Üniversitelere Gelen Öğrenci Sayısının Azalması İyiye İşaret! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Üniversitelere Gelen Öğrenci Sayısının Azalması İyiye İşaret!

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz öğretim yılında üniversitelerimizde 93 bin civarında öğrenci vardı. Bunların 52 bini Türkiye, 28 bini üçüncü ülkelerden gelen ve 13 bini de KKTC’li öğrencilerden oluşuyordu. Geçtiğimiz günlerde açıklanan LYS sonuçlarına göre Türkiye’den KKTC’deki üniversitelere yerleşme hakkı kazanan öğrenci sayısı 10 bin 795. Geçen yıla göre %10’luk bir düşüş oldu.

Gerçekten söylüyorum, bazıları üzülse de bu olumlu bir gelişmedir. Yıllardır bu köşeden yazıp söylüyoruz. KKTC’deki üniversitelerdeki öğrenci sayısının kontrolsüz bir şekilde artması doğru değildir. Üniversite adası olma sevdasında olan bir ülkede üniversite eğitiminde kalite önem kazanmalıdır. KKTC üniversiteleri, gerek Türkiye gerekse üçüncü ülkelerin öğrenci çöplüğü olmamalıdır.


LYS sonuçları sonrasında üniversite yöneticilerinin gerek yazılı ve görsel medya, gerekse sosyal medya üzerinden “ben birinciyim”, “en çok bana öğrenci geldi” yarışı içerisinde olduklarını üzülerek görmekteyim. Sanki bu çok önemliymiş gibi… “Kaliteden haber verin siz bakalım” demek geliyor içimden…

Bütün öğrenciler bir üniversiteye gelse ne olacak? O üniversite çok mu kaliteli olacak? YÖK’ün 3-4 yıl öncesinden aldığı “başarı sıralaması” kararından sonra KKTC’deki üniversitelerin aklını başına alması gerekiyor. Kanaatimce bu %10’luk düşüşün ana nedeni başarı sıralamasıdır. Üç yıldır bu başarı sıralaması meselesi ile ilgili bu köşeden en az on yazı yazdım, uyarılar yaptım. Hala üniversitelerimizin gerçeklerle yüzleşmediklerini görüyorum. YÖK önce tıp, sonra hukuk, daha sonra mühendislik-mimarlık ve son olarak da öğretmenliklere başarı sıralaması getirdi. Önümüzdeki yıllarda da daha farklı bölümlere bu uygulamanın yapılacağının sinyalleri verildi.

YÖK başkanı Saraç diyor ki geçmişte 1 milyon 420 bininci öğrenci öğretmenlik tercihi yapabiliyordu. “Başarı sıralaması”nın uygulanması  ile ancak 240 bin öğrenci arasına girenler öğretmenlik tercihi yapabildi.

Ben buradan KKTC’deki üniversitelere çağrı yapıyorum. Rakamları açıklayınız. Geçen yıl öğretmenlik bölümlerinize kaç öğrenci geldi bu yıl kaç öğrenci geldi? Benimkisi de merak işte…

_______________________________________________________________________________

YÖK’ün yardımı ile bundan sonra Türkiye’den daha kaliteli öğrencilerin geleceği muhakkak. Ancak esas büyük tehlike başka… Üçüncü ülkelerden gelecek olan öğrenciler için ciddi bir başarı kriterimiz var mı? Yoksa her önüne geleni alıyor muyuz? Özellikle Afrika’dan gelen öğrenciler neden KKTC’yi tercih ediyorlar da Avrupa’yı tercih etmiyorlar? Bunu hiç düşündük mü? Güney Kıbrıs’daki üniversitelerde kaç tane Afrikalı öğrenci olduğunu hiç merak ettik mi? Niye Güney Kıbrıs’ta yabancı öğrencilerin çoğu Avrupa’dan geldiğini hiç merak ettik mi?

Şimdi belli ki Türkiye’den gelen öğrencilerin azalmasından doğan boşluğu üçüncü ülkelerden gelecek öğrencilerle doldurmaya çalışacağız.

Aslında bizim yapmamız gereken hem KKTC’den hem de üçüncü ülkelerden üniversitelerimize girecek öğrenciler için çok daha ciddi bir “üniversiteye giriş” sistemi uygulamaktır. Neredeyse her kapıya dayananı üniversiteye alıyoruz. Birine giremiyorsa diğerine giriyor öğrenci… Artık hesabını kaçırdığımız kadar üniversitenin olduğu bir ülkede elbette öğrenci kendini kabul eden bir üniversite bulacaktır.

Ondan sonra da üniversiteli işsiz sayımız her geçen gün artıyor diye şikayet ediyoruz. Liseden her mezun olanın üniversiteye girebildiği bir sistemden bahsediyoruz. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını ne üniversiteler ne de ülkeyi yönetenler görebilmektedir. Görüyorlarsa da önlem almıyorlardır. Bunun artık bir an önce son bulması gerekiyor.

Yani bizim hiç “başarı sıralaması” kaygımız yok mu?

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar