“Şeffaf ve adil olsun” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Kıbrıs

“Şeffaf ve adil olsun”

“Şeffaf ve adil olsun”

GÖZLER 28 TEMMUZ’DA… KKTC’de vatandaşın gözü, 28 Temmuz 2013 tarihinde, 5 siyasi partiden 350 aday yanında, 7 de bağımsız adayın yarışacağı “milletvekilliği erken genel seçim”e çevrildi. Seçim arifesinde Havadis’e konuşan Güzelyurt’ta halk, halkın oyları sonucu oluşturulacak yeni hükümetten beklentilerini anlattı

VATANTAŞ BAĞIMSIZLIK İSTİYOR… Şeffaflık ve eşitlik ilkesine dayalı bir hükümet modeli arzu ettiklerini söyleyen Güzelyurt’ta halk, “bağımsızlık” istedi. “Otur Arap, kalk Arap” modeli bir hükümetin kalıcı olmayacağına vurgu yapan Güzelyurtlu, KKTC Hükümeti’nin öz iradesine hakim olmasını ve kararlarını kendi iradesi doğrultusunda uygulaması gerektiğini söyledi


EKONOMİ YİNE LİSTE BAŞI… Güzelyurt’ta ekonomik yapının dibe vurduğunu öne süren bölge halkı, Güzelyurt ve bölgesinde yaşanan göçerin kaynağının “Ekonomik çöküşe bağlı gelecek endişesi” olduğunu söyledi. Yeni hükümetten bölge adına beklentilerini sıralayan Güzelyurtlu, önceliğin ekonomiye verilmesini istedi

Duygu ALAN
Güzelyurt’ta vatandaş, 28 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak “milletvekilliği erken genel seçim” sonrasında oluşacak hükümetten beklentilerini Havadis’e anlattı.
Şeffaflık ve eşitlik ilkesine dayalı bir hükümet modeli arzu ettiklerini söyleyen Güzelyurtlu, yeni hükümetin ancak, halkın ve ülkenin çıkarları doğrultusunda alınan kararların uygulanması ile daimi olabileceğini savundu.

“Otur Arap, kalk Arap” modeli ile yürümez
Güzelyurt’ta vatandaş, “Otur Arap, kalk Arap” modeli bir hükümetin kalıcı olmayacağına vurgu yaparak, KKTC Hükümeti’nin kararlarını öz iradesi ile alması gerektiğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin “garantörlüğünü”, varlığını, bayrağını inkar etmedikleri gibi KKTC için önemini de bildiklerini söyleyen Güzelyurtlu, iki devlet arasındaki bağlılığın “köle, esir” ilişkisine dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti.
Güzelyurt’ta vatandaş, yeni oluşturulacak hükümetten beklentilerinden birinin de bu doğrultuda, Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi ve siyasetinden bağımsız bir KKTC ekonomisi ve siyaseti yaratmak olduğunu ifade etti.

“Ya bağımsızlık ya vali idaresi”
Güzelyurt’ta vatandaş, “KKTC ya Türkiye’den ayrı kendi başına bir devlet olduğunu ve ayrı bir bayrağının olduğunu kabul edecek ve bu yolda yürüyecek ya da tamamen Türkiye’ye bağımlı olacak. Eğer tam bağımlılığı kabul edecekse o halde KKTC’de bir hükümet olmayacak ve Kıbrıslı Türkler, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye atayacağı bir vali idaresinde yönetilecek” diye konuştu.

“Güzelyurt’a kaybettikleri geri verilmeli”
Ülke adına yeni oluşturulacak hükümetten beklentilerini açık ve net bir ifade ile dile getiren Güzelyurt’ta vatandaş, Güzelyurt için de arzu ettikleri modeli Havadis’e anlattı.
Yıllarca, “Güzelyurt ha verildi ha veriliyor” kaosu içerisinde korku ve endişe içerisinde yaşadıklarını kaydeden Güzelyurt’ta vatandaş, bölgeden Girne, Gönyeli ve Lefkoşa’ya göçerin ana kaynağının “gelecek endişesi” olduğunu söyledi.
Bölgede azalan yerli nüfus ile birlikte sosyal yapının bozulduğunu kaydeden vatandaş, yeni kurulacak hükümettin “Kaybedilenlerin geri verilmesi” için süratle çalışmasını istedi.
Yeni oluşacak hükümetin her şeyden önce, Güzelyurtluya “güven” vermesi gerektiğini ifade eden vatandaş, atılan doğru adımlar ile bölgenin özlenen geçmişine yeniden kavuşturulabilmesinin mümkün olabileceğini dile getirdi.

“Bölge ekonomisi ayağa kaldırılmalı”
Güzelyurt’ta ekonomik yapının da dibe vurduğunu söyleyen vatandaş, öncelikle bölge ekonomisinin can damarı olan narenciye ve hayvancılık sektörünün desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Narenciye ve hayvancılık sektörüne gereken desteğin hükümet eli ile sağlanması halinde, bölge ekonomisinin yeniden ayağa kaldırılabileceğine inanç belirten Güzelyurt’ta vatandaş, bağlantılı olarak zaman içerisinde yitirilen sosyal yapının da yeniden bölgeye kazandırılması için temellerin atılacağına işaret etti.

 

Güzelyurtlu ne dedi? Güzelyurtlu ne dedi? Güzelyurtlu ne dedi? Güzelyurtlu ne dedi?

 

Olgun Özdoğal
“Kıbrıs Türk toplumunun onurunu ayaklar altına almayacak bir hükümet modeli arzu ediyorum. Artık ne Türkiye’nin ne de Rum’un tahakkümü altında kalmadan yaşamak istemiyorum. Kaldı ki, geçmişte bu uğurda atalarımız İngilizlerle, EOKA ile savaştı. Onur marketten alınan bir nesne değildir. Atalarımızın uğruna kan döktüğü onurumuzun ayaklar altına alınmaması için mücadele edecek bir hükümet arzu ediyorum.”

Osman Nalbantoğlu
“Yeni oluşturulacak hükümetten beklentim, ülke ve halkın tümünün menfaatini esas alarak kararlar üretmesidir ve Kıbrıs Türkü’nün öz varlıklarının korunmasıdır. Örneğin, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY), sermayesi 64 milyon dolardı. Sadece 3 adet hidroslogunu satılsaydı, KTHY’nin 80 milyon dolar parası olurdu ama yapılmadı. KTHY’nin batmaması için yeterli mücadele verilmedi. Ülke adına büyük bir kayıp yaşandı. Bu gibi olayların tekrarlanmasını, daha fazla kayıp vermek istemiyorum. Yerli üretimin de desteklenmesini istiyorum.”

Öztan Demirbilek
“Yeni oluşturulacak hükümetten beklentim temelde sadece dürüstlük. Halkın tümü ve devletin varlığı düşünülerek adımlar atılmalıdır. Hükümet hizmetlerini, alt tabaka, orta tabaka ve üst tabaka ayrımı yapılmadan eşitlik ilkesine dayalı vermelidir. En önemli hususlardan biri de yeni oluşturulacak hükümet, öz iradeye sahip olmalıdır ve öz iradesine göre hareket etmelidir.”

Musa Oksu
“Benim beklentim temelde ciddiyettir. Yeni hükümet başta Faiz Yasası olmak üzere yarım kalan yasaları yürürlüğe geçirerek işe başlamalı ve yeni yasalarla arzu edilen bir sistem yaratmalıdır. Ülke ekonomisi ayağa kaldırılmalı, tamamen Türkiye ekonomisinden bağımsız bir ekonomi yaratılmalıdır. Yine partizanlıktan tamamen uzak durulmalıdır. Hükümet, ya öz iradesine sahip çıkacak ve kararlarını öz iradesi ile verip, uygulayacak ya da iradesini tamamen teslim ederek ülke, bundan sonra Türkiye’den atanacak bir vali ile idare edilecek.”

Mehmet Topal
“Yeni oluşturulacak hükümetten beklentim, ülke ekonomisi ile birlikte Güzelyurt ekonomisinin de ayağa kaldırılması için çalışmasıdır. Bugün ekonomik nedenlerden ötürü bölgede büyük bir göç hakim, cadde, sokaklarda insan sayısı yok denecek kadar az. Sosyal yapı çöktü, esnaf ise kan ağlıyor. İnsanların psikolojileri de bozuldu, sokakta ahbaplarımıza selam vermekten çekinir olduk. Sinirlerimiz gergin. Tüm bunların iyileştirilmesi için adımlar atılmasını istiyoruz.”

Kemal Özgür Kamber
“Geçmiş hükümet 4 yıl görev yaptı, 3 yıl koltuk kavgası izledik. Yeni oluşturulacak hükümetten beklentimiz, geçmiş hükümetler gibi koltuk kavgasına girmesinler. Adil, düzenli, dürüst ve ülkenin, halkın çıkarlarını gözeten, sadece yandaşlarına değil halkın bütününe hizmet veren bir hükümet modeli istiyoruz. ‘Otur Arap, Kalk Arap’ düzeninin bitmesini, gerektiğinde baş kaldırabilecek, öz iradesi olan bir hükümet istiyoruz.”

Ahmet Zeybekoğlu
“Her açıdan çöküşte olan Güzelyurt ve bölgesinin ayağa kaldırılmasını beraberinde ülkenin hak ettiği sosyal, siyasi ve ekonomik yapıya kavuşturulmasını arzu ediyoruz. Ne giden hükümetten ülkenin çıkarına bir uygulama gördük ne de mevcut hükümetten umudumuz var. Bu ülke için yıllarca canımızı yedik ve bir yerlere getirip bunlara teslim ettik ama yürütemediler. Hakkımız olanı versinler de lütuflarını istemiyoruz. Emekli polislerden kestikleri paraları da geri versinler.”

Orhan Demircan
“Adaletli, partizanlık ve ayrımcılık zihniyeti taşımayan, adam kayırmayan, şeffaf bir hükümet modeli arzu ediyorum. Ülkenin bozulan sosyal yapısının düzeltilmesini ve çöküşte olan ekonomisinin ayağa kaldırılmasını istiyorum. Narenciyeye ve diğer tüm yerli üretime destek verilmesini istiyorum. Hükümettin koltuk kavgasını izlemek istemiyorum.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar