Sadece tüccarı koruyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Sadece tüccarı koruyor

Sadece tüccarı koruyor

“BU YASAYI TÜCCARLAR İÇİN HAZIRLADILAR”… Tatlısulu sera ve meyve üreticileri Meclis gündeminde olan “Sebze ve Meyve Toptancı Halleri Yasa Tasarısı”ndan memnun değil. Üreticiler yasa tasarısının üretici haklarını korumaktan çok tüccarlara kar sağladığı görüşünde

İTHALATLA REKABET EDİLEMİYOR… Yerli üreticinin en büyük endişesi ise ülkede yetiştirilen ürünlerin yurt dışından ithal edilmesine izin verilmesi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tarımsal girdi fiyatlarının çok yüksek olması yerli üreticiye ithal ürünlerle rekabet etme şansı bırakmıyor


Ceren ÖZBİL
Meclis gündeminde bulunan “Sebze ve Meyve Toptancı Halleri Yasa Tasarısı” Tatlısulu üreticileri mutlu etmedi. Tatlısu’daki sera ve meyve üreticileri Meclis, gündeminde bulunan bu yasa tasarısının üreticiden çok tüccarları koruyan bir yasa tasarısı olduğu görüşünde. 
Havadis’e konuşan seracılar, “Sebze ve Meyve Toptancı Halleri Yasa Tasarısı” üzerinde düzenleme yapılması gerektiğini savunarak “Bu yasa bizim haklarımızı koruyup piyasaya denge getirmelidir. Ancak mevcut tasarı sadece tüccarları koruyor” dedi.

İthal endişesi
Yerli üreticinin en büyük endişesi ise ülkede yetiştirilen ürünlerin yurt dışından ithal edilmesine izin verilmesi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tarımsal girdi fiyatlarının çok yüksek olması yerli üreticiye ithal ürünlerle rekabet etme şansı bırakmıyor.

Meyve üreticilerinde de aynı sorun…
Meyve üreticileri de tıpkı sera üreticileri gibi ülkede yetiştirilen ürünlerin yurt dışından ithal edilmesi sorunu ile boğuşuyor.  Çok yüksek tarımsal girdi fiyatlarıyla meyve yetiştirmeye çalışan üreticiler, yurt dışından ithal edilen meyve fiyatları ile rekabet edemiyor.  Yurt dışına ihraç şansı bulunmayan üreticilerin ithal ürünler nedeniyle iç piyasadaki pazarı da yok oluyor.

“Devlet üreticiyi unuttu”
Havadis’e konuşan Tatlısu bölgesindeki üreticiler, devletin üretim sektörüne karşı ilgisizliğinden şikayet etti. Üreticiler, “Tarım Dairesi’nden kimse gelip bahçelerimizi, tarlarımızı gezmiyor. Kendi yağımızla kendi ciğerimizi kavuruyoruz. Artık devlet yetkilileri üreticilerin sesini duydun. Doğal afetin bile zararları hala tazmin edilmedi” şeklinde konuştu.

Üreticiler ne dedi?

Seyfettin Yalçın
“Ülkede yetiştirilen ürünlerin yurt dışından ithal edilmesini istemiyoruz. Ülkemizde tarım girdileri çok pahalı. Gübre, tohum, elektrik su fiyatları çok yüksek. Yurt dışında ise bu fiyatlar çok daha düşük bu nedenle yurt dışından getirilen ürün fiyatları ile biz rekabet edemiyoruz. Ayrıca hem üreticinin hem de tüketicinin lehine olacak bir hal yasası hazırlanmasını istiyoruz.”

Aşır Yalçın
“Üreticinin sorunları bitmiyor. Biryandan işçi bulmakta sorun yaşıyoruz diğer yandan pazar sıkıntısı ve girdi fiyatlarının yüksek olması sorununu. Yurt dışından ithal ürün getirilmesi pazarımızı iyice daraltıyor ve girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle biz ithal ürünlerle rekabet edemiyoruz. Tam elimize para geçeceği dönem ithal kapılarının açılması üreticiyi mahvediyor.”

Hacı Murat Gök
“Devlet bize pazar aramak yerine ithal ürün getiriyor. Zaten pazar bulmakta büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Tarımsal girdi fiyatları çok pahalı. Bu nedenle yurt dışından ülkemize gelen ithal ürünlerle de rekabet etme şansımız olmuyor. Hal Yasası istiyoruz. Ancak bu Hal Yasası hazırlanırken üreticiye göre yapılmalıdır. Şu anda gündem de olan yasa sadece tüccarın hakkını savunuyor.”

Ali Yıldız
“Ben meyve üreticiliği yapıyorum. Aynı sıkıntıları biz de yaşıyoruz. İthal kapıları açıldığında yerli üreticinin yetiştirdiği ürünler elinde kalıyor. Bu işten tek kar eden tüccar. Benze sorunlar üretim sektörünün her alanında yanıyor. Gübre pahalı, mazot pahalı. Biz ithal ürünlerle nasıl rekabet edelim?”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar