Siyasete döneceğim - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Siyasete döneceğim

Siyasete döneceğim

TDP İÇİNDE SAĞLIKLI TARTIŞMA YOK: Harmancı, siyasete döneceğini söyledi ve “Bunun yerinin ve konumunun ne olacağını hem kendi şartlarım hem de bize karşı olacaklar belirleyecek. Parti içinde doğru bir tartışma ortamı yaşanmıyor. Başkanın tavrı net değil. Genişletilmiş bir tartışma ortamına girilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu

KRİZ YÖNETİLEMEDİ: Harmancı, TDP için bugünkü en iyi tablonun milletvekillerinin Meclis, dışında yapacağı doğru bir yapılanma ile daha geniş kitlelere hitap etmesi olduğunu söyledi. Harmancı, “TDP, iki kez çok ciddi evre geçirdi. UBP koalisyonu dönemi parti içerisindeki en ciddi kırılmadır. Diğer bir kırılma ise aday belirleme sürecinde yaşandı. Kriz yönetimi özellikle böyle hassas noktalarda çok önemlidir” dedi


Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı,  “Siyasete döneceğim. Bunun yerinin ve konumunun ne olacağını ise hem kendi şartlarım belirleyecek. Önce bize karşı ne olacak bir görelim” diye konuştu.
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) içerisinde yaşanan sıkıntılara da değinen bakan Harmancı, TDP için bugünkü en iyi tablonun Meclis’teki milletvekillerinin Meclis dışında yapacağı doğru bir yapılanma ile daha geniş kitlelere hitap etmesi olduğunu söyledi.
Harmancı, “Değişimi sembolize edecek isimlerin gerçekten bu farklılığı yaratacak potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum ve ben böyle bir hareketin dışında kalmayacağım” dedi.

“Necati Şaşmaz ismi bize yakışmıyordu”
Harmancı, görevini içi rahat bir şekilde devredeceğini belirtti. Harmancı, “Benim için rahat, biz bu kısa dönemde çok ciddi algı problemleri yaşayarak başladık. Bize biçilen rol, verilen görev seçime kadar demokrasiyi sağlıklı işletmek göreviydi. Bu aşıldı. Tabii ki burada sayın Başbakan’ın ve ilgili bakanların da gayreti yadsıyamayız” dedi.
Kamuoyunun vicdanında rahatsızlık yaratan birtakım unsurların da ortadan kaldırıldığına değinen bakan Harmancı, “Bilindiği üzere Necati Şaşmaz ile başlayan bir süreç vardı. Bu ilgili bakan dışında herkesi rahatsız eden bir konuydu. İlk gün bakanlığa girdik ve bu ismin bize yakışmadığını söyleyip, iptalinin mümkün olup olmadığını sorduk. Bize, mümkün olduğunu söylediler, gerekli çalışmayı yaptık ve Bakanlar Kurulu’nda iptalini yaptık. Bu iptal kamuoyunda da destek buldu” diye konuştu.

“Devletin içinde çeteler konuşlanmış”
Harmancı, kamuoyunda, dilden dile dolaşan, “Şaşmaz Ailesi KKTC’de ciddi yatırımlar yapmaya hazırlanıyor” söylemlerinin de doğru olduğunu düşündüğünü kaydetti.
Bakan Harmancı,  şöyle konuştu: “Bence ileri aşamada, Şaşmaz ailesi tarafından ülkeye ciddi yatırımlar yapılacaktı ve onun hazırlıkları yapılıyordu. Burada bir plato kurmak ile ilgili zaten bazı açıklamalar vardı. Plato ile birlikte bazı yatırımların yapılacağı bilgisi vardı, ama bizim elimize sözlü geçen önemli bir şey var ki, Şaşmaz, reklam yüzü olacak saydı, sözlü olarak 300 bin Euro gibi bir talepte bulundu. Ancak öyle bir para ödenmedi. Ben de her yerde bu paranın ödenmediğini zaten söyledim. Şaşmaz’ın bize gönüllü hizmet verdiği söyleniyordu. İki tane fuara katılmak ile hizmet olmaz. Bu adanın daha fazla kumar, uyuşturucu ve mafya babaları ile anılmasına izin vermeyen bir insanım. Ben, ‘gönüllü hizmet vereceğim diyen kişiye, tanıtımları yapması için 300 bin Euro vereceksem eğer onun yapacağı işi yapacak bir dünya insan bulurum zaten. İçişleri Bakanlığı’nda yanlış bir intiba yaratıldı. Bence devletin içinde bununla ilgili bir çete var ve bu çeteler Başbakanlık, devlet emlak ve bazı ilgili bakanlıkların merkezine konuşlanmıştır.”

“Sözleşmelerin uzatılması büyük sıkıntı”
Turizm yatırımları için belirlenmiş tek alanın Bafra olduğunu söyleyen Mehmet Harmancı, bu konuda en büyük sıkıntının önceki hükümet döneminde Bafra’daki bütün sözleşmelerin uzatılması olduğunu söyledi.
Harmancı, sözlerine şu şekilde devam etti: “Önergelerde çok ciddi bir sıkıntı var. Genelde bunların önergesi, kullanımına verilmek üzere, şu bakanlığa tahsis edilecek ya da şuraya vereceksiniz şeklinde. Turizm yatırımları olarak belirlenmiş tek yer Bafra’dır. Bizim bu konuda bulduğumuz en büyük sıkıntı Bafra’daki bütün sözleşmelerin biz gelmeden uzatılmış olmasıdır ki bu da ciddi bir sorumluluk. Oysa bunların yeni gelecek bakanlar tarafından ciddi bir değerlendirmesi yapılabilirdi. Halen daha kurulmamış, üzerine bir çivi bile çakılmamış, sadece bir tabela ile orada duran tesisler var.”
Bakan Harmancı, Galatasaray’a verilen arazinin sözleşmesini uzatmak için Galatasaray yetkililerinin kendilerini ziyaret ettiğini ancak bu dönem içerisinde bu uzatmayı yapmayacağını kuruluşa tebliğ ederek, taleplerini reddettiğini anlattı.
Harmancı, “Eğer Bafra’da herhangi bir yatırımcıdan geriye dönecek bir arazi varsa Galatasaraylının yatırım yapmasında bir sorun yoktur. Ama düşünün ki kendilerine verilen yer, ekstra bir altyapı gerektiren ve imar planının değişmesi gereken bir yer. Ayrıca artı bir arıtma tesisine de ihtiyaç var.
En azından Bafra’da bunlar yapılıyor. Ağır aksak ilerlese de bir fizibilite var orada. Ama öte yandan da fizibilite olmayan bir yer verildiğinde oradaki dün dengeler darmadağın oluyor” dedi.
“İlk kırılma UBP koalisyonu döneminde oldu”
TDP içerisinde yaşanan sıkıntılara da değinen bakan Mehmet Harmancı, TDP için bugünkü en iyi tablonun Meclis’teki milletvekillerinin Meclis, dışında yapacağı doğru bir yapılanma ile daha geniş kitlelere hitap etmesi olduğunu söyledi.
Harmancı, şöyle dedi: “TDP, iki kez çok ciddi evre geçirdi. Bana kalırsa UBP koalisyonu dönemi parti içerisindeki en ciddi kırılmadır. İdeolojik kırılmalarda yaşandı. Biz kamuoyunda partiyi rencide etmeme konusunda çok hassasiyet gösterdik. Televizyon ve radyo programlarını reddettik ve sayın başkana kendi ekibi ile artık biz parti içerisinde yenildiğimizi, bir kurultay sonrasında da artık yeni organların başkan ile yakın çalışacak kişilerden olması gerektiğini ve süreci izlememiz gerektiğini düşündük. TDP’nin çok iyi kadroları da var. Ancak bazı kadrolar da çok uzakta durdu ve bu sürede bazılarının parti ile olan bağlantıları da koptu. Diğer bir kırılma ise aday belirleme sürecinde yaşandı.”

“Kriz yönetimi önemli”
TDP’deki ikinci kırılmanın aday belirleme sürecinde yaşandığını kaydeden bakan Mehmet Harmancı, bu süreçte parti başkanının doğru adımlar attığını ifade etti.
Harmancı, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı’nın bütün kırgınlıkları ve dargınlıkları bir kenara bırakarak partide bir kısmını atadığı bakanlıklarla onore etmeye çalıştığını bir kısmına bakanlıklara önerdiği isimlerle parti içerisinde uzlaşı verdiğini söyledi.
TDP’de yaşanan ikinci krizin aslında her partide olabilecek krizlerden bir tanesi olduğunu savunan bakan Harmancı, “Ancak, kriz yönetimi özellikle böyle hassas noktalarda çok önemlidir” dedi.

“Hüdaoğlu TDP’nin yükseliş trendinin temsilcisi”
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Suphi Hüdaoğlu’nun belediye seçimlerinde başkanlığa aday olduğunu ve oldukça başarılı bir performans sergilediğini söyledi.
“Hüdaoğlu, TDP adına ciddi bir oy oranı çıkartmış, TDP’nin yükseliş trendinin temsilcisi olmuştur. Yanı sıra belediye meclis üyeleri de yüzde 13.3 oy almıştır” dedi.

“Bir diğer kırılma Mamalı’nın süreçten kopması”
Barış Mamalı’nın da süreçten kopmasının partiye ciddi zarar verdiğini kaydeden Bakan Harmancı şöyle konuştu: “Diğer bir taraftan bakıyoruz, doğrusunu ve yanlışını bir kenara, Barış Mamalı ile başlayan bir süreç var. Mamalı, artık parti ile özdeşleşmiş, görüşlerini her platformda hem bireysel hem de parti açıklama yapan bir insan. Onun da süreçten kopması maalesef, partiye ciddi bir kırılma anı yaşattı. Ve bununla birlikte maalesef diğer taraflardan parti politikalarına aykırı gerçekten taban tabana zıt bazı adayların partinin adayı olmasıdır. TDP’nin kart dağıtmasına şok oldum ve hiçbir anlam veremedim. Biz bireysel bir mücadelenin karşında yıllar boyu durmuş bir gelenekten geliyoruz. Açıkçası biz de ‘bu yasaktır’ demek bile abestir.  Bunun tartışılmaması gerekiyor. Her seçim döneminde kişilerin yakınları veya aileleri ufak tefek iş yapmıştır. Bunu engellemek çok güçtür. Bizde aile bağları o kadar kuvvetli ki, bazen böyle aksilikler yaşanabilir.”

“Parti içi kırılma ve krizler başarısızlık getirir”
Gazimağusa’da bir adayın taban tabana zıt bir politika ile özdeşleşmiş olması, Girne’den çıkan bir adayın bazı problemleri derken her şeyin üst üste geldiğini ifade eden bakan Mehmet Harmancı, bu gibi durumların Lefkoşa seçmeninin bire bir etkilediğini söyledi.
Harmancı, “Bizim esas oy haznemizi oluşturan kısım Lefkoşa’dır. Parti içinde yaşanan sorunlar, krizler ve kırılmalar, günün sonunda başarısızlık getirir. Ancak şurada bir parantez açmak gerekir, parti başkanı bana göre bu dönemde çok doğru bir tavır geliştirdi. Çünkü, başkanın liderliği 7 yıllık bir döneme işaret eder. Partiyi çok zor koşullardan almıştır ve benim gördüğüm en fazla emeği ortaya koyan insandır. Kritik dönmelerde de elini cebine atarak bir takım süreçlere katkıda bulunmuştur” diye konuştu.

“Topyekun değişim şart”
Bir parti başkanlığı görevinin büyük bir sorumluluk olduğuna da vurgu yapan bakan Mehmet Harmancı, sırf politik ego ve ihtiraslar uğruna bu sorumluluğun alınmaması gerektiğini ifade etti.
Harmancı, “Mevcut partinin kurumsallaşamamış yapısı itibari ile benim mevcut işimin ağırlığını da hesapladığımda bu görevi layıkıyla yerine getirebilmem için ve kamuoyunda bize yüklenen sorumluluğa cevap verebilmem için gerçekten de oturup ilgili işyerimizle de konuşmak lazımdır. Çünkü bir görevi alıp, onu layığı ile yapamayacaksan hiç alınmamasını tercih ederim” dedi.
Öte yandan TDP’nin kendi yapılanması ile ilgili topyekun bir değişime ihtiyacı olduğunu savunan Harmancı, ciddi noktalarda, ciddi revizyonlara ihtiyaç duyulduğunu da söyledi.

“Kimliksizleşme”
TDP’de “kimliksizleşme” söylemlerine ilişkin açıklamasında ise bakan Mehmet Harmancı, “TDP’nin yaptığı en önemli yanlış, CTP’yi bir öteki gibi kurup ona karşılık kendi kimliğini oluşturmaya çalışmasıdır. Bu kimlik de bizi ezer” dedi.
Harmancı,  sözlerine şöyle devam etti: “Bence üç tane milletvekilimiz varsa bu kişilerin merkezle olan bağlantıları çok kısıtlı kalmıştır. Sayın başkan kritik noktalarda hep içerdedir. Ama parti yapılanması organizasyonları bakımından geçmiş dönemde bence zayıf kalmıştır. Bu parti içerisinde de ciddi sıkıntı yaratmıştır. Hiçbir profesyonellik yoktur. Herkes işinden vakit kaldığı kadar bu işi yürütüyor. Hep sürekli değişim diyoruz ama sürekli değişim simgeleyecek insanların da buna vakti olması gerekiyor. Bu insanlarda emekli insanlardır. Biz bir geleneğin temsilcisiyiz. Toplumcu Kurtuluş Partisi’ni, Barış ve Demokrasi Hareketi’ni toplum hayatından silemeyiz. TDP, bu geleneği temsil eden bir yapıdır ve bu yapının da toplumda bir karşılı vardır. TDP’nin yaptığı en önemli yanlış, CTP’yi bir öteki gibi kurup ona karşılık kendi kimliğini oluşturmaya çalışmasıdır. Bu kimlik de bizi ezer.”
“BKP, TDP iş birliği”
Bakan Mehmet Harmancı, BKP’nin TDP ile iş birliğine hazır olduğu yönündeki açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinde ise “BKP ile yazık ki yumurta kapıya dayanınca bir iş birliği öngörülüyor. Böyle olunca hali hazırda bazı adaylar belirlemiş oluyor bazı hassasiyetler, söylemler geliştirilmiş oluyor. Hangi formatta BKP gelip o söylemin içine adapte olacak ya da TDP hangi oranda oraya adapte olacak” ifadelerini kullandı.
İki partinin birbirine düşman temelli bir siyaset üretmesinin karşısında olduğunu söyleyen Harmancı, “Gönyeli Belediyesi’nin son kazandığı seçimde BKP ve TDP’nin büyük rolü vardır. Yine TDP, Gazimağusa’dan bir başkan adayı çıkarsaydı alacağı oy eminim ki seçim sonuçlarını etkileyecekti. Ben iki partinin birbirine düşman temelli bir siyaset üretmesinin karşısındayım. Ama kavga ortamına girmeden bir tartışma ortamına da girmek zorundadırlar” dedi.
Harmancı, Baraka’yı da ayrı şekilde değerlendirmek gerektiğini belirterek, Baraka’nın yaptığı aktiviteler ile radikal solun temsilcisi konumuna geldiğini ve bu süreçte BKP’ye ciddi bir katkı sağladığını ifade etti.

“Daha geniş kitlelere hitap edilmeli”
Birey değişimi ile bir farklılık yaratılacağına inanmadığını söyleyen Bakan Mehmet Harmancı, TDP için bugünkü en iyi tablonun Meclis’teki milletvekillerinin Meclis, dışında yapacağı doğru bir yapılanma ile daha geniş kitlelere hitap etmesi olduğunu söyledi.
Değişimi sembolize edecek isimlerde gerçekten bu farklılığı yaratacak potansiyel gördüğünü söyleyen Harmancı, “Ben böyle bir hareketin dışında kalmayacağım. Siyasete döneceğim. Bunun yerinin ve konumunun ne olacağını ise hem kendi şartlarım belirleyecek hem de bize karşı ne olacak bir görelim. Yani parti içinde doğru bir tartışma ortamının yaşanmadığını düşünüyorum. Başkan da zaten rahatsız ve tavrı henüz net değil. Ben genişletilmiş bir tartışma ortamına girilmesi gerektiğini düşünüyorum, çünkü biz topluma ait yapılarız ve topluma ait yapılar çok daraltılmış kapsamda değerlendirmeler yaparlarsa yanlış sonuçlara varırlar” şeklinde konuştu.

“TDP’nin yapısı modernize edilmeli”
TDP’nin yapısının modernize edilmesine ihtiyaç olduğunu savunan bakan Harmancı, sosyal medyada halen daha partinin kendini doğru tanımlayabildiği bir mecra olmadığını söyledi.
Kendi üyeleriyle dahi iletişimde hiçbir teknolojik ekipman kullanılmadığını kaydeden Mehmet Harmancı, TDP’de örgütlenme modelinin de bir an önce değiştirilmesi gerektiğini savundu.
Harmancı, “TDP, mahallelere girmek zorunda yani, toplumun gerçek temsilcisi olabileceksek biz mahalle mahalle işlemek zorundayız. Kim gelirse gelsin bu örgütlenme modelini değiştirmeli ve ciddi emek sarf etmek zorundadır. Kahveye gidip, üç kişi ile görüşüp örgütlenme çalışması yapılamaz. Bu işlerde çalışma kapı kapıdır” dedi.

“Hükümet bir an önce kurulmalıdır”
Bir an önce de yeni hükümetin kurulmasından yana olduğunu söyleyen Mehmet Harmancı, “Çünkü bizim oluşturmadığımız kadrolar var, bir kısmının uzun zamandır izinli olduğu, şimdi seçim bittikten sonra ne zaman görevden alınacaklarını bekledikleri bir ortam var. Aynı zamanda bütçe hazırlıklarına başlaması lazım” diye konuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar