“TDP’nin sorun çözme iddiası yok” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Röportaj

“TDP’nin sorun çözme iddiası yok”

“TDP’nin sorun çözme iddiası yok”

 TDP BEN ÇÖZERİM DEMİYOR… Beratlı: TDP muhalefet partisi olarak varlığını sürdürüyor. Bir kenarından kıstırırsa da hükümete yer almayı düşünüyor. Hükümete birinci parti olarak talip olma durumu yok. Birçok konuda çözüm politikası yok, beni seçin ben çözeceğim demiyor”

CTP PROGRAMI AÇIKLAYAMADI… CTP’nin ekonomik programının içeriğinin bulunmadığını savunan Beratlı, bunun genel doğruları tekrarlayan bir temenniler bütünü bulunduğunu söyledi. Beratlı, mevcut CTP ekonomik programında ise sadece sorunun varlığından söz edildiğini, çözüm önerisi bulunmadığını iddia etti


Baykan Gürses ÖZDAĞ
28 Temmuz Milletvekilliği Erken Seçimleri’nin “sürpriz” adayı olarak öne çıkan CTP eski milletvekili, TDP Güzelyurt 1’inci sıra adayı Nazım Beratlı, hedefinin CTP olmadığını söylerken, TDP için de, “Bu programla sorun çözemez” ifadelerini kullandı.
Geçmişte CTP-BG’den milletvekili seçilen, parti başkanlığına aday olan ancak sürpriz bir kararla 28 Temmuz seçimleri için TDP’den Güzelyurt’ta birinci sırada milletvekili adayı çıkan Dr. Nazım Beratlı Havadis Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Nazım Beratlı, siyasi hayatına KÖGEF ile başladıktan sonra 1990 yılında CTP genel başkanı Özker Özgür tarafından parti başkanının beğenmediği için yönelttiği eleştiriler ve verdiği demeçler nedeniyle “disiplinsizlikten” ihraç edilmeye çalışıldıktan sonra CTP’den istifa ettiğini hatırlattı.
CTP’den istifa ettikten sonra 5 sene boyunca siyasetle gündelik olarak ilgilenmediğini söyleyen Beratlı, bu sürenin sonunda 1995’de Serdar Denktaş’ın kendisine “sosyal demokrat” bir parti yapmak istediğini söylemesi üzerine, Annan Planı dönemine kadar danışmanlık görevinde bulunduğunu söyledi.
Beratlı, Kıbrıs Türk milliyetçiliği gündeme gelince 1.Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın baskısı nedeniyle Serdar Denktaş’ın dönüşüm yaparak liberal çizgiye gelmesi ile yollarını ayırdıklarını vurguladı.
Nazım Beratlı, bu gelişmeler yaşanırken Mehmet Ali Talat’ın kendisini arayarak, “parti değişti, geri dön” demesi üzerine 2003 yılında Güzelyurt örgütünün talebi ile milletvekili adayı çıktığını anımsattı.
2003 yılında yaşanan seçimde ilginç bir durumla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Nazım Beratlı, karmalarda Fatma Ekenoğlu’ndan sonra ikinci, Yeşilırmak’tan Aydınköy’e kadar olan yerde sandıklardan oy oranı bakımından birinci, Serhatköy’de üçüncü çıkmasına rağmen Güzelyurt’tan yedinci sırada çıktığını hatırlattı. O dönem yaşanan bu duruma reaksiyon gösterdiğini ifade eden Beratlı, karma oyda ikinci çıktığını ve sandıklardan birinci çıkmasına rağmen seçimi kazanamamasını kendisine karşı bir hareketlenme olarak değerlendirdiğini söyledi.
2005 yılında dönemin CTP Genel Sekreteri Ferdi Sabit Soyer’in kendisini telefonla aradığını söyleyen Beratlı, o telefon görüşmesi ile aday olacağını öğrendiğini söyledi. Beratlı, 2005 yılında Güzelyurt’tan 3. sırada yer alarak seçimi kazandığını anımsattı.
Seçimi kazanmasının parti içinde bazı çevreleri rahatsız ettiğini gözlemlediğini de anlatan Nazım Beratlı, bu durumda bir tepki göstermediğini söyledi.

“TDP milletvekili olmam benim için de sürpriz…”
TDP’den milletvekili adayı çıkmasının kendisi için de sürpriz olduğunu söyleyen Nazım Beratlı, çünkü bu yönde bir düşüncesi ve talebi de bulunmadığına dikkat çekti.
Beratlı, TDP’den aday çıkınca, CTP içinde bazı çevrelerin kendisine “çok kıymetlisin gel vazgeç” dediğini savundu.

“CTP-BG’nin ekonomik programı yok”
CTP’nin politikasına ilişkin iki rahatsızlığı ve itirazı bulunduğunu söyleyen Nazım Beratlı, bunlardan birinin ekonomik programın hala açıklanamaması olduğuna dikkat çekti.
Bu konuda herkesi memnun etme çabası içinde olunduğunu gördüğünü anlatan Beratlı, toplumun çıkarları birbirine zıt sınıflardan oluştuğunu ve tüm toplumun çıkarlarını koruyacak bir politika izlemenin doğru olmadığını ifade etti.
CTP’nin ekonomik programının açıklanmamasının TC ile geçmiş UBP hükümeti arasında imzalanan “mali protokol” ile de ilişkili olabileceğini söyleyen Beratlı, bu konuda görüş ortaya koyamamanın tüm kesimleri rahatsız etmeme amacından kaynaklandığına dikkat çekti. CTP’nin ekonomik programının içeriği bulunmadığını savunan Beratlı, bunun genel doğruları tekrarlayan bir temenniler bütünü bulunduğunu söyledi.
Programın sorunun kaynağı ve çözüm önerisini içermesi gerektiğini belirten Beratlı, mevcut CTP ekonomik programında ise sadece sorunun varlığından söz edildiğini, çözüm önerisi bulunmadığını iddia etti. Nazım Beratlı, CTP’nin açıklanmayan ekonomik programında herkesi memnun etmeye yönelik bir duruş bulunduğunu söyledi ve bunu eleştirdi.
Kendisinin parti içinde kalıp bunun mücadelesini vermediği için eleştirildiğini söyleyen Beratlı, bunun için mücadele verdiğini de ifade etti.
CTP-BG genel başkanı Özkan Yorgancıoğlu’na ekonomik programa yönelik önerilerini aktardığını da söyleyen Dr. Nazım Beratlı, ancak bunlara hiç bakılmadığını, dikkate alınmadığını ifade etti. Yönetici olmanın her şeyi bilmek anlamına gelmediğini de kaydeden Beratlı, bu konuda önemli olanın bilirkişi diye tanımlanan kesimlerden görüş almak ve bunları şekillendirmek olduğunu belirtti.

“Hedefim CTP değil…”
Hedefinin CTP’nin yıpratılması olmadığını da söyleyen Beratlı, bu konuda daha fazla eleştiri ortaya koymak istemediğini vurguladı.
de sözlerine ekledi. İnsanı parti ile bağlayan bağın program olduğunu söyleyen Beratlı, ideolojik birlik konusuna inanmadığını da ifade etti. Buna örnek veren Beratlı, geçmişte CTP’nin düzenlediği bir konferansta da ilk kuşak yöneticilerle yapılan toplantıda dört farklı CTP tanımı ortaya çıktığına değinerek, bunun ideolojik birliktelik olarak tanımlanamayacağını kaydetti.
CTP’nin BG konseptinin son derece doğru bir politika olduğunu anlatan Beratlı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Partinin bir çekirdeği var, bir de müttefikleri… Ancak müttefiklere teslim olmazsınız. Siz kendinizi korursunuz. Stratejik hedef için işbirliği yaparsınız. Adam geldi ben liberalim dedi, liberallerin partisi var bu ülkede… Kıbrıs sorununun çözümü için CTP ile birlikte çalışacağım derse, Kıbrıs sorunu konusunda müttefiksiniz. Sen benim ekonomik konulardaki politikama müdahale edemezsin. Burada ipin ucu kaçırıldı. Herkes, tuttuğu yerden CTP tanımı yaptı. Öyle bir sürece girildi ki, ideolojik birlikten vazgeçtim, programatik bir birlik sağlanamadı. Seçime gidiliyor, genel sekreter açıklar ‘Ekonomik programımızı açıklıyoruz’ diye, bırakın da seçimden sonra açıklarsınız…”

İkinci itiraz noktası
İkinci itiraz noktasına ilişkin de görüşlerini paylaşan Nazım Beratlı, şöyle devam etti:
“Güzelyurt ilçesinde bir şehir efsanesi dolaştırılır; Güzelyurt büyüktür 10 bin oy vardır, Lefke’de ise 7 bin oy vardır. Bu doğru değildir, siyasette şehir efsanesi yaratmak ve manipüle etmek güzeldir. Biri de çıkıp fark eder ise ve ona göre bir taktik izler ve Lefke’den seçilir ona da gıcık olunur. İki defadır oldu, bu sefer daha beter oldu, 6 ay var hepsi de Güzelyurtlu… Hepsi de göçmen, Türkiyeli göçmene hitap eden yok, bölgenin eski yerlisi kimse yok, Güzelyurt dışından biri yok. Bu ayrımcılık değil, ama böyle bir listenin başarılı olma ihtimali çok düşüktür. Partili olarak bu durumu iki hafta önce eleştirdim. 10 bin seçmen olan yerden 6 tane, 7 bin seçmen olan yerden ise hiç aday yok. İki defadır yapılıyor. İzahı da yok…”

“TDP daha önce de teklif etti”
2009 yılında liste dışı kaldığında yaşadıklarını da anlatan TDP Güzelyurt milletvekili adayı Nazım Beratlı devamla şunları söyledi:
“O gün üç telefon aldım. Birisi Kemal Dürüst; liste dışı kalmamdan çok memnun kaldıklarını anlattı. UBP üç milletvekilini garanti etti dedi, dört çıkardılar zaten. İkincisini söylemek istemem çünkü kimse inanmayacak. Üçüncüsü de Meltem Samani, Tahsin Mertekçi ve Adnan Eraslan, dediler ki seni listeye koymadılar birinci sıra senindir, sendikalar da arkandadır. O zaman dedim ki bunu yapmak yakışır ama bana yakışmaz. Fiilen milletvekili iken dönüp başka partiye gitmek bana yakışmaz diye düşündüm, teşekkür ettim.”

“CTP için ne talep ettimse, olmadı, bana değer verilmedi”
4 yıl boyunca yaptığı milletvekilliği görevinde hiçbir talebinin gerçekleşmediğini savunan Nazım Beratlı, bunların kişisel beklenti ve menfaatler olmadığına da işaret etti. Beratlı, o günleri şöyle anlattı.
“Güzelyurt için yasa önerisi yapmak istedim, esnaf için, yapamazsın dediler. Yaptırmadılar. Rahatsızlıklarımı dile getirince Tahsin Mertekçi ile aynı iş yerinde çalışıyoruz. O da işitti şikâyetlerimi… Rahatsızlıklarımı dile getirdiğimde CTP yönetimi benimle hiç konuşmadı. TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı geldi birkaç defa ve bana aynı teklifi yaptı. Sonra ben aday olmuyorum diye bir yazı yazdım. Ama 29 Temmuz’dan sonra da her türlü görev için adayım dedim, o gün öğlen Çakıcı geldi ve dedi ki neden o tarihi bekliyorsun, şimdiden aday ol… CTP ile program ve taktik uyuşmazlığım var, rahatsızım, kurultay delegesi bile olmama engel olunuyor ve bana bu seni filanca kesti diye söyleniyor. Bana değer vermedikleri zaten açıktı.”

“Beni eleştirenler, Abdullah Cangil’i unuttu”
TDP’den milletvekili adayı olması ile kendine yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Beratlı, “Eğer CTP’den çıkıp UBP’ye gitsem eleştirilecek yanı var, daha güçlü bir partiye gitsem eleştiri olabilirdi, örneğin Güzelyurt listesinde Abdullah Cangil var, herkes bilir TKP’nin kurucusu olduğunu, düne kadar da CTP’ye eleştiri yapardı bugün listeden CTP adayı… Zayıftan kuvvetliye gitmek ayıp değil, ama güçlüden zayıfa gitmek ayıp mı oldu?” diye sordu.

“Sol partilerin rakipleri diğer sol partileri olmamalı”
“TDP milletvekilleri ve tabanının CTP’ye olan eleştirilerini nasıl yorumladığı” sorusunu yanıtlayan Beratlı, kendisine yönelik eleştirilerin sebebinin de bundan kaynaklandığını düşündüğünü ifade etti.
Beratlı, devamla şunları söyledi:
“Sol partilerin rakipleri diğer sol partiler değildir, TDP içindeki algı, eğer öyle inanılıyorsa doğru bir algı değildir. Birkaç ay önce TDP’li bir yetkiliyi bu konuda TV ekranında eleştirdim.
Var sayılıyor ki % 40 sol, % 60 da sağ… % 40’ı CTP ve TDP paylaşacak diye düşünüyorlar. Arkadaşlar, neden %40’ı % 60 yapmayı düşünmüyor olanı paylaşmaya çalışıyor. Gidip UBP ile uğraşın, sol oyları % 60’a çıkarın.”

“CTP- UBP koalisyonu olabilir”
UBP Genel Başkanı İrsen Küçük’ün TDP’nin hükümette yer almak istediğini söylemesini ve Mehmet Çakıcı’nın CTP’ye yönelik eleştirilerini de yanıtlayan Beratlı şunları söyledi:
“Partiler nasıl değişir, birileri çıkar görüşlerini söyler, aydınlatma ve çalışma yapar da değişir. UBP ile koalisyon konusunda bir başka söylenti de CTP- UBP koalisyonu için…
Tüm bu yaşananların bu yönde olduğu söyleniyor. Bunun CTP içinde büyük rahatsızlık yarattığını da biliyorum. 28 Temmuz sonrası CTP-UBP koalisyonu olabilir. Ankara’da bulunan bir çevre de 30 yıldır bu koalisyonu savunuyor. Tablo öyle çıkarsa, parti tabanının tepkisine rağmen CTP-UBP koalisyonu olabilir.”

“Gönlümden geçen CTP- TDP koalisyonu”“
Nazım Beratlı, 28 Temmuz erken seçimi sonrasında oluşacak hükümete ilişkin beklentilerini de aktarırken, gönlünden geçen hükümet modelinin CTP-TDP koalisyonu olduğuna dikkat çekti.
Beratlı, “Ülkede olan her şeyin sebebi UBP’dir. Ve o zihniyettir. Öyle bir koşul oluşur ve aritmetik onu zorunlu kılarsa TDP ile de olabilir. CTP’de TDP’de yapabilir.
Benim gönlümden geçen CTP-TDP koalisyonudur. UBP -DP koalisyonunu ise tehlikeli görüyorum. UBP-CTP olması için de 30 senedir baskı var. Ankara, CTP-DP-TDP koalisyonuna sıcak bakmaz” diye konuştu.

“TDP’nin ekonomik program iddiası yok”
Ekonomik program ile ilgili önlem alamadığımız için “Elçi getirip önümüze koyuyor” diye konuşan Beratlı, TDP’nin ekonomik programı olup olmadığını sorgulamasına ise şu şekilde yanıt verdi:
“TDP’nin böyle bir iddiası yok. Bir muhalefet partisi olarak varlığını sürdürüyor. Bir kenarından kıstırırsa da hükümete yer almayı düşünüyor.
Hükümete birinci parti olarak talip olma durumu yok. Olursanız örneğin hayvancılık konusunda ne düşünürsünüz, Toprak Ürünleri Kurumu’nu ne yapacaksınız. Kooperatifler ve üniversiteler hakkında ne düşünüyorsunuz, turizm ve bunun gibi konularda talip değil, beni seçin ben çözeceğim demiyor.”

“TDP içinde oluşan rahatsızlık benden kaynaklanmıyor”
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı’ya karşı parti içinde var olduğu söylenen rahatsızlık konusunda da görüşlerini aktaran Nazım Beratlı, sözlerinin sonunda şunları söyledi:
“Ben hala TDP’de misafirim, parti içindeki eğilimler konusunda söz söyleyecek durumda değilim…
Oluşan rahatsızlığın benimle ilgili olmadığı söylendi. Genel başkan ile sorunları varsa ben buna muhatap olmadım. TDP’de de beni beğenmeyen olabilir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar