Telefon bağımlısı olduk - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Akıllı CihazlarBilim ve TeknolojiKıbrısManşet

Telefon bağımlısı olduk

Akıllı Telefon

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2016 Faaliyet Raporu’na göre yıllar geçtik sonra akıllı telefon bağımlılığı artıyor. Son 3 yıla bakıldığında artış yüzde 300’ü buldu

 TOPLAM 1 MİLYON 795 BİN 540 CİHAZ VAR: Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2016 Faaliyet Raporu’na göre 2016 yılsonu itibarı ile sisteme 1 milyon 795 bin 540 adet haberleşme cihazının kayıtlı olduğu görülüyor

“ELEKTROMANYETİK YOĞUNLUK”NORMAL: BTHK raporunda elektromanyetik yoğunluk raporuna da yer verdi. Rapora göre Kantara ve Selvilitepe dahil tüm yaşam alanlarında elektromanyetik yoğunluk normal limitlerde ölçüldü. En yüksek rakam ise Girne’de ölçüldü

EN FAZLA AKILLI TELEFON İTHAL EDİLİYOR: 2016 yılında ithal edilen terminal donanımlarına ilişkin dağılıma bakacak olunursa toplam ithalatın %68’ini Akıllı Telefonlar, %23’ünü akıllı telefon olmayan, %6’sını modem ve %3’ünü ise diğer cihazlar oluşturuyor

 TİCARİDE SAMSUNG, BİREYSELDE APPLE: Akıllı cihazlarda ticari olarak en fazla ithal edilen marka yüzde 70 ile Samsung olurken, bireysel olarak ithal edilen cihazlarda ise en fazla yüzde 37 oranında Apple ithal ediliyor

Bertuğ TOPAL

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu, 2016 Faaliyet Raporu’nda kurumun tüm faaliyetlerini kamuoyuna duyurdu.

BTHK Raporu’na göre 2016 yılsonu itibarı ile sisteme 1 milyon 795 bin 540 adet haberleşme cihazının kayıtlı olduğu görülüyor.


BTHK bir yıllık dönem içerisinde bir çok bilişim ve teknoloji ile ilgili tasarıya katkı koydu, bir çok ihalede yer aldı.

Bilgi ve İhbar Çağrı Merkezi’nin (BİM) de açıldığı 2016’da ülkedeki haberleşme noktasında bir çok test ve ölçüm de yapılarak halka sunuldu.

 telefon

Bir çok tasarıya katkı sağlandı

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2016 Faaliyet Raporu’nda kurumun incelediği ve yardım ile katkıda bulunduğu tasarılardan da bahsedildi. 6/2012 sayılı Elektronik Haberleşme (Değişiklik) Yasası

hakkında kurum değerlendirme yaparak görüşlerini bildirdi. Ardından ise tasarı yasalaştı.

Öte yandan Bilişim Suçları Yasası ile ilgili de katkı yapan kurum, Eylül 2012’de ilgili Yasa, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından görüşleri alınmak üzere KKTC Başsavcılık ve KKTC Başbakanlık Merkezi Mevzuat Dairesi’ne gönderildiğini ifade etti.

Kurumun, Bilişim Yasa Tasarısı ile ilgili davet edildiği tüm toplantılara katılmış ve Taslak Yasa ile ilgili görüş ve önerilerini sunduğu belirtildi.

Kurum ayrıca Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasa Tasarısı, Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Faaliyetlerinin Desteklenmesi Yasa Tasarısı gibi tasarıların olgunlaşmasında katkı sağladı.

Bilgi ve İhbar Çağrı Merkezi (BİM) İhalesi de sonuçlandı

Rapora göre BTHK, Elektronik Haberleşme Yasası’nın 89’uncu maddesi ile Kuruma, Yasayla kendisine verilen görevleri yerine getirirken ihtiyaç duyacağı işler için bilgi ve ihbar çağrı merkezini kurabileceği yetkisinin de verildiği bu amaçla da MCKS sistemi gereği kurulması planlanan Bilgi ve İhbar Çağrı Merkezi için kullanılacak santral altyapısının temini ve kurulumu ile ilgili çalışmalara 2016 yılında başladığını kaydedildi.

Firmalardan alınan teklifler Şubat ayında Kurul onayına sunularak sistemin alınmasına ilişkin karar üretilerek ilgili yüklenici firma ile Mart ayında sözleşme imzalandı. Mayıs ayı içerisinde ise BİM sistem

kurulumu tamamlanmış ve Kurum ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çalışır hale getirildi.

 

Raporlar geciktirilmeden yayınlandı

2016 yılı içerisinde kurum faaliyetlerine ilişkin raporlar da geciktirilmeden yayınlandı. Kurum uzmanları tarafından gönderilen veriler ışığında aylık, 3 aylık ve yıllık olarak hazırlanan raporlar kamuoyuna paylaşıldı.

 

Bilgi ve İhbar Merkezi kuruldu

Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlar ve Yasa ile belirlenen görevlerini yerine getirmek için Kurum, 2016 yılının 2’nci yarısında Bilgi ve İhbar Merkezini kurdu.

19 Eylül 2016 tarihi itibarı ile MCKS sisteminin tüm fonksiyonları ile devreye alınması ve geçiş döneminin son bulması ile BİM’e gelen çağrı trafiğinde artış yaşandı.

6108 adet ile en fazla çağrı Ekim ayında alındı.

2016 yılının Ağustos ayından Aralık ayına kadar olan süre içerisinde cevaplanan

çağrılarda yükseliş kaydedilirken cevaplanamayan çağrılarda ise düşüş yaşandı.

Yetkilendirmeler sürüyor

Rapora göre ülkede 2016 yılsonu itibariyle, elektronik haberleşme sektöründe Kurum tarafından yetkilendirilmiş 2 Mobil Haberleşme Sağlayıcı, 1 Sabit Haberleşme Sağlayıcı, 33 İnternet Servis Sağlayıcı, 4 Çağrı Taşıma Hizmeti Sağlayıcısı ve 8 Altyapı İşletmecisi bulunuyor.

Belirtilen süreler dâhilinde ilgili tüm bilgi ve belgeleri doğru şekilde teslim ederek 2016 yılında

Kurum tarafından Genel Yetkilendirme Belgesi verilen ve ‘Yeni Yetkilendirme’ olarak

isimlendirilen 3 İnternet Servis Sağlayıcılığı, 3 Altyapı İşletmeciliği, 1 Çağrı Taşıma ve 1 Ortak

Kullanımlı Telsiz Hizmeti için yetkilendirme verildi.

Merkezi Cihaz Kayıt Sistemi (MCKS) Projesi devrede

MCKS kısa adıyla kullanılan Merkezi Cihaz Kayıt Sistemi projesi de 2016 yılı içerisinde hayata geçti. 2015 yılında proje ekipleri oluşturularak çalışmalar başlanan proje kapsamında bir çok altyapı işlemi ve proje de devreye sokuldu.

 

Toplam 1 milyon 795 bin 540 cihaz var

Bilgi teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2016 Faaliyet Raporu’na göre 2016 yıl sonu itibarı ile MCKS sisteminde beyaz listeye kayıtlı cihaz sayısı 1 milyon 795 bin 540 adet olarak haberleşme cihazının kayıtlı olduğu görülüyor.

 

“Elektromanyetik Yoğunluk Haritaları” oluşturuldu

Yaşam alanlarında bulunan radyo ve televizyon vericileri, mobil telefon ve baz istasyonları, yüksek gerilim hatları, trafolar, tüm elektrikli ev aletleri ve tıbbi cihazlar gibi ekipmanların yaydığını Elektromanyetik (EM) dalgaların ölçümü de BTHK tarafından yapılıyor.

11 Temmuz 2016-11 Ağustos 2016 tarihleri arasında Selvilitepe ve Kantara emisyon noktaları dahil olmak üzere Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, Yeni İskele şehir merkezleri ile kaza sınırları içerisindeki hemen hemen tüm yerleşim alanlarında Elektromanyetik (EM) alan şiddeti ölçümleri yapılarak KKTC’ye ait “Elektromanyetik Yoğunluk Haritaları” raporu oluşturuldu.

 

Tüm sonuçlar limit değerler içerisinde

İşte rapor: ICNIRP tarafından GSM 900 bandında tek bir cihaz için belirlenen limit değer 10,23 V/m; ortam için ise 41.25 V/m’dir. ICNIRP’nin ortam limit değeri için belirlemiş olduğu en küçük değer olan 28 V/m yaşam alanı harici olan yerler için de kullanılabilir. Bu bağlamda, Kantara ve Selvilitepe emisyon noktalarında Radyo ve TV frekans bandı için ortamın limit değeri 28 V/m olarak belirlendi.

Yakınında yaşam alanı olmamasına rağmen Kantara ve Selvilitepe verici istasyonlarında yapılan

ölçümlerde alınan 2.98 V/m ve 19.05 V/m’nin de ortam limit değerleri içerisinde kaldığı görüldü.

Emisyon noktaları hariç yerleşim yerlerinde alınan en yüksek ölçüm değeri ise 9.73 V/m ile

Girne’de görüldü.

ICNIRP belirlemiş olduğu ortam limit değerleri incelendiğinde, Girne’de tespit edilen en yüksek değer olan 9.73 V/m’nin GSM 900 frekans bandı için cihaz başına belirlenen 10,23 V/m limit değerinin altında kaldığı görülüyor.

 

Cihaz sayısında artış var

Rapora göre son 3 yıla ilişkin ithal izinler gözlemlendiği zaman 2014 yılında 105,232 IMEI’li cihaz; 2015 yılında 201,736 cihaz ve 2016 yılında ise 349,451 cihaz izinlendirildi. Bu kapsamda 2014-2015

yılları kıyaslamasında 2015 yılında %92’lik artış gözlemlenirken 2015-2016 yılları kıyaslamasında önceki yıla göre %73’lük artış kaydedildi.

 

En fazla akıllı telefon ithal ediliyor

2016 yılında ithal edilen terminal donanımlarına ilişkin dağılıma bakacak olunursa toplam ithalatın

%68’ini Smartphone (Akıllı Telefonlar), %23’ünü Mobil Telefonlar (Akıllı Telefon Olmayan), %6’sını

Modem ve %3’ünü ise Diğer Cihazlar (POS, Module, Tablet, Router) oluşturuyor.

 

Akıllı telefon oranı da yükseliyor

2015 ve 2016 yıllarına ilişkin en çok ithal edilen terminal donanımı akıllı telefonlar olarak gerçekleşmiş olup 2015 yılında Smartphone toplam ithalatın %52’sini oluştururken, 2016 yılında bu oran %68’e yükseldi.

 

En fazla Samsung ithal ediliyor

2016 yılında IMEI’li cihazların %68’lik oranını oluşturan Smartphones dahilinde en fazla ithal edilen markalar sırası ile %70 Samsung, %14, Apple, %9 General Mobile Inc., %4 Microsoft Mobile ve %3 Diğer markalardan oluşuyor.

 

Bireysel ithallerde Apple önde

Rapora göre bireysel kullanım amaçlı ithal edilen terminal donanımlarının %88’ini Akıllı telefonlar, % 11’i akıllı telefon olmayanlar ve %1’ini ise Modem-Module-Tablet ve Routerlar oluşturuyor.

Ticari amaçlı ithalattan farklı olarak bireysel ithal edilen cihazlarda Apple %37 ile ilk sırayı alırken, Samsung %35 ile ikinci sırada yer aldı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar