Tam 10 yıl oldu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

Tam 10 yıl oldu

Tam 10 yıl oldu

ZİYARETLER KOLAYLAŞTI… 10 yıl önce polise dilekçe vererek, gerçekleşen adanın kuzeyi ve güneyi arasındaki geçişler on yıldır vize uygulaması ile yapılıyor. Gerek Kuzey’de yaşayanlar gerekse Güney’de yaşayanlar artık adanın diğer kemsine kendi araçları ile de geçiş yapabiliyor

SİPAHİLİ RUMLAR MUTLU… Kuzey ve Güney arasındaki sınır kapılarının karşılıklı açılması ile birlikte akrabalarını ve arkadaşlarını daha kolay görme şansı bulan Sipahili Rumların mutluluğu gözlerine yansıdı. Havadis’e konuşan Rumlar, “Akrabalarımız artık bizi daha rahat ziyarete geliyor” dedi


Ceren ÖZBİL
23 Nisan 2003’te adanın kuzeyi ve güneyi arasındaki sınır kapıların karşılıklı olarak açılmasının üzerinden 10 yıl geçti. Sınır kapılarının karşılıklı olarak açılması en çok adanın kuzeyinde kalan Rumların ve adanın güneyinde kalan Türklerin yüzünü güldürdü.
Kapıların açılması ile birlikte adanın kuzeyinde kalan kişiler güneydeki, güneyinde kalan kişiler ise kuzeydeki akrabalarını ziyaret etmeye başladı.
Yaşamlarını Sipahi’de sürdüren Kıbrıslı Rumlar, 23 Nisan 2003’te sınır kapılarını karşılıklı açılmasıyla birlikte yaşadıkları mutluluğu Havadis’e anlattı.

Hasret bitti…
Kapıların açılması ile birlikte uzun yılladır göremedikleri akrabalarını 2003 yılından sonra görme şansı bulan Sipahili Rumların mutluluğu akrabaların görme şansı bulduklarını anlatırken bile gözlerinden okundu.
Havadis’e konuşan Sipahili Rumlar, geçmişte Kuzey Güney arasında geçiş yapmak için polise dilekçe vermek gerektiğini ve dilekçelere de her zaman olumlu cevap verilmediğini anlattı. Artık akrabalarının arabaları ile bile geçiş yaprak kendilerini ziyarete gelebildiğini kaydeden Rumlar, “Güney’den gelen akrabalarımız artık bizimle de kalabiliyor. İşlemler kolaylaştı” dedi.

Çözüm olmaması hayal kırıklığı yarattı…
Sipahi köyünde yaşayan Türkler ve Rumlar birbirlerine her konuda destek olarak, dayanışma örneği sergiliyor. Ancak Sipahi’deki dayanışmaya rağmen ada da çözüm olmaması bölgede yaşayan Rumları hayal kırıklığına uğrattı.
Sipahili Rumlar politikacılara çağrı da bulunarak “Biz sıradan vatandaşlar olarak huzur içinde yaşıyoruz. Sizde sorunları çözebilirsiniz” dedi.

Rum milletvekilleri sık sık ziyaret ediyor…
Güney Kıbrıs’taki milletvekilleri de sınır kapılarının açılmasının ardından sık sık adanın Kuzey’inde yaşayan Rumları ziyaret etmeye başladı.
AKEL Milletvekili Skevi Koukouma, DİSİ Milletvekili Kiriakos Hadjigiannis, DİSİ Milletvekili Mawridis Mouronit ve DIKO Milletvekili Sofoklis Fittis kısa süre önce Sipahi’de yaşayan Rumları ziyaret edip sorunlarını dinledi.

Yiyecek yardımı geliyor
Sipahi’de yaşayan Rumlara Birleşmiş Milletler askerleri tarafından her hafta yiyecek ve içecek getiriliyor. Her çarşamba Birleşmiş Milletler askerlerinin yolunu gözleyen Sipahili Rumlar bölgede bulunan Rum kahvesinde toplanarak Birleşmiş Milletler askerlerinin gelmesini bekliyor.

Köy halkı ne dedi?

Savva Liasis:
Her gün yeni insanlar tanıyoruz. Bu bizi mutlu ediyor. Kilisemize bir papaz istiyoruz. Kiliseye biz bakıyoruz. İki tane dini bayramımız oluyor. Bize bir papaz daha verilmelidir.

Yanni Kriagos:
Kapıların açılması bizi çok mutlu etti. Çocuklarımız daha rahat bir şekilde bizi gelip ziyaret etmeye başladı. Bizde Güney’deki akrabalarımızı ve yakınlarımızı ziyaret etmeye başladık. Bizim tüm beklentimiz adada tüm insanlar için bir çözüm olması. Biz köyümüzde Türkiye’den gelip buraya yerleşen kişilerle de uyum içinde mutlu yaşıyoruz. Çok iyi bir diyalog kurduk. 2003’te kapılar açılmadan önce büyük zorluklar yaşıyorduk. Güney’e geçmek için polise dilekçe vermek zorundaydık. Bazen kabul edilmiyordu. Bazen uzun zaman alıyordu.

Despina Babayasumu:
Kapıların açılması en çok bizi mutlu etti. Evlatlarımızı daha serbest bir şekilde bizi gelip ziyaret etme fırsatı buldu. Dört gözle çözüm olmasını bekledik. Ne yazık ki bu gerçekleşmedi. Bizim şimdi tek istediğimiz kiliseye papaz verilmesi.

Yuannis Yuannigios:
Kapılar ilk açıldığında cennete girdiğimiz zannettik. Evlatlarımızı buraya serbest bir şekilde gelip gitmeye başladı. Eskiden taksilere yüksek ücretler ödemek zorunda kalırdık. Artık herkes kendi arabası ile gidip gelebiliyor. Eskiden burada sadece Cuma ve Cumartesi günleri kalabiliyorlardı. Bununda gerçekleşmesi için polise dilekçe vermek zorundaydık. En büyük hayal kırıklığım çözüm olmaması oldu. Normal sıradan insanlar birbirleri ile gayet rahat anlaşabiliyorlar.

Stilyanos Babazahonya:
Kapıların açılması hiç hoşuma gitmedi. Kapıları açmakla Türkleri ve Rumları uyuttular. Her iki tarafında fanatikleri çıldırdı. Ben çözüm olması bekliyordum. Ancak artık çözüm olma olasılığı yüzde 1. Artık zaman ilerledi.

Giryagos Babahaviyos:
Hem siyasi durum hem de sağlığımızı artık iyi gitmiyor. Durumun düzelmesi için Kıbrıs sorununun çözülmesini bekliyorduk. Ancak olmadı. Olacak olan çözümün hem Türkler hem de Rumlar için iyi bir çözüm olmasını istiyorum.

Giryagos Babayasumi:
Ben 1974’te 2 yaşındaydım. Yenierenköy’de doğdum. 2003’te kapıların açılmasıyla Güney’e gidiş geliş kolaylaştı. Ancak yine de kapıdan geçerken kendi ürettiğimiz hellimleri bile geçirmekte sorun yaşıyoruz. Hem Güney tarafında hem de Kuzey tarafında ayni sorunu yaşıyoruz. Biz bütün insanların kardeşçe yaşamasını istiyoruz. Biz burada olan Türklerle uyum içinde yaşıyoruz. Ancak politikalar neden bunu yaratmıyor.

Katina Marko:
Kapıların açılmasından sonra daha iyi yaşam koşulları bulduk. Güney ve Kuzey arasındaki geçişler kolaylaştı. En büyük beklentimiz çözüm olmasıydı. Ülkemizde barışın olmasıydı. En büyük hayalimiz çözüm olması.

 

“Tayinimi bekliyorum”

Sipahi köyünde yaşayan beden eğitimi öğretmeni Maria Babayasumi, bölgede bulunan Rum okullarına öğretmen alınırken önceliğin bölgede kalan kişilere verilmesini istedi. Babayasumi şu şekilde konuştu:
“Beden eğitimi öğretmeniyim. Karpaz Rum Ortaokulu’na tayinimi bekliyorum. Şu anda işim olmadığı için eşime yardım ediyorum. Bence bölgede bulunan okullara öğretmen alınırken bu bölgede yaşayan insanlara öncülük verilmelidir. Buradaki okullar için bölgede öğretmen varken Güney’den getirilmesi doğru değildir.

 

Mavridis: Maronitler yok oluyor

DİSİ Milletvekili Marios Mavridis, ülkede bulunan Kıbrıslı Maronitlerin azınlık olması ve kendi köylerinde yaşam şansı bulamaması nedeniyle giderek sayılarının azalmaya başladığını söyledi. Kıbrıslı Maronitlerin yok olmaması için Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğini kaydeden Mavridis şu şekilde konuştu:
“Maronitler kendi köylerinde yaşamıyor. Dağınık bir şekilde yaşamaya başladı. Bu nedenle Kıbrıslı Maronitler giderek yok oluyor. Bu sorunun çözülmesi için Kıbrıs Sorunun çözülmesi şarttır. Şu anda adanın kuzeyin da yaklaşık 150 Maronit kalmıştır.”

Fittis: Sorunlara çözüm arayacağız

DIKO Milletvekili Sofoklis Fittis, Sipahi’de yaşayan Rumlarla ilgili bazı problemlerin kendilerine ulaştığını ve bu nedenle Sipahi’ye gelerek oradaki Rumların sorunlarını iletmek istediğini kaydetti. Kedisinin de göçmen olduğuna dikkat çeken Fittis şu şekilde konuştu:
“Ben göçmen olduğum için bölgedeki gerek evlerin gerekse zeytinlerin bakımlı olmasını istiyorum. Burada sorunları dinleyip hükümete aktaracağım ve çözümünü isteyeceğim. Bu doğal çevre hepimizin. Benim için önemlidir. Son yıllarda sıcakların artması Kıbrıs’ı da etkiledi. Bu nedenle yeşili daha fazla korumalıyız.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar