Sinüzitle bitkisel savaş - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Sağlık

Sinüzitle bitkisel savaş

Alında, burnun iki tarafından, şakaklarda ve çenede bulunan sinüs kanallarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan sinüzit, şu günlerde epey acı veriyor. Sinüzit akut ve kronik olarak ikiye ayrılıyor ve nedenleri de çeşidine göre değişiyor. Akut sinüzit genellikle nezle gibi bir solunum yolu enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkıyor Kronik sinüzite ise geniz etleri, burundaki şekil bozuklukları, kalıtsal hastalıklar ya da alerji gibi durumlar neden olabiliyor.

HER YAŞTA OLUYOR
Sinüzite yol açan faktörler çok farklı. Sık soğuk algınlığı yaşayanlarda, çocuklarda ve yaşlılarda, mesleki rahatsızlıkları olanlarda, itfaiyeciler, polisler, tozlu ortamlarda bulunanlar, alerjisi olanlar, bağışıklığık sistemi zayıflayanlar ile basınç değişikliği sinüzite yol açan etkenler arasında yer alıyor. Sinüzitle mücadelede doktarlar tarafından uygulanan ilaçlı ya da cerrahi yöntemlerin yanı sıra bazı bitkiler de büyük önem taşıyor.


BİTKİSEL ÖNERİLER
Ebegümeci ve maydonoz aynı kapta haşlanarak buharı teneffüs edilir. Altın başak, hatmi yaprağı ve orman sarmaşığı birer tutam olacak şekilde çaydanlıkta kaynatılır ve içilir. Kekik yağı da etkilidir. Kaynatılan papatyanın buharı yatmadan önce teneffüs edilebilir. Ardıç yağının tıkalı burnu açıp sinüsleri boşaltma ve iltihabı söktürme özelliği var. Burnu açmak için ılık tuzlu su ile genzinizi yıkayabilirsiniz.

KORUNMA YOLLARI
Saçınızı ıslak tutmayın, jöle kullanmayın. İmkan varsa deniz tatili yapın (burnunuzdan deniz suyu girsin). Kışın bere-şapka giyin, başınızı sıcak tutmaya gayret edin. Rüzgarlı havalara dikkat edin. Çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerden mümkon olduğunca uzak durun. Bağışıklık sistemini güçlendiren özellikle C vitamini ihtiva eden gıdaları (kivi ve maydonaz gibi) sıkça tüketin. Burnunuzda nefes almanızı engelleyen bir durum varsa doktora başvurup, tedavi yoluna gidin.

NASIL ANLAŞILIR?
Eğilme, ağır bir şey kaldırma, öksürme sırasında sinüslerdeki basınç artışına bağlı olarak ağrı artar. Ağrılar kronik sinüzitte akut sinüzite oranla daha azdır. Sinüzit ağrısının özelliği kafada basınç hissi, zonklayıcı ağrı karakterindedir. Etkilenen sinüs üzerine basınç yapıldığında hassasiyet görülür.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar