UBP’de Güvensizlik Önergesi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

UBP’de Güvensizlik Önergesi

UBP’de  Güvensizlik Önergesi

 

ERKEN SEÇİM GÜNDEMDE… Ulusal Birlik Partisi’nde 10 milletvekilinin parti yönetimini hiçe sayarak, hükümeti düşürmeye yönelik “güvensizlik önergesine imza” atma olasılığı yeni bir süreç başlattı. UBP yönetimi, bu durumda, muhalefetle hareket edenlerin ihracını ve ardından erken seçimi göze aldı


DÜRÜST VE TANCER İMZALAMADI… 10 muhalif milletvekilinden Kemal Dürüst ve Mehmet Tancer, “güvensizlik önergesine” ve muhalefetle birlikte hareket etmesine sıcak bakmıyor. Ejder Aslanbaba’nın da henüz net karar vermediği belirlendi

 KAŞİF’İN CEBİNDE… Ahmet Kaşif, İlkay Kamil, Türkay Tokel, Ergün Serdaroğlu, Afet Özcafer, Hasan Taçoy ve Zorlu Töre, güvensizlik önergesine onay vereceklerine dair imzaları attı. İmzalı belgenin Kaşif’in cebinde olduğu öğrenildi

Gizem ÖZGEÇ
Güvensizlik önergesi ile hükümetin düşürülmesi gündeme gelirken, UBP içerisinde de “muhalif vekillerin” ihracı tartışılmaya başlandı.
UBP Genel Sekreteri Necdet Numan, Havadis’e yaptığı açıklamada, muhalif vekillerin güvensizlik önergesine imza atmayacağını belirtti. Havadis’in güvenilir kaynaklardan derlediği bilgilere göre, 10 muhalif vekilden yedi tanesi güvensizlik önergesine imza atarak, hareketin lideri Ahmet Kaşif’e verdi.
Muhalif vekiller arasında yer alan Kemal Dürüst, “Ben bu şekilde bir imza atmam. Parti içi mücadele ederim ama hükümeti düşürmek için muhalefetle birlikte hareket etmem” derken, Mehmet Tancer de kesin kararını henüz vermedi. Ahmet Kaşif, İlkay Kamil, Türkay Tokel, Ergün Serdaroğlu, Afet Özcafer, Hasan Taçoy ve Zorlu Töre ise önergeyi imzalayacağını deklare eden yedi isim. Ejder Aslanbaba’nın tavrı ise henüz bilinmiyor.

Muhalefetin tavrı ne?
Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde Parti Meclisi, güvensizlik önergesi konusunda tavır belirlenmesi yönünde Merkez Yönetim Kurulu’na yetki verdi.
CTP MYK da, görüşmeler yapmak üzere genel başkan Özkan Yorgancıoğlu’nu görevlendirdi.
CTP’deki tavır, “sonuçlanmayacak bir hareket içerisinde yer almama” olarak belirlendi.
TDP kesin olarak gensoruya imza atma tavrı belirlerken, DP de, yedi kişilik UBP’li vekillerin imzasını görmek istedi.

UBP’li muhalifler ne yapacak?
Gözler UBP’de muhalif vekiller olarak adlandırılan on kişiye çevrildi. UBP’nin tepkili milletvekilleri, muhalefet partileri ile birlikte güvensizlik önergesi vererek hükümeti düşürmeyi planlıyor. Ancak aralarındaki uyumsuzluk nedeni ile bu netleşmiş bir karar değil.

26’yı bulmak lazım…
Güvensizlik önergesinin Parlamento’da görüşebilmesi için en az dokuz milletvekilin imzası gerekiyor. Anayasa’nın 109. maddesinin 3. fıkrasına göre, Başbakan’a karşı güvensizlik önergesi en az dokuz milletvekili tarafından verilebilir. Bir güvensizlik önergesinin reddedilmesi tarihinin üzerinden üç ay geçmedikçe, güvensizlik önergesi verilemez. Meclis’te en son önerge Nisan 2012’de verilmişti.
Meclis İç Tüzüğü, madde 130’un 6. fıkrasına göre, güvensizlik önergesi Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınabilir. Bu da 26 sayısının bulunması gerektiğini gösteriyor.

Son önergede Ertuğruloğlu’nun imzası vardı
Nisan 2012’de verilen güvensizlik önergesinde, o dönem partisinden ayrılan ve ayrı bir parti kuran UBP Vekili Tahsin Ertuğruloğlu, CTP vekilleri, TDP ve DP’nin imzası vardı. O devirde şimdiki muhalifler önergeye ret oyu vermişti.

Numan: Naz yapıyorlar
UBP Genel Sekreteri Necdet Numan, UBP’den vekillerin güvensizlik önergesi vermesinin mümkün olmadığını söyledi. Numan, “Önceki gün de biraz naz yaptılar ama sonra Meclis’e girdiler. Bizim arkadaşlarımızın böyle bir önerge vereceğine inanmıyorum. Bazılarıyla görüştüm, zaten böyle bir niyetleri olmadığını söylediler. Diyalog çalışmalarımız da başladı, görüşüyoruz. Başbakanımız gelince ona da brifing vereceğiz” diye konuştu.

Yektaoğlu: Muhalifler kendi aralarında anlaşamadı
Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı, CTP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Yektaoğlu, güvensizlik önergesi için UBP’li muhaliflerin görüş birliği olduğunu ancak kaç tanesinin buna gerçekten oy vereceğini bilemediğini söyledi. Yektaoğlu, bu vekillerin bazılarının buna karşı olduğunu dile getirdi ve ilerindeki bazları karşı. Yektaoğlu, Ahmet Kaşif’in Başbakanlığı’nın konuşulduğu gibi duyumların da kendilerine ulaştığını ifade eti ve hatta Kaşif’in sayılarının önergeye yetmeyeceğini söylediğini de aktardı.

“Seçim hükümeti temelsiz bir yaklaşım”
Yektaoğlu, erken seçim hükümeti veya geçici hükümet gibi oluşumların, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın değişmesinin, Partiler Yasası’nın değişmesi gibi söylemlerin, temelsiz ve ileriyi görmekten yoksun olduğunu vurguladı. Yektaoğlu, seçim hükümeti kurulmasının çok düşük bir ihtimal olduğunu da belirtti ve şunları kaydetti:
“Bazı söylemleri hayali senaryolar, politik yem atmalar olarak görüyorum. CTP böyle erken seçim hükümeti gibi oluşumlara girmemeli. Esas hedef erken seçim yapmaksa, bunu tüm partilerle konuşup yapabilme becerisini göstermek gerekir. Anayasa’nın 88 maddesinde, Meclis’in kendi seçiminin yenilenmesine üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar verebilir, çekimser ve geçersiz oylar sadece toplantı yeter sayısına dahil olur. Karar yeter sayısı bakımından dikkate alınmaz diyor. Yani eğer bir kişi bir vekil, karar önerisi verirse ve 26 oy çıkarsa erken seçim kararı alınabilir. CTP; UBP’nin içindeki koltuk yarışlarına müdahil değildir. UBP bu sorunu kendi içinde halletsin ve erken seçim kararını tüm partiler alsın. Üç parti ve muhaliflerin şu an için herhangi bir yol haritası yok. Hükümet kurma gibi istekler gelirse daha birçok senaryo ortaya çıkacak demektir. Ayrıca bu güvensizlik önergesi ile ilgili, gerisinde birçok senaryo olduğunu düşünüyorum. UBP içinde güç, koltuk kavgası, parçalanma ve küçülme süreci devam ederken nasıl olursa olsun kısa zaman diliminde bir seçim olacağı kesin. Bu yüzden önemli olan erken seçim kararını almaktır. Perde gerisindeki olası senaryolara karşı çok dikkatli olunmalı ve sorumluluk bilinci ile hareket edilmelidir.”

Emiroğulları: Gensoru sıkıntımız yok
TDP Gazimağusa Milletvekili Mustafa Emiroğulları, konuyla ilgili MYK’nın bir toplantı yapacağını ve bir karar üreteceklerini söyledi. Emiroğulları, gensoru ile ilgili partilerinin bir sıkıntısı olmadığını kaydetti ve şöyle dedi:
“UBP’deki on kişi kararlıysa bir sıkıntı yok. Karar MYK’da şekillenecek. Mühim olan o on kişinin kararlığı. Hükümetin düşmesi ve erken seçim hükümetinin kurulmasına olumlu bakıyoruz. Bir tarih konur ve uzlaşı olursa iyi olur. CTP, TDP ve ayrılan on kişi ile seçim hükümeti kurularak, en erken zamanda seçim gitmenin önü açılır. Artık halkı çok sıkıldı. Bu Meclis işlevini yitirdi. Halkın onayını almak ve ülkenin önünü açmak için erken seçim şart.”

Arabacıoğlu: Yasalar geçsin hemen erken seçime
Demokrat Parti Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, genel olarak UBP’deki durumun ne olacağını bilmediklerini, onaylama aşamasına geldiği zaman nasıl bir tavır sergileyeceklerinin merak konusu olduğunu söyledi. Arabacıoğlu, UBP’deki on kişinin partileri ile bağlarının koptuğunu kaydederek, “Bu arkadaşları kararları günün sonunda onları ilgilendirir. Meclis artık bitti, işlevi gitti. Normalde ben olsam UBP’nin yerinde, ivedi olan tüm yasaları geçiririm ve seçim tarihi veririm, güvensizlik önergesi verilmesini beklemem. İçte huzuru kalmayan UBP zaten ülke sorunlarını unuttu. Hükümetin tasası, kendi içindeki sorunlardan ibaret. Muhalefetle otursun konuşsun. Maraton şeklinde yasalar geçirilsin ve erken seçime gidelim.”

Akansoy: Somut adıma bakacağız
CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, güvensizlik önergesi ile ilgili tavırlarının net olduğunu, ancak somut olmayan hiçbir hareketin içinde de olmayacaklarını söyledi. Akansoy, seçimin en geç 30 Eylül tarihine kadara yapılması konusunda yetki verildiğini belirterek, “CTP’nin durumunda bir sıkıntı yok. Çeşitli görüşmeler yapılacak. Sanırım Başbakan da ülkeye döndükten sonra, pazartesiden sonra süreç açık bir şekilde ilerleyecek. Biz olaya hiçbir zaman UBP’nin içindeki kavgalara odaklı bakmadık. Ülkeyi ve halkı kurtarmak için bir an önce erken seçim yapılmalıdır. CTP olarak kaos bir güvensizlik önergesi ortamı içinde olmayız. Siyasi bunalımlarla değil somut adımlara bakarız” şeklinde konuştu.

Dürüst, Tancer ve Dürüst sessiz
Havadis’in güvensizlik önergesi ile soru yönelttiği ve adı muhalifler arasında geçen Girne Milletvekili Mehmet Tancer ve Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst konuyla ilgili sessiz kaldı. Tancer, “Henüz bir karar yok. Her şey dedikodu. Ben kimseyle görüşmedim” derken, Dürüst de gerekli açıklamayı bir iki gün sonra yapacağını kaydetti. Dürüst ve Tancer’in güvensizlik önergesine şiddetle karşı çıktıkları biliniyor.

 

Küçük: Gereğini yapar, seçime gideriz
Küçük önceki gün Havadis’e yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
“UBP içerisinde sorun varsa, bunun nedeni makamını yitirenlerin verdiği kavgadır. Muhalefet de bunu kullanarak hükümeti düşürecekse, ben önce parti içinde, sonra da Parlamento’da gereğini yaparım. Hükümeti düşüren kişiler UBP’den aday olmayı kafalarından çıkarırlar, ben de UBP’ye inananlarla yoluma devam ederim.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar