“Türkiye’deki üniversitelere girmek için süründürülüyoruz” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

“Türkiye’deki üniversitelere girmek için süründürülüyoruz”

Türkiye’deki Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), Ocak 2010’da aldığı bir kararla Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı(YÖS)’nı kaldırdı. Bu tarihe kadar özellikle İngiltere, Avustralya gibi Kıbrıslı Türklerin yoğun olarak yaşadığı ülkelere ait vatandaşlığı bulunan ve Kıbrıs’ta yaşayan birçok Kıbrıslı Türk öğrenci bu sınavla Türkiye’deki üniversitelere girip üniversite eğitimi alabiliyordu.

Bu tarihten sonra Kıbrıslı Türk öğrencilerin LYS dışında Türkiye’deki üniversitelere giriş işleri tam bir işkenceye dönüştü ve bugüne kadar da elle tutulur bir noktaya getirtilemedi. YÖK 2010’dan sonra aldığı çeşitli kararlar sonrasında KKTC liselerinde eğitim alan tüm Kıbrıslı Türk öğrencilerin GCE A Level puanları ile Türkiye’deki üniversitelere girebileceğini duyurdu. Ancak ne yazık ki Kıbrıslı Türk öğrencilerin bu anlamdaki sorunları da bir türlü çözülemedi.
Kıbrıslı Türk öğrenciler ellerindeki GCE A Level sonuçlarına rağmen Türkiye’deki birçok üniversitede “bir de biz sizi sınava alalım” söylemi ile karşılaştı. Bununla da kalmayıp bu sınavlara girebilmek için Türkiye’de şehir şehir dolaşarak, binlerce lira harcamak zorunda kaldı.
Geçtiğimiz gün karşılaştığım bir dostum oğlu ile birlikte Kıbrıs, Ankara, İstanbul ve İzmir arasında üniversitelerin kendi açtığı sınavlara girmek için gezip durduğunu anlattı. Gittiği birçok üniversitede de oradaki yetkililerin bu konudaki bilgilerinin yetersiz olduğunu söyledi. Bu dostumun haksız da sayılmadığı ifadelerinden alıntı yapacak olursak; “Oğlum İngiltere’de üç üniversiteden kabul aldı ancak ben bize daha yakın olması açısından Türkiye’deki birkaç üniversiteyi de denemesini istedim. Zar zor ikna ettim ve birlikte Türkiye’ye gittik. Türkiye’nin üç büyük şehrindeki üniversitelere başvurduk. Bizi yeniden sınava almak istediler. Biz 2-3 yıl GCE A Level sınavlarına boşuna mı girdik? Dünyanın birçok yerinde, Avrupa’nın neredeyse her yerinde geçerli olan GCE A Level puanlarını hiçe sayar gibi bizi sınava almalarını anlamsız buluyorum. İngiltere’deki üniversitelere giriş süreci çok daha kolay. Türkiye’de işleri yokuşa sürmeyi daha çok seviyorlar galiba… Kısacası Türkiye’deki üniversitelere girmek için süründürülüyoruz” dedi.  Bu dostumun anlattıkları ve okuyuculardan bana gelen benzer mesajlardan da anlaşılıyor ki ortada çözülmesi gereken bir ciddi sorun var.
Halbuki YÖK’ün aldığı bir kararla GCE A Level sonuçları ile Kıbrıslı Türk öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere çok daha kolay gireceğini ümit ederek alınan kararı desteklemiştik. Hatta ortaöğretim sistemimizi ÖSS-YGS-LYS anlayışından kurtarıp bu tür uluslararası geçerliliği olan sınavlara göre şekillendirmemiz gerektiği üzerinde durmuştuk geçmiş yazılarımızda…
Şimdi görülüyor ki geçen üç yılda sorun çözülmüş değil. Türkiye’deki her üniversite neredeyse farklı bir uygulama yapıyor. Dolayısı ile ilk önce bizim Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri bu konuda devletlerarası ciddiyet içeren bir ilişki ile Türkiye’deki konuyla ilgili kurumlarla bu konuda sorun çözücü girişimler yapmalıdır.
İkincisi de KKTC’de toplumda her işe karıştığı algısı oluşan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nin de bu konunun çözümüne yardımcı olmasında yarar var. En azından Kıbrıslı Türklerin yararına bir şey yapıldığı algısını yeniden yaratmış olurlar.
Eğer YÖK’ün üç yıl önce aldığı bu kararın gerçekten Kıbrıslı Türk öğrenciler yararına olacak şekilde işlemesi sağlanırsa, en azından birçok Kıbrıslı Türk öğrenci “merkezi ve çoktan seçmeli sınav” mantığından da kurtulmuş olur. Aksi taktirde dershanelerin egemen olduğu, fırsat eşitliğinden yoksun, ÖSS mantığı içerisindeki sınav modellerinde Kıbrıslı Türk öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere gidişleri her geçen gün azalacaktır. Zaten LYS’deki başarı(sızlığı)mız Şırnak düzeyinde gezinirken, bu konuya yetililerin biraz daha fazla önem vermesi gerekiyor.
Öyle görünüyor ki, eğitimde yaşanan birçok sorun gibi bu konu da yeni hükümetin başına kaldı.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar