Turizme darbe olur - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Turizme darbe olur

Turizme darbe olur

“SON ÇARE CUMHURBAŞKANI”… KITSAB Ercan işletmesinin devrinin ardından verilen hizmetlerin ücretlerinin artırılmasına yönelik yasanın durdurulması için Cumhurbaşkanı’ndan destek istedi. KITSAB Başkanı Tolun, “Turizme darbe vurur, imzalamayın” diyerek Cumhurbaşkanı’nın yasayı geri çevirmesini istedi
“YÜZDE YÜZ ZAM VAR”… Cumhuriyet Meclisi Tarafından onaylanan ve Cumhurbaşkanı’nın onayına götürülen Havalimanları Hizmetleri ve Limanlar (Ücretleri) Yasası’na göre Ercan işletme hakkını devralan şirket birçok hizmete yüzde yüz oranında zam yapabilecek. KITSAB’a göre bunun topluma bir yıllık maliyeti 5 milyon Euro’ya mal olacak
“KİMSEYE DANIŞILMADI”…
KITSAB Başkanı Orhan Tolun, Ercan’da verilen hizmetlere artış öngören tasarı hazırlanırken hiçbir turizm örgütüne danışılmadığını söyledi. Tolun “Yasanın yürürlüğe girmemesi için gereken her şey yapılacak. Cumhurbaşkanı’na gönderilen mektup mücadelenin ilk adımıdır” dedi
İrfan GÜNDÜZLER
Cumhuriyet Meclisi’nde geçtiğimiz günlerde görüşülerek kabul Havalimanları Hizmetleri ve Limanlar (Ücretleri) Yasası için, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bugün son kararı verecek. Eroğlu bugün yasayı ya imzalayacak ya da Meclis’e yeniden ele alınmak üzere iade edecek.
KITSAB tarafından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na gönderilen mektubu Havadis ele geçirdi. KITSAB mektubunda “Bu yasada 1997 yılından beri Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin KKTC’ye yönelik tüm konma-konaklama ve buna bağlı hizmetlere ilişkin ücretler sıfırlanırken, özelleştirmeden sonra bu sıfırlanmış durumdaki hizmetlere % 100’den fazla zam yapılması turizmimizi olumsuz yönde etkileyeceği gibi beraberinde birçok soru işaretleri de bırakacaktır. KKTC turizmi için büyük önem taşıyan bu hususta, turizm sektörünün en önemli kuruluşlarından biri olan KITSAB’ın ve diğer turizm örgütlerinin görüşlerine başvurulmamasını kınıyoruz” dedi.

Konu ile ilgili olarak Havadis’e konuşan KITSAB Başkanı Orhan Tolun konuyu Cumhurbaşkanı’nın bilgisine getirmek için mektup yazdıklarını ifade ederek, yapılan yasal değişiklikle ilgili tepkilerini dile getirdi.
Orhan Tolun, Ercan’ın önceden yap işlet devret modelinde olacağını ancak bunun böyle olmadığını sonradan anladıklarını ve bu özelleştirme yapılırken sektör temsilcileri ile hiçbir şekilde görüş alışverişinde bulunulmadığını belirtti. Tolun, en büyük endişelerinin fonun gelirlerinden olan toprak bastı parasının fona verilecek yerde kiracıya gidecek olması olduğuna işaret etti. 


“Özelleştirmeye karşı değiliz ancak mantıklı olmalı…”
Tolun, “Biz özelleştirmeye karşı çıkmadık ama özelleştirmenin mantıklı olabilmesi için burada bizim de görüşümüzün alınmasını istedik. Turizm fonunu, toprak bastı parası, kumarhaneler ve petrolden gelen gelir kaynağı oluşturur. Kumarhanelerden gelen para, 6 sene önce Savcılık’ın bu yönde olumsuz kararı olmasına cari bütçeye aktarıldı. Fonun gelirleri 2 kalemde kaldı. Bizim fonumuzun üçte biri kayboldu” dedi.
Orhan Tolun, Ercan’da toprak bastı parasını özel şirketin almasına karşı durduklarını, 4 yıl kiraya verilecek olan Ercan’da bu süre boyunca hiçbir tadilat yapılmayacağını ancak buna rağmen ve 4 yıl boyunca bu şirketin parayı alınacağını söyledi. Şirketin bu parayı ancak 4 yılın ardından alabileceğini de belirten Tolun, Ercan Havalimanı içerisindeki otopark gibi işletmelerin yine bu özel şirkete ait başka şirketlere kiralanacağını ve buradan da devletin büyük oranda zarara uğratılacağını söyledi.

Bazı giderler yüzde 125 artacak…
Konma konaklama giderlerinin yüzde 125 artırıldığını da ifade eden Orhan Tolun, havaalanında ışıklandırma dahil tüm vergilerin artırılacağını ve bunun da toplumun cebinden her yıl 5 milyon Euro’nun çıkması anlamına geldiğini vurguladı. Senede 22,5 milyon Euro’nun doğrudan şirketin kasasına aktarılacağını söyleyen Tolun, 100 milyon Euro’luk peşinatı 4 yılda çıkartacağını savundu. Şirketin Ercan’a yatırım yapmaması halinde ise mükellefiyetinin sadece 5 milyon Euro olduğunu açıkladı.
Havalananın hiç yenilenmeden toprak bastı parasının alınmasına karşı olduklarını ve toprak bastı parasının tümünün özel şirkete verilmesine karşı olduklarını yineleyen Orhan Tolun, özde karşı çıktıkları durumun bu olduğunu söyledi. 1997 yılından sonra Türkiye Hükümeti’nin Kıbrıs bağlantılı bütün uçakların vergilerini sıfırladığını anlatan Tolun, yasada % 50 indirim yapıldığını ve şimdi özel havayolu şirketlerine bu indirimi kaldırdıklarını vurguladı.

Sektörden görüş alınmadı
Bu vergiler ve yasanın sektöre sorulmadan hazırlandığını ve anti-demokratik olduğunu belirten KITSAB Başkanı Orhan Tolun, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD)’nin  KKTC Maliye Bakanlığı’na, Turizm ve Bayındırlık Bakanlıklarına bu konuda yazı gönderdiğini ve o yazıda da bunun uçak ulaşımını pahalılaştıracağını ayrıca ülkeyi ve turizmi olumsuz etkileyeceğinin yazılı olduğunu kaydetti. Turizm Bakan’ının bu konuya karşı çıkmasını beklediklerini dile getiren Orhan Tolun, bu ülkede turizmin devlet politikası olmadığını söyledi.
Orhan Tolun şöyle devam etti: “Hükümet bizim imajımızı düzenleyecek yerde kurultay gerekçeleri paraları istihdamlara aktarmaktadır. Türkiye’de imajımız, Serdar Ortaç, Mehmet Ali Erbil ve Sergen Yalçın’a kaldı. Bu imajı onlara bırakırsak KKTC kumarhane ve gece kulübü imajından kurtulamaz. Türkiye’de imajımızı düzeltecek bir kuruş reklam yapmıyoruz. İngiltere’de ise imajımız KTHY yüzünden yerlerde. Eskiden 2 milyon Euro’luk reklam yapılırken şimdi 200 bin Euro’luk reklam yapıyoruz böyle imajımız düzelmez.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar