‘Siyahsan adalet yok’ - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 16, 2024
Dünya

‘Siyahsan adalet yok’

‘Siyahsan adalet yok’

Adalet yok! Huzur yok!” ABD’de silahsız siyah bir genci öldüren George Zimmerman’ın (29) kendini koruduğu gerekçesiyle suçsuz bulunarak serbest bırakılmasının ardından cumartesi gecesi sokaklarda ve sosyal medyada bu slogan yankılanıyordu. Florida eyaletinin Sanford kasabasında bir sitede gönüllü mahalle bekçiliği yapan Zimmerman, 26 Şubat 2012’de kapüşonlu siyah bir genci evlere bakarken görünce hırsız olduğunu düşünerek peşine düşmüştü. Polisi arayarak “Bu çocukta bir iş var, uyuşturucu falan kullanıyor” demişti. Daha sonra polis memurunun uzak durması yönündeki telkinine rağmen Trayvon Martin’i (17) takip etmeye başlamıştı. İkili arasında kavga çıkmış, Zimmerman sonunda Martin’i kalbine yakın mesafeden ateş ederek öldürmüştü. Lise öğrencisi Martin’in üzerinden bir paket şeker ve bir kutu buzlu çay çıkmıştı. Silahı ise yoktu. Trayvon Martin’in öldürüldüğü sitede bir akrabasının evinde kaldığı, daha önce defalarca buraya geldiği ortaya çıkmıştı.
Zimmerman o zaman beş saat ifade verdi ancak nefsi müdafaa gerekçesiyle serbest bırakıldı. Bütün ülke ayağa kalkınca, olaydan 44 gün sonra tutuklandı. Dava ise 10 Haziran’da başladı. Amerikalıların 3 haftadır televizyon ekranlarından canlı izlediği davada, beş beyaz ve bir Hispanik kadından oluşan jürinin Zimmerman’ın ikinci derece cinayet ya da adam öldürmeden suçlu olup olmadığına karar vermesi gerekiyordu. Ancak Zimmerman ve Martin arasında yaşanan olayın bire bir tanığı olmaması savcılığın argümanlarını zorlaştırdı. Olaydan sonra çekilen ve Zimmerman’ın başından ve burnundan darbe aldığını gösteren fotoğraflar ise nefsi müdafaa savunmasını destekler nitelikteydi. Juri iki gün, toplam 16 saat 20 dakika düşündükten sonra Zimmerman’ın tamamen suçsuz olduğuna karar verdi. Yargıç, Zimmerman’ı “Artık mahkeme ile hiçbir işiniz yok” diyerek serbest bıraktı.


Protestolar başladı
Karar sokaklarda tepkiyle kaşılandı. Mahkemenin önünde kameralar “George Zimmerman bir insan öldürdü ve hiçbir ceza almadan serbet kaldı, bunu anlayamıyorum” diye isyan eden vatandaşları gösterdi. New York, Washington ve San Francisco’da aralarında çok sayıda beyazın da olduğu vatandaşlar sokağa döküldü. Washington’da “ABD’de yasalar sadece beyazları korur” dövizleri taşındı. 1.5 kilometrelik bir kortej, polis arabalarının eşliğinde kentin siyahların yoğun yaşadığı bölgelerinde yürüdü. Gösterilerin pazar günü ülke geneline yayıldı. Trayvon Martin’in babası Tracy Martin, Twitter’da “Kalbim kırıldı ama inancım sağlam” diyerek bu olayın tekrarlanmaması için çalışacak herkese teşekkür etti. Martin’in kardeşi Jahvaris Fulton ise “Sen de mi Brütüs” sözüne gönderme yaparak “Sen de mi Amerika” yazdı.
Vatandaşlık hakları savunucusu Al Sharpton kararın “Amerikan halkına bir tokat” olduğunu söyledi. Sharpton, Adalet Bakanlığı’nı harekete geçmeye çağırdı.

Beyonce de andı
Ünlü şarkıcı Beyonce de kararın açıklanmasının ardından Nashville’de verdiği konserde seyircileri bir dakikalık saygı duruşuna çağırdı. Twitter’da Trayvon Martin davasına “Adalet yok” etiketi ile gösterilen tepkiler gece boyunca en çok konuşulan konu oldu. “Demek Florida’da insan siyah olmamalı”, “Siyahsan adalet yok” ve benzeri mesajlar ağırlıktaydı.
Birçok kişi de 1955 yılında beyaz bir kadınla konuştuğu için feci şekilde dövülerek öldürülen 14 yaşındaki Emmett Till’in fotoğrafını Martin’in resmi ile birlikte yayınlayarak “1955’ten beri hiçbir şey değişmedi mi” diye sordu. George Zimmerman’ın ailesinden ise farklı tepkiler geldi. Zimmerman’ın ağabey Robert Zimmerman ise Twitter’dan yazdığı mesajda “Bugün Amerikalı olmaktan gurur duyuyorum, Tanrı Amerika’yı korusun” dedi. Ağabey Zimmerman kardeşinin güvenliğinden endişe duyduğunu da söyledi.

 

Obama Martin’e sahip çıkmıştı
Trayvon Martin’in öldürülmesi geçen yıl ABD’de ırk tartışmasını alevlendirmişti. Zimmerman, Martin’i kendini korumak için öldürdüğünü söylüyordu. Florida’nin esnek nefsi müdafaa yasaları müsade ettiği için Zimmerman’ın tutuklanmamasına karar verilmişti. Ancak yurttaşlık hakları savunucuları ve milyonlarca vatandaş kapüşonlarını takarak sokağa döküldü. Basketbolcu LeBron James dahil birçok siyahi sporcu ve sanatçı Trayvon için adalet çağrısında bulundu. ABD Başkanı Barack Obama da “Eğer bir oğlum olsaydı Trayvon’a benzerdi” diyerek hassasiyetini ortaya koydu. Sonunda Zimmerman olaydan 44 gün sonra tutuklandı. Martin’in ailesi ve destekçileri gencin siyah olduğu için direkt suçlu varsayıldığını ve hedef alındığını savunuyordu. Kendini Hispanik olarak tanımlayan Zimmerman ise Perulu bir anne ve Amerikalı bir babanın çocuğu olduğunu, ırkçı olmadığını söylüyordu.

 

Olay başsavcı tepki çekti
Trayvon Martin davasında kararın açıklanmasının ardından en çok tepki çeken isimlerden biri de başsavcı Angela Corey oldu. Corey’nin davada birinci derecede cinayet yerine ikinci derecede cinayet istemesi tepki çekmişti. Davada savcılık ırk konusunu neredeyse hiç gündeme getirmedi. Corey, davanın ırk ya da silah taşıma hakkıyla ilgisi olmadığını, sadece silahın nasıl kullanıldığı ile ilgili sınırların aşıldığını ifade etmişti. Corey daha önce, Marissa Alexander adlı bir kadının, kendisine yaklaşma yasağı olan eski kocası ile karıştığı kavgada havaya ateş ettiği bir davada çalışmıştı. Corey kadının 20 yıl hapis cezası almasını sağlamıştı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar