Rus Savaş Uçakları Baf Hava Üssü’nü Kullanacak - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Güney Kıbrıs

Rus Savaş Uçakları Baf Hava Üssü’nü Kullanacak

Rus Savaş Uçakları Baf Hava Üssü’nü Kullanacak

 

Fileleftheros “Ruslar Hava Üssünde… Moskova ve Lefkoşa Arasında Askeri Kolaylık Anlaşması” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Yönetimi’nin halen Fransa ve Almanya’ya sağlamakta olduğu askeri kolaylıkların aynısını Ruslara da sağlayacağını yazdı.


Gazete Rus askeri uçaklarının Baf’taki hava üssünü kullanmasına ilişkin askerî kolaylık konusunun Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Rus mevkidaşı Seryei Lavrov ile dün St. Petersburg’ta gerçekleştirdiği görüşmede ele alındığını yazdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Güney Kıbrıs-Rusya askeri ilişkilerinin, Rus savaş gemilerinin ikmal için Limasol Limanı’na demirlemesiyle ilgili kolaylıklara paralel olarak “Andreas Papandreu Hava Üssü”nü de kullanmasıyla yükseltileceğine işaret etti.

Habere göre Rus uçaklarının hava üssünü kullanmaya en kısa sürede başlaması maksadıyla önce bir karşılıklı anlayış ilke anlaşması yapılacak, ikili anlaşma ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Moskova’ya gerçekleştireceği ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le imzalanacak.

Kasulidis-Lavrov görüşmesinde doğal gaz konusunun da ele alındığını belirten gazete, Lavrov’un, ülkesinin Güney Kıbrıs’ı Kıbrıs sorununun çözümünde destekleyeceğini, Maraş’la ilgili inisiyatife de destek olacağını yazdı.

Gazeteye göre Kasulidis Lavrov’dan Rus şirketlerinin gerek Doğu Akdeniz’deki sözde Rum “MEB”indeki parsellerde faaliyet gösterme gerek Vasiliko’da doğal gaz sıvılaştırma terminali inşasına ilgilerinin cesaretlendirilmesini de istedi.

Politis “Üs İstediler… Moskova Mig’ler İçin ‘Andreas Papandreu’da Kolaylık İstiyor” başlıklı haberinde Moskova’nın en sonunda Rum yönetiminden, Baf’taki hava üssünde Rus askeri uçaklarına kolaylık ve hizmet sağlanmasını istediğini yazdı, edindiği bilgilere dayanarak şunları ekledi:

“Rusya üssü kullanmayı resmen talep etti, Kıbrıs’tan da, sağlanacak kolaylıkların Baf’taki üs tesislerinin daimi olarak verilmesi anlamına gelmeyeceği aksine kısa süreliğine hizmet demek olacağı şartıyla Rusya’nın talebine olumlu yanıt aldı. Bu çerçevede Anastasiadis hükümeti hava üssünün, halen Fransa, Almanya ve Kanada hava kuvvetlerine (ilgili anlaşmalar tahtında) sağlanmakta olan kolaylıklar standartlarda kullanılabileceğini iletti.

Bu konunun dün St. Petersburg’da gerçekleşen Yoannis Kasulidis-Sergei Lavrov görüşmesinde ele alınmış olmasına karşın Dışişleri Bakanı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Moskova’nın savaş uçaklarına kolaylık sağlanması talebine değinmedi sadece savaş gemilerinin Limasol Limanı’na demirlemesi talebini dile getirdi.

RUS SAVAŞ UÇAKLARI ÜSTE KİRA ÖDEYEREK KONUŞLANACAK, PİLOTLAR OTELLERDE MİSAFİR EDİLECEK

Rusya’nın Baf’taki hava üssünü kullanma talebi Suriye’deki gelişmelerle ve Tartus’taki Rus üssünün geleceğinin belirsiz oluşuyla alakalıdır. Edindiğimiz bilgiler Baf’la ilgili talebin,  Tartus’taki gibi (daimi) kullanımı öngörmediği yönünde.

Öğrendiğimize göre konuyla ilgili var olan ilke anlaşması Rus savaş uçaklarının üste birkaç günlüğüne konuşlanmasını öngörüyor ki, bu her seferinde ilgili rıza üzerine gerçekleşecek. Yani üste Rus uçakları hesabına daimi yer edinme söz konusu değildir. Yine öğrendiğimize göre üssün kullanımı, diğer ülkelerin de halen yaptığı gibi, ‘kira’ ödenmesiyle olacak.

Şimdi, Anastasiadis  hükümetinin Kıbrıs’a vermek istediği Batılı kimliği ile Rus savaş uçaklarının Cumhuriyet topraklarındaki üsse inmesi arasında oluşan siyasi tezatla ilgili olarak hükümetin, Rusya’nın (ilgili ikili anlaşmaların imzalanmış olduğu Fransa ve Almanya gibi) Barış İçin Ortaklık’a katılımına işaret edeceği açıktır.

Rus talebi, Rus pilotların, üste konuşlanacakları (kısa) süre içerisinde Baf’taki veya başka bir yerdeki otellerde misafir edilmesinden de söz ediyor. Yani ilke anlaşması tahtında, pilotlar üs içerisinde misafir edilmeyecek. Üste kalmaları, personelin her an kalkışa hazır olması demek olur.

Rusya hava üssünde sağlanmasını istediği kolaylıkların bir benzerinin de deniz kuvvetlerine bağlı savaş gemilerinin Cumhuriyet limanlarına demirlemesi konusunda da istiyor. Kasulidis ‘Mega’ya yaptığı açıklamada Lefkoşa’nın halen yaptığı gibi, dost ülkeleri limanlarında misafir edeceğini söyledi.  Rus filosunun Doğu Akdeniz’deki mevcudiyetini yorumlarken ise, Rusya’nın bunu Lefkoşa’yla değil kendi yaptığı planlamalar temelinde gerçekleştirdiğini söyledi.

RUSYA KIBRIS SORUNUNDA RUM YÖNETİMİNİN YANINDA, MARAŞ İNİSİYATİFİNE DESTEK VERİYOR

Kasulidis’in dün St. Petersburg’ta Lavrov’la yaptığı ve özellikle Kıbrıs sorunuyla ilgi görüşme çok olumlu addediliyor. Edindiğimiz bilgiler Rus Dışişleri Bakanı’nın Kıbrıslı mevkidaşına, mevduatların tıraşlanmasıyla geçmişte yaşanan ekonomik sürtüşmelere karşın Moskova’nın Kıbrıs sorununun çözümünde Lefkoşa’nın yanında olduğunu söylediği yönünde. Yine bunun, pratikte de, muhtemelen BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde tezahür edeceğine işaret eden Lavrov ,Maraş önerisini yararlı bulduğuna işaret etti. Rus Dışişleri Bakanı Lefkoşa’nın kısa süre önce AB’nin Gürcistan’la ilgili kararı çerçevesinde sergilediği ve bu nedenle baskılara maruz kaldığı tavrı çok takdir ettiğini belirtti.

KASULİDİS RUS ŞİRKETLERİ DOĞAL GAZ SIVILAŞTIRMA TERMİNALİ İNŞASINA KATILMAYA DAVET ETTİ

İki Dışişleri Bakanı’nın görüşmesinde, doğal gaz da ele alındı. Görüşme özellikle Kıbrıs’ın doğal gaz sıvılaştırma terminali geliştirme projesi üzerinde duruldu, Kasulidis katılmak isteyen Rus şirketleri için de yer olduğunu söyledi. Lavrov daha önce doğal gaz konusunda yaptığı açıklama (çözümden sonra değerlendirilmesinden veya bütün Kıbrıslılar tarafından kullanılmasından söz etmişti) konusunda ise Rus bakanın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakkı olduğunu tekrarlayıp, bütün Kıbrıslıların (doğal gazdan) çözümden sonra faydalanacaklarını anladığı görülüyor.

İki Dışişleri bakanının görüşmesi Anastasiadis’in Moskova ziyareti ışığı altında ikili temasların ön hazırlığı mahiyetindeydi. Anastasiadis’in Moskova ziyaretinin bu yılın son iki ayından önce olması beklenmiyor.  Halen iki ülke arasında üç ilke anlaşması olduğunu hatırlatalım. Terör ve örgütlü suçla mücadele konusunda Anastasiadis’in ziyareti sırasında anlaşma imzalanacak. Yine savaş gemilerinin demirlemesine ve Andreas Papandreu hava üssünün kullanılmasına ilişkin anlaşmaların da resmen ortaya çıkması bekleniyor.”

Simerini haberi “Ruslar Askerî Avantajlar İçin Geri Döndü” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre Rum diplomatik kaynakları 17’nci Ekonomik Forum çerçevesinde St. Petersburg’ta gerçekleşen Kasulidis ve Lavrov görüşmesi sonrasında Atina Haber Ajansı’na yaptıkları değerlendirmede Rum tarafının Maraş’la ilgili önerisini yeniden gündeme getirdiğini ve Moskova’nın Kıbrıs sorununa ilgisinin teyit edildiğini söyledi. Rus diplomatik kaynakları da Moskova’nın, Rus savaş uçaklarının zaman zaman Baf hava üssüne konuşlanmalarıyla ilgili bir dizi askeri kolaylık sağlanması talebini bir kez daha gündeme getirdiğini açıkladı.

Gazete “Moskova’nın Kıbrıs’ın coğrafik konumunu değerlendirmeye ilgi gösterdiği açıktır” diyen Rus diplomatik kaynaklarının, Rus Savunma Bakanı Sergei Soikou’nun Moskova’daki görüşmeleri sırasında Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu’dan taleplerde bulunduğunu hatırlattıklarını yazdı.

Haberde Kasulidis’in Lavrov’u Güney Kıbrıs’a davet ettiği, Lavrov’un daveti kabul ettiği ve ziyaretin yılsonuna doğru gerçekleşeceğine işaret edildi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar