Takım ruhu başarının kapılarını açıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Röportaj

Takım ruhu başarının kapılarını açıyor

BÜYÜK PROJELERE İMZA ATTI: “Rüyalarınızı İnşa Eder” sloganıyla 1993’ten beri faaliyet gösteren Tosunoğlu İnşaat’ın, Boğaz Şehitliği, Ercan Havalimanı ve Gazimağusa Devlet Hastanesi gibi uluslararası standartlardaki projelerde imzası bulunuyor

Kader BALIKÇI


Hasan Tosunoğlu… Ercan Havalimanı, Gazimağusa Devlet Hastanesi, Boğaz Şehitliği, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Venedik Evi ve Lefkoşa Eski Çarşısı’nın restorasyonu gibi büyük projelere imzasını atan Tosunoğlu Group’un direktörü. 1993 yılında Tosunoğlu İnşaat’ı, 2003’te Doğaltaş Ltd.’yi, 2005 yılında Escon Ltd.’yi kuran ve 3 şirketini 70’e yakın kişinin istihdam edildiği Tosunoğlu Group bünyesinde toplayan Hasan Tosunoğlu, kalite ve standarda verdikleri önemi Türk Standartları Enstitüsü’nden aldıkları ISO 9001: 2008 ile belgelemiş. Uluslararası standartlarda hizmet veren bir inşaat firması olduklarını vurgulayan Hasan Tosunoğlu başarının formülünü 5 maddede özetliyor: Dürüstlük, çalışkanlık, ülke sevgisi, müşteri memnuniyeti odaklı çalışmak ve iş yaptığın ekiple takım ruhu oluşturmak. İş’te Başarı röportajlar dizimizin bugünkü konuğu olan Hasan Tosunoğlu, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkış yolunun yabancı yatırımcıya kapıları açmaktan geçtiğini belirtiyor.

-İnşaat sektörüne ne zaman adım attınız?
Tosunoğlu İnşaat’ı 1993 yılında kurdum. Babam emekli polis. Ağabeyim Cemal Tosunoğlu İnşaat Yüksek Mühendisi, kardeşimiz Barış da Yüksek Mimar. Şirketi kurduğum ilk yıllarda birlikte çalıştık. Sonraki yıllarda herkes kendi yolunu çizdi. Tosunoğlu İnşaat’ın ilk işi Çamlıbel’deki bir ilkokulun 50 metrekarelik WC’siydi. 1999 yılına kadar aralarında 9 Eylül İlkokulu’nun da bulunduğu çok sayıda okul projesinde yer aldık. İzleyen yıllarda uluslararası standartlarda hizmet veren bir inşaat şirketi olarak gerek kamu gerekse özel sektörde önemli projelere imzamızı attık. Aziz şehitlerimizin ruhunu şad etmek için inşa ettiğimiz ve en büyük gurur kaynağımız olan Boğaz Şehitliği, Ercan Havalimanı, Gazimağusa Devlet Hastanesi, Bedesten Restorasyonu, DAÜ Kongre Merkezi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Esentepe Villaları ve Lefkoşa’daki Okul Öncesi ve Engelliler Eğitim Merkezi imzamız bulunan projelerimizden bazıları.

Hedef sarıtaş ihracatı

-Tosunoğlu Group olarak bünyenizde hangi şirketler bulunuyor?
1993’te Tosunoğlu İnşaat, 2003’te Doğaltaş Limited ve 2005’te Escon Ltd.’yi kurduk. Bu 3 şirketimiz Tosunoğlu Group bünyesinde faaliyet gösteriyor. Doğaltaş Ltd, doğaltaş ve Kıbrıs’a özgü sarıtaşı işlemektedir. Türkiye ve dünyanın birçok yerinden getirdiğimiz doğal mermer ve graniti sanatçı hassasiyetiyle işleyerek müşterimize sunuyoruz. Ülkemizin kültürünü yansıtan ve yüzyıllarca birçok tarihi eserde kullanılan Kıbrıs’a özgü sarıtaşa da yeni bir hayat vererek pek çok projede tercih edilir bir konuma getirdik. Sarıtaş inşaatlarda yapı malzemesi, binalarda ise dış cephe kaplaması olarak kullanılmaktadır. Sarıtaşla dış piyasalara açılma yönünde bir isteğimiz var. Bu yönde gerekli düzenlemelerin yapılması halinde sarıtaş ihracatı yapmayı hedefliyoruz. Mağusa’da kurduğumuz Escon Ltd. ise yalıtımlı duvar malzemesi üreten, alanındaki en büyük ve en modern yatırımlardandır. Termo Bims, beton parke ve hazır beton Escon Ltd. ürünlerindendir. Ancak inşaat sektöründeki gerilemeden ötürü 2 yıldır faaliyet halinde değil. Düzelme olduğu takdirde tekrar aktif hale getireceğiz. Ülkemizin enerji girdi maliyetleri oldukça yüksek. Ve yapılarda bu tip malzeme kullanılmaması nedeniyle ciddi bir enerji kaçağı yaşanıyor. Enerji tasarruflu ürünlerin kullanılması durumunda ısı kaybını yüzde 70’e yakın bir oranda önlemek mümkün olacak. Ancak ülkemizde bununla ilgili yasal bir düzenlemenin olmaması, kullanımının zorunlu hale getirilmemesi enerjiye bir servet ödememize neden oluyor. Escon KKTC’de kendi kategorisinde TSE-ISO-EN ve CE belgelerine sahip tek şirket olması nedeniyle gurur kaynağımızdır.

Finansa ulaşım çok zor
-Kıbrıs’ta iş adamı olmanın zorlukları nelerdir? Bu zorlukların aşılması için neler yapılması gerekiyor?

Bu zorlukları 4 başlık altında toplayabilirim. Birincisi siyasetin ve siyasetçinin iş hayatına ve iş adamlarına bakış açısı. Kimisi düşman kimisi de taraf olarak görmektedir. İkinci zorluk ölçeğimizin küçük olması. Ne üretirsek üretelim pazar küçük olduğu için rantabl olmama durumu söz konusudur. Finansa ulaşım ve finansın çok yüksek marjlarda olması da ayrı bir zorluktur. İzolasyonlar altında olmamız da dördüncü büyük zorluğumuzdur. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen KKTC’li iş adamları 1974 öncesine göre üretim kabiliyetlerini ve iş bilirliliklerini artırmışlardır. Ancak daha kat edecek çok yolumuz var. Dünyadaki savaşlar, artık topla tüfekle değil ekonomi silahıyla gerçekleşiyor. Ekonomimizi düzeltmediğimiz sürece her ne ad altında olursa olsun gelecekte mağlup olmaya mahkumuz. Hükümetlerin feodallıktan kurtulup iş hayatının önündeki engelleri kaldırması gerekiyor. İş insanlarına engel çıkarma zihniyeti bir kenara bırakılmalı. Dedikodu hastalığından kurtulup, toplum olarak dayanışma içine girmemiz gerekiyor. KKTC, ancak bu şekilde ekonomik ve sosyal anlamda daha iyi noktalara ulaşabilir.

-Kamu ve özel sektördeki önemli projelerde yer almışsınız. Tosunoğlu Group’u başarıya taşıyan çalışma ilkeleri nelerdir?
Dürüstlükten ödün vermemek, mükemmeliyetçi, yenilikçi ve çalışkan olmak, ülke sevgisi, müşteri memnuniyeti odaklı çalışmak ve iş yaptığın ekiple takım ruhu oluşturmak. Çalışma arkadaşlarımızın fikir ve düşüncelerine değer vererek yaptığımız çalışmalar sayesinde en iyiye ulaşıyoruz. Dünya standartlarında iş yapma yönündeki hedefimizi ilkelerimizle birleştirdiğimiz zaman başarıya giden yolun tüm kapıları açılıyor.
Sektör 2 yıldır geriledi
-Escon Ltd.’nin inşaat sektöründeki gerilemeden ötürü 2 yıldır faaliyette olmadığını söylediniz? Krizin sektörde yarattığı bu ve benzeri ağır hasarlar nasıl giderilebilir?
KKTC hem küresel ekonomik krizden hem de ülkemizin kendisine has krizlerinden etkilenmektedir. Çünkü geçmişte yapılan bazı hatalardan ötürü inşaat sektörüne karşı bir güvensizlik oluştu. Konut almak ya da yatırım yapmak isteyen insanlara karşı bürokratik engeller çıkartıldı, uygun olmayan davranışlarda bulunuldu. Bu da bizleri gelişmekte olan sürecin dışına itti. Hükümet geçtiğimiz ay yabancıların KKTC’de mülk satın almalarını kolaylaştıran bir takım düzenlemeleri kabul etti. Ancak bunlar geçici ve palyatif çözümlerdir. İçinde bulunduğumuz krizi aşmaya yetmeyecektir.

Yabancı yatırımcının önü açılmalı

-Yabancı yatırımcıyı çekmek ya da konut alımını kolaylaştırmak için ne tür bir çözüm tavsiye edersiniz? Yabancıların KKTC’de yatırım yapmak yönündeki taleplerine nasıl bakıyorsunuz?

Yatırımcıyı teşvik edebilmek için öncelikle güven tesis edilmelidir. Bir yabancı KKTC’de konut alırsa, devlet ve müteahhitler olarak o kişilere karşı yükümlülüklerimiz oluşur. Bizlerin sözleşmedeki kriterlere uygun şekilde konutları teslim etmemiz, devletin de Kıbrıs sorununun olası bir çözümünde o yatırımcının her hangi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmayacağını taahhüt edebilmesi gerekmektedir. Dışarıdan gelecek her tür yatırıma açık olmak zorundayız. Bu otel, fabrika ya da başka bir yatırım olabilir. Yatırımcıyı ülkeye çekmenin yollarını bulmalıyız. Ancak biz tam tersine yatırımcıyı nasıl kovabileceğimizin peşindeyiz. Bu durum bir iş adamı ve KKTC vatandaşı olarak bana mutsuzluk vermektedir. Hem ekonomimizi hem de ölçeğimizi büyütmenin tek yolunun dış yatırımcıya kapılarımızı açmaktan geçtiğini düşünüyorum. Fakat o kapılar sımsıkı kapatılmış durumda. Örneğin geçtiğimiz yıl Türkiye’nin saygın işadamlarından birisiyle KKTC’de bir otel projesi için iş birliği kararı aldık. 5 milyon Sterlin’e bir arazi satın aldık. Ön onaylarımız çıktı. Otel, 153 milyon dolara mal olacaktı ve 1380 kişi istihdam edilecekti. Ancak Şehir Planlama Dairesi ruhsatı vermeyince Türkiyeli yatırımcı vazgeçti. Yakın dostum olan o işadamı KKTC’ye bir daha turist olarak bile gelmeyeceğini söyleyerek yaşadığı hayal kırıklığını ifade etti. Halbuki bakın Güney Kıbrıs’a. Büyük bir ekonomik krizin içindeler ve krizi bir nebze de olsun aşabilmek için konut alacak yabancı yatırımcıya vatandaşlık vermeye başladılar. Güney’de sadece son 1 yıl içinde 5 bin konut satıldı. Bunu göz önüne alınca, ekonomik krizden kurtulmanın yolunun dış yatırımcıdan geçtiğini anlamak daha kolay hale gelecektir. En büyük eksikliğimiz diyalog eksikliği. Biz maalesef sadece şikayet eden, ay sonunda maaş ödemeleri için kapı çalan ve gelişmek için çaba göstermeyen bir toplum haline geldik. Bu durumdan iş adamı olarak büyük hicap duyuyorum.
Ruhum mücadeleci

 

-İş yaşamınızda karşınıza çıkan zorluklara ilk tepkiniz nedir? Zorluğu nasıl aşıyorsunuz?
Zorluklar karşısında pes etmeyen, mücadele eden bir ruhum vardır. Aslında bu Kıbrıs Türkü’nün ruhunda vardır. Eğer bir zorluk varsa, önce zorluğun ne olduğunu ve nereden kaynaklandığını araştırırım. İnsan kaynaklıysa diyalog yoluyla çözme yoluna giderim. Bunun dışında maddi veya hukuksal bir sorun varsa bu yönde çözüm girişimlerinde bulunurum. Hayatım boyunca hiç bir sorunu çözmek için hukuk dışında bir yol izlemedim.

-İnşaat sektöründe önemli işlere imzanızı atmışsınız. Ancak ülkenin içinde bulunduğu şartlar nedeniyle büyük risklerle de karşı karşıyasınız. Bu riskler gözünüzü korkutuyor mu?
KKTC’de iş insanı olmak zaten riski baştan satın almak demektir. 2004’te Annan Planı sürecinde büyük risklere girip sanayi yatırımları yaptım. Ülkeme yatırım yaptığım için son derece mutluyum. Eğer ki yasal mevzuatları doğru dürüst bir hale getirirsek aldığımız risklerin meyve vereceğini, bunların hem ülkeme hem de şirketime ciddi bir katkı sağlayacağından da eminim.
-2014 yılı hedefleriniz nelerdir?
Gazimağusa’daki tesisimiz Escon Ltd.’yi faal hale getirmek. Şehir planlamadan izin alabildiğimiz takdirde Girne Boğaz’da 183 konutlu bir projeye start vermek.

***

Oğullarıyla birlikte çalışmayı hayal ediyor

 

-Hayaliniz: İşletme okuyan 21 yaşındaki oğlum Uğur ve İngiltere’de inşaat yönetimi eğitimi gören 19 yaşındaki oğlum Cenk ile Tosunoğlu Group bünyesinde birlikte çalışmak. Ve gelecekte Tosunoğlu Group’u zirve noktasında onlara teslim etmek.
-Başarınız: Eşim Hasibe Tosunoğlu ile hayatımı birleştirmek.
-Endişeniz: Ülkede suç oranının ve uyuşturucu kullanımının artması. Önlem alınmadığı takdirde bu cennet ülkemiz ileride ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilir.
-Sevdiğiniz mekan: Kesinlikle evim.
-Giyim tercihiniz: Spor. SARAR ürünleri.
-Sık kullandığınız kelime: Lütfen.
-Şarkınız: Bir Demet Yasemen.
-Son okuduğunuz kitap: Veda.
-Tuttuğunuz futbol takımları: Küçükkaymaklı ve Galatasaray.
-Hobiniz: Avcılık.
-Para ne ifade ediyor: Olmasa güzel olurdu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar