Üniversitelere yapılan bağışlar - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Üniversitelere yapılan bağışlar

Hafta içinde açıklanan rapor, Amerikan ekonomisinin Büyük Resesyon’dan çıkıyor olmasının etkilerinin üniversitelere yapılan bağışlara da yansıdığını gösteriyor: 2012 yılında, bir yıl öncesine göre %2,3’lük artışla,  üniversitelere yapılan bağışların toplamı 30 milyar dolar olmuş. Bu rakam Büyük Resesyonun başladığı 2008’deki 31,6 milyar dolarla hemen hemen aynı.
* * *
Geçen yıl yapılan bağışların kompozisyonunda şöyle bir değişiklik olduğu göze çarpıyor:  Sadece belli bir tür sermaye biriktirme veya yaratmak için, örneğin bina yapmak ve belli alanlarda çalışan profesörlere kürsü kurulması için yapılan bağışlar düşmüş. Buna karşılık, üniversitelerin günlük operasyonlarını finanse etmesinde kullanılmak üzere yapılan yardımlar artmış.
* * *
Aralarında Stanford, Harvard, Yale gibi üniversitelerin olduğu on okul 2012 yılındaki toplam 30 milyar doların 5,3 milyarını toplamış. En çok bağış toplayan on okulun ortak özelliklerinden bir tanesi tıp fakültelerinin olması. Burada garip durum bir durum yok. Geleneksel olarak ve anlaşılır sebeplerden tıp fakültelerine büyük miktarlarda bağış yapılıyor. Aynı şekilde ilahiyat fakültesi olan üniversitelere de yüklü miktarlarda bir seferlik bağışlar yapılıyor.
* * *
Zaten, genelde pek kamuoyunu meşgul etmeyen bu raporun bu yıl gündemde olmasının sebebi, hangi üniversitelerin en çok bağış topladığı değil; ilk kez bir üniversitenin bir milyar dolardan daha fazla bağış toplaması. Bunu yapan da Stanford Üniversitesi. Silikon Vadisi diye bilinen ve Amerika’daki bilgisayar, internet ve benzeri teknolojik araştırma ve geliştirmenin en yoğun bir şekilde yapıldığı bu bölgeye yakınlığı, bu bölgede çalışanlar arasında çok sayıda mezunun olması kuşkusuz California eyaletindeki Stanford’a bağış toplama konusunda çok büyük bir avantaj veriyor. Zaten son sekiz yıldır en fazla bağışı toplayan da yine Stanford.
* * *

 


Üniversite Bağış MiktarıStanford                $1.035 milyar
Harvard                 $650 milyon
Yale                       544 milyon
USC                       $492 milyon
Columbia             $490 milyon
John Hopkins      $480 milyon
Pennsylvania        $441 milyon
California-B.         $405 milyon
New York              $396 milyon
MIT                         $379 milyon
Kaynak:  Council for Aid to Education (Şubat 2013), Voluntary Support of Education Report for FY2012

Fakat raporu hazırlayan “Council for Aid to Education” isimli kurumda çalışan Anne Kaplan Stanford’un başarısının bir tek coğrafi avantajla açıklanamayacağını iddia ediyor. Stanford ve diğer bağış toplamada başarılı olan kurumların üç şeyi çok iyi yaptıklarını düşünüyor. Birincisi, bu üniversitelerin büyük fikirleri var. İkincisi, insanların hayal güçlerini yakalayabiliyorlar. Üçüncüsü ise üniversite olarak neleri yapabilecekleri ve neleri yapamayacaklarını iyi biliyorlar.
* * *
İşte bu üniversiteler öğretim görevlilerini nasıl ucuza çalıştırırım, her öğrenciden ne kadar fazla para çıkarırım derdinde olmuyor. Tam tersi, öğretim görevlilerine daha yüksek maaş ve imkânlar, öğrencilere ise burslar vererek çok iyi bir öğretim görevlisi ve öğrenci kitlesini bir araya nasıl getiririmle uğraşıyorlar. Eğitim ve araştırmaya daha fazla kaynak ayırabiliyorlar. Böyle yaparak da verimli bir döngüye girip, giderek diğer üniversitelerle aralarındaki farkı daha da açıyor ve başarılı oluyorlar.
* * *

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar