Sağlığımız tehdit altında - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Sağlığımız tehdit altında

Sağlığımız tehdit altında

HASTALIĞA DAVETİYE: Küçük köy mezbahalarında hayvan kesimleri sağlık ve hijyen koşullarından yoksun bir şekilde yapılıyor. Ayrıca yapılan kesim işleminin ardından kesilen hayvanın atıkları gelişigüzel mezbahalar içinde bırakılıyor

BAKANLIKTAN MÜJDE: Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Emirali Deveci, mezbahaların merkezleştirilmesi yönünde çalışmaların başlatıldığının müjdesini verdi. Deveci, “Çalışmalar başladı. Yasal prosedür üzerinde çalışıyoruz” dedi


Ceren ÖZBİL
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan birçok köy mezbahasında hayvanlar hijyen koşullarından uzak sağlıksız bir ortamda kesiliyor. Kesim işleminin ardında ise kesilen hayvanın atıkları mezbaha içinde gelişigüzel bırakılıyor.
Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği’nden alınan bilgiye göre ülkede 30 tane küçük mezbaha bulunuyor ve bu mezbahaların hepsideki manzara aynı.

Hastalık saçıyor
Hijyen koşullarına uygun olmadan kesilen hayvanların satışa sunulan etlerinin yanı sıra mezbahalarda ulu orta bırakılan hayvan atıkları da hastalık saçıyor. Uzmanlar ulu orta bırakılan hayvansal atıkların brucella ve benzeri birçok hastalığa neden olabileceğinin uyarısını yapıyor.

Sorma gir hanı
İçerisinde görevli bulunmayan ve kapısı sürekli açık olan mezbahaların içerisinde kediler ve köpekler dolanıyor.  Mezbaha içerisine giren kedi ve köpekler, mezbaha içerisinde gelişigüzel bırakılan hayvansal atıkları alıp bölgedeki evlere kadar götürüyor.

Sektörün en büyük sorunu
Küçük mezbahalarda yaşanan sorunlar sadece sağlığı tehdit etmesiyle sınırlı kalmıyor. İsteyen herkesin rahatlıkla bu mezbahalara girip hayvan kesimi yapabilmesi nedeniyle de kaçakçılığa kapı açıyor. Küçükbaş hayvanlarda kulan numarası bulunmaması nedeniyle yapılan küçükbaş hayvan denetimleri kontrol edilemiyor.

Bakanlıktan müjde…
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Emirali Deveci, mezbahaların merkezleştirilmesi yönünde çalışmaların başlatıldığının müjdesini verdi. Deveci ayrıca mezbahaların merkezleştirmesinin yanı sıra hayvansal atıkların da etrafta bırakılmaması yönünde çalışma yaptıklarını söyledi ve şu şekilde konuştu:
“Küçük mezbahaların kapatılıp merkezleştirilmesi için çalışma başlattık. Belediyelere de bu konuda bilgi verdik. Şu anda yasal prosedür üzerinde çalışıyoruz. Buna eş olarak çevre atılan atıklarında toplanması için araçlar alınıyor. Burada hedef hem çevreye hem insan sağlığına verilen zararın ortadan kaldırılması ve ayrıca da kaçakçılığın önüne geçmektir. Çünkü bir merkezde toplanıp yapılan kesimler daha kolay denetlenebilecek.” 

Naimoğluları: Defalarca söyledik
Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, mezbaha sayısının azaltılması için defalarca yetkililerle görüştüklerini söyledi ve şu şekilde konuştu:
“Ülkemizde 30’a yakın küçük mezbaha vardır ve bunların hepsi sağlıksızdır. Biz bunlar için defalarca tüm hükümetlere şikayette bulunduk. Ülkedeki mezbaha sayısının iki ya da üçe düşürülmesi gerekiyor. Bu şekilde sağlıksız ortamda yapılan hayvan kesimleri hem insana hem de çevreye zarar veriyor. Birçok hastalığın oluşmasına neden oluyor. Ayrıca kaçakçılığı da kapıyor. Küçükbaş hayvanlarda kulak numarası olmaması nedeniyle burada yapılan kesimler denetlenemiyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama kalmamıştır. Yıllardır bu sorunu dile getiriyoruz. Ancak hiçbir şey yapılmadı. Nedeni de belediyeler ve hükümetten arasındaki anlaşmazlık. Bu konuda Avrupa Birliği ile görüştük. Avrupa Birliği bu konuda destek vermeye hazır. Bu konuda yasa çıkarılıp bu sağlık koşulların önüne geçilmesi gerekir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar