Tulgar: 250 bin istihdam - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Tulgar: 250 bin istihdam

Tulgar: 250 bin istihdam

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Deniz ve Balıkçılık Araştırma Enstitüsü, Kıbrıs Deniz Araştırmaları Vakfı, Dünya Mersin Balıklarını Koruma Cemiyeti Başkanı Prof. Harald Rosental ve diğer kuruluşların katkılarıyla düzenlenen  “I.Uluslararası Kıbrıs Balıkçılık Sempozyumu” bugün Girne Acapulco Holiday Resort Otel’de başladı.

KKTC, Türkiye, İtalya, Almanya, İngiltere, İspanya, Cezayir ve Malta’dan eğitim ve araştırma kurumlarından çok sayıda bilim insanı, kurum yöneticisi ve temsilcisinin katıldığı ve 27 Mart’a dek sürecek sempozyumda; “Su Ürünleri Avcılığı, Yetiştiriciliği, Avlama Teknolojisi, İşleme Teknolojisi, İklim Değişikliği, Tür Ekolojisi, Üreme Biyolojisi, Popülasyon Dinamiği ile Koruma ve diğer konularda” oturumlar düzenlenecek.


Toplam 142 bildirinin sunulacağı sempozyumun, KKTC ve Türkiye arasında  “Su Ürünleri” ile ilgili işbirliğinin gelişimine de katkı sağlaması bekleniyor.

Sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, LAÜ Rektörü Prof. Ahmet Bülend Göksel, Dünya Mersin Balıklarını Koruma Cemiyeti Başkanı Prof. Harald Rosental, Deniz ve Balıkçılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Işık Oray ve Türkiye Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

AMCAOĞLU: “BALIKÇILIK SEKTÖRÜ HENÜZ İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, balıkçılık sektörünün ülkede henüz istenilen düzeyde olmadığı, sektör içinde yer alanların bu işi amatör zihniyet ve kıt olanaklarla yaptığını söyledi.

Amcaoğlu, balıkçı barınaklarının durumu ve sektördeki donanım eksikliğinin gelişimin önünde en önemli engelleri yarattığını ifade ederek,  barınakların ve balıkçılık için önemli donanımların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

“BUGÜNE KADAR GEREKEN DESTEK TAM ANLAMIYLA VERİLEMEDİ”

Sempozyumun, bakanlığın özellikle su ürünleri üzerinde hassasiyetle durulacak yeni ve gelişmiş bir yapılanma oluşturmasına önemli katkı sağlayacağını kaydeden Bakan Amcaoğlu, “Bugüne kadar sektörde faaliyet gösterenlere gereken destek ve katkı tam anlamıyla verilemedi. Sempozyum, katılımcı üretici ve balıkçıların bilgi dağarcığının geliştirilmesine ve üretimde verimliliğe de önemli katkı yapacaktır” dedi.

Balıkçılık ve su ürünleriyle ilgili zenginliklerin KKTC ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlaması için çalışmalar yapan LAÜ Deniz ve Balıkçılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Işık Oray’a teşekkür eden Amcaoğlu, onun tecrübe ve bilgilerinin üreticiyle paylaşılmasının sektörün gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Sempozyumun gerçekleşmesine katkı koyanları kutlayan Bakan Ali Çetin Amcaoğlu, “Uluslararası KKTC Balıkçılık Sempozyumu”nun hayırlı sonuçlar doğurmasını diledi.

GÖKSEL: “KÜÇÜK ÖLÇEKLİ VE AMATÖR”

LAÜ Rektörü Prof. Ahmet Bülend Göksel, bir ada ülkesi olan KKTC’de balıkçılığın küçük ölçekli ve amatör metotlarla yapılması nedeniyle denizlerin zenginliğinden yeterli ekonomik değer elde edilemediğini belirtti.

LAÜ Deniz ve Balıkçılık Araştırma Enstitüsü’nün balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğini geliştirmek, deniz zenginliklerinden ekonomik fayda sağlanmasına katkı koymak amacıyla kurulduğunu anlatan Göksel, turizm ve eğitim sektörlerinin yanında ülkede yeni ve güçlü bir sektör olarak su ürünleri yetiştiriciliği ve balık avcılığı sektörlerinin de temellerini atmayı da amaçladıklarını kaydetti.

Rektör Göksel, Türkiye’den KKTC’ye su taşıyacak projenin tamamlanmasıyla deniz balıkçılığı yanında tatlı su ürünleri yetiştiriciliğine de başlayacaklarını belirtti.

ORAY

LAÜ Deniz ve Balıkçılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Işık Oray konuşmasında, ilk kez düzenledikleri sempozyumun balıkçılık ve su ürünleri üretiminin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağına belirterek, Deniz ve Balıkçılık Araştırma Enstitüsü’nün çalışmaları hakkında bilgi sundu.

Balıkçılık sektörünün geliştirilebilmesi için; politika oluşturulması,  bakanlık bünyesinde  koordinatörlük, daire veya  müsteşarlık kurulması, yerel üniversite Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ve  Sahil Güvenlik  Komutanlıklarıyla  işbirliği yapılması gereğine işaret eden Oray, balıkçılık konusunda KKTC ile TC arasındaki işbirliği protokolünün yeniden hayata geçirilmesi, Uluslararası Ton Balıklarını Koruma Komisyonu’ndan, KKTC’nin  orkinoks kotasından  pay alabilmesi için  hükümet yetkililerinin girişimde bulunması, deniz, tatlı su balıkçılığı  ve aqua kültürün geliştirilmesine yönelik teşvik yasası çıkarılması gerektiğini kaydetti

TULGAR: “250 BİN İSTİHDAM… EKONOMİYE 2.5 MİLYAR TL”

TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar da yaptığı konuşmada KKTC’de düzenlenen sempozyuma katılmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı TAGEM’in Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün araştırma hizmetlerini yürüttüğünü kaydetti.

Su ürünleri konusunda da araştırma ve geliştirme çalışmaları yaptıklarını belirten Dr. Tulgar, yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlayan su ürünleri sektörünün ekonomiye yılda yaklaşık 2,5 milyar TL civarında katkı sağladığına vurgu yaptı.

DÜNYADA 5’İNCİ SIRADA

Türkiye’nin su ürünleri sektöründe dünyada hızla gelişen ülkeler arasında olduğunu belirten Dr. Necati Tulgar, dünya su ürünleri yetiştiriciliğinde 5’inci sırada olduklarını söyledi.

Tulgar,  TAGEM’in faaliyetleri hakkında bilgi sundu.

ROSENTAL

Dünya Mersin Balıklarını Koruma Cemiyeti Başkanı Prof. Harald Rosental ise konuşmasında, KKTC’nin balıkçılık ve su ürünleri sektörünü geliştirmek için bilimsel veri, doğru tavsiye ve gerekli yatırımlar yapmak suretiyle bu alanda gelişme kaydedebileceğini söyledi.

Bilim dünyasındaki bilgi dağarcığının mozaikteki taşları simgelediğini ifade eden Rosental, bilimsel bilgi ve iyi kaynak yönetiminin sektörde başarıyı getirdiğini kaydetti.

Dünya Mersin Balıklarını Koruma Cemiyeti Başkanı Prof. Harald Rosental, KKTC’den talep gelmesi halinde kurum olarak gereken bilimsel katkıyı yapmaya hazır olduklarını da belirtti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar