Kardeşime saldırmak için
Ünal Üstel’in kardeşi Ali Üstel, Havadis’e yaptığı açıklamada, 10 yıldır, söz konusu arazi için mücadele ettiğini söyledi. Bunun için cebinden de çok para harcadığını söyleyen Üstel, “Beni üzen cebimden çıkan para değil, siyasetçi abim Ünal Üstel’in bu olayda yıpratılmaya çalışılmasıdır” dedi.
Üstel şunları söyledi:
“Bu arazi için 2003 yılından beridir mücadele ediyorum. 9 yıl bu arazi için mahkemelerle uğraştım. Son olarak Başbakanımız İrsen Küçük bu konu ile ilgili YAGA’ya görev verdi.
9 yıl sonra durum açıklandığında abim Ünal Üstel Turizm Bakanı oldu. Ben de abimin zan altında kalmaması için kendisine imza attırmadım.
Abimin Turizm Bakanlığı dönemine denk gelmesi benim şansızlığım oldu. Bu konu ile YAGA’nın hazırladığı rapor açıkça görülmektedir.
Böyle yaparak abimi karalamaya çalışıyorlar. Devlete zarar vermemek için açtığım davayı da geri çektim. Benim cebimden giden para da hiç umurumda değil. Benim canımı sıkan nokta abimi karatmaya çalışmalarıdır.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar