Para Suyunu Çekiyor... - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Para Suyunu Çekiyor…

Para Suyunu Çekiyor...

DEVLETİN VERECEĞİ 1,5 TRİLYON… İhtiyat Sandığı’nın geleceği tehdit altında. Devletin 1,5 trilyon lira borcu bulunduğu İhtiyat Sandığı’ndaki mevduatlar da erimeye yüz tuttu. Çalışan hızla parasını sandıktan çekmeye uğraşırken, elde kalan ortalama 400 milyon TL de ödemeler için kullanılıyor

BATMA TEHLİKESİ VAR…  Sendikacılar, kaynağının yüzde 70’inden fazlasını devlete borç olarak veren ihtiyat Sandığı’nın, bu şekilde devam etmesi halinde, büyük sıkıntı yaşayabileceği uyarısında bulunuyor. Sendikacılara göre devlet borçlarını ı ödemezse, İhtiyat Sandığı iki üç yıl içinde batma tehlikesiyle yüz yüze gelecek


MAL VAR, KIYMETİ BİLİNMİYOR… Mimoza Otel’in ihaleye çıkılıp satılma kararı olmasına rağmen hala daha satışı yapılmıyor. Buradan gelecek olan gelir de fona aktarılamıyor. Otel için özel güvenliğe harcanan paralarla fon daha da zarara sokuluyor

Gizem ÖZGEÇ
İhtiyat Sandığı'nda kalan para her gün eriyor, gelir azalıyor. İhtiyat Sandığı'nın şu anda elinde kalan nakit para yani mevduat rakamının 300- 400 milyon TL civarında olduğu söylenirken,  buna karşılık devletin fona olan borcu ise 1.5 milyar TL. Borcun yıllık faizinin ise her yıl için 50 milyon TL olduğu belirtiliyor.
Özel Sektör çalışanlarının geleceğe için güvence olarak kurulan İhtiyat Sandığı elindeki paranın yaklaşık yüzde 70'ini devletin kullanımına verdi ancak geri dönüşüm de alınamıyor. Sosyal sigortalıların ödenmesi, KTHY ve ETİ gibi kurumların sürdürülebilir yapıya kavuşması için devlet tarafından alınan bu borçlar için tek bir kuruş geri ödenmiş değil.
İhtiyat Sandığı Fonu her geçen gün daha da büyük bir risk altına gidiyor. İhtiyat Sandığı’nın batmasından endişe eden çalışanlar da hızla parasını çekiyor. Mevcut paradan yapılan her çekim, mevduatları geri götürüyor. İhtiyat Sandığı’ndaki paranın her geçen gün suyunu çekmesi, sendikaları da ciddi anlamda endişeye düşürüyor.

Tehlikeli gidişat
Sendikacılar kaynağının yüzde 70'indenfazlasını devlete borç olarak veren İhtiyat Sandığı’nın, bu şekilde devam etmesi halinde, yakın gelecekte büyük sıkıntı yaşayabileceği uyarısında bulunuyor. Gelir ve gider dengesinin önemine dikkat çeken sendikacılar tehlikeli gidişata dikkat çekiyor. Sendikacılara göre eğer önlem alınmaz ve devlet borçlarını ödemezse İhtiyat Sandığı iki üç yıl içinde batma tehlikesiyle yüz yüze gelecek.

Tek kuruş geri ödeme yok
Hükümetler yıllardan beridir, sıkıştığı her an İhtiyat Sandığı'ndan borç aldı. Ancak bugüne kadar birkaç gayrimenkul dışında İhtiyat Sandığı Fonu'na tek kuruş yatırılmadı. İhtiyat Sandığı'nın devletten alacağı miktar 1.5 trilyon… Devletin İhtiyat Sandığı'na olan borcu fonu ciddi anlamda tehdit ediyor.

Yönetim yok… Faizler belirsiz
İhtiyat Sandığı’nda, bir süredir yönetim eksikliği de yaşanıyor. Şu anda yönetim kurulu başkan koltuğunun boş olduğu İhtiyat Sandığı'nda ne toplantı yapılabiliyor ne de bir karar üretilebiliyor.
Bunun yanında 2013 İhtiyat Sandığı bütçesi de görüşülmedi. Çalışanlara uygulanacak faiz de muamma…

Andıç: Sorun çözülmezse sıkıntı artacak
İhtiyat Sandığı Fonu Yönetim Kurulu eski Başkanı, sendikacı Özay Andıç, Havadis'e yaptığı açıklamada,  bugün 1 trilyonun üzerinde olan devletin borçlarına her yıl Kooperatif Merkez Bankası ve diğer kamu bankalarındaki mevduat faizi  uygulaması yapıldığını anımsattı ve geçen sene itibarıyla bu rakamın yüzde 9,5 oranında  olduğunu, bu yıl Maliye Bakanlığı'nın yüzde 6,5 teklif yaptığını kaydetti. Andıç, devletin önerdiği bu faizin müstahdeme uygulanan yüzde 9,5 faizi karşılanmasının mümkün olmadığını kaydetti.  Dördüncü aya girildiğini ancak hala daha devletin almış olduğu kredilere  uygulanacak faizin de çözümlenemediğini vurgulayan Andıç, şunları söyledi:
"Mevduatı yatıran kişi eğer banka beklediği faizi vermezse başka yere gider. Devlet olarak borç almışsanız, faizi belirlemeniz mümkün değil. Maliye Bakanlığı'nın 1,2 milyarlık borcunu emirvakiye getirerek 6,5 faiz verelim demesi olamaz. Bu fonda parası olanlara alaya etmek anlamına gelir. Bunun süratle halledilmesi gerekir. Bu halledilmediği sürece vatandaşın almış olduğu avans kredilerin de faizi belli değil. Bu noktada hükümetin ve İhtiyat Sandığı yönetiminin bu sorunu çözmesi gerekir. Zaten devlet borçlarından dolayı, fon sıkıntı içinde. Bu sıkıntı katmerleşerek devam edecek."
Şu anda İhtiyat Sandığı'ndaki yönetim boşluğuna da dikkat çeken Andıç, yönetimin yeniden şekillenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Andıç, "Bugün İhtiyat Sandığı gibi piyasaya para pompalayan kurumun yok olması hükümetin ayıplarından bir tanesidir. Bu fonun çalıştırılarak, boşlukların doldurulması gerekir. Eğer çözülmezse, güvensizlik hat safhaya çıkacak" diye konuştu.

Bıçaklı: Yasaya ters ödemeler yapılıyor
Türk- Sen Başkanı Arslan Bıçaklı da, İhtiyat Sandığı'nda süregelen başkansızlığa dikkat çekerek,  yasaya göre başkan olmadığı sürelerde devlet temsilcilerinin en yaşı üyesinin vekalet etmesi gerektiğini ancak buna rağmen ikinci en yaşlı üyenin de emekli olduğunu anımsattı ve iki boşluk bulunduğunu söyledi.   Bıçaklı, İhtiyat Sandığı'nda dünya kadar sıkıntı olmasına rağmen, yeni atamaların halen beklendiğini ve toplantı yapılmadığını söyledi.  Bıçaklı, tarihinde ilk kez İhtiyat Sandığı'nın kuruldu kurulalı bütçesinin, nisan ayı ortasına gelinmesine rağmen 2013 bütçesinin görüşülmeye bile başlanmadığını vurguladı.  Çeşitli uyarılara rağmen bütçenin henüz görüşülmediğine ve bütçe yasasına ters ödemeler yapıldığına dikkat çeken Bıçaklı, 12' de bire göre ödemeler yapıldığını ifade etti. En kötüsünün de 2013 yılında çalışanlara uygulanacak olan faizin henüz belirlenmemesi olduğunun altını çizen Bıçaklı, "1 Ocak'tan sonra yapılan ödemeler 31 Aralık 2012 tarihi itibarı ile uygulanan faiziler üzerinden yapılıyor.  Bu da fona çok ciddi ekonomik yük getirecek. Bu da ekonomik sıkıntı yaratacak" şeklinde konuştu.

“Devlet borçlarını bir an önce ödemeli”
Buna ek olarak Mimoza Otel'in ihaleye çıkılıp satılma kararı olmasına rağmen hala daha satışının yapılmadığına işaret eden Bıçaklı, bu nedenle buradan gelecek olan gelirlerin nemalandırılmasının fona bir kayıp olduğunu kaydetti.  Bıçaklı, ayrıca özel güvenliğe milyarlarca lira para ödendiğini ve fon un ayrıca zarara sokulduğunu söyledi. Bıçaklı sözlerine şöyle devam etti:
"İhtiyat Sandığı’nın, dükkanların kiraları ve mahkemelik olan konuları ve sıkıntısına olmasına rağmen maalesef, yönetim kurulu toplanmıyor. Bu noktada sorumluluk Çalışma Bakanı ve hükümetindir. Şu anda İhtiyat Sandığı birikimlerinin yüzde 70 küsuru devlette kredi olarak duruyor ve Bakanlar Kurulu kararı olmasına rağmen, devlet vermiyor. Diğer taraftan devlette olan bu kredilerin artık bir kaç yıl içinde geri ödeme planın yapılması lazım. Paraların geri dönmesi gerekir. Çünkü ülkedeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışanların hakkı olan İhtiyat Sandığı birikimlerini geri alması sebebiyle de ödemeler ciddi şekilde arttı ve mevduatlar kullanılarak ödemeleri yapıyor. Bu da İhtiyat Sandığı geleceği içi hoş değil. Zaten gelirler de azaldı. Devlet sandığa olan borçlarını bir an önce ödemelidir. "

Dilek: Endişeliyiz…
Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de Havadis'e yaptığı değerlendirmede,  İhtiyat Sandığı'ndan yapılan çekimler artarsa, iki üç seneye kadar İhtiyat Sandığı'nın büyük sıkıntıya girebileceğini söyledi. Gidişata bir son verilmesi gerektiğini ve İhtiyat Sandığı'nın gelecek için önemli bir noktaya taşınması gerektiğini söyledi. Dilek mevduatların yerel bankalarda değerlendirildiğini ve sık sık ödemeden kaynaklanan, anaparadan her ay 8-10 trilyon çekildiğini de ifade etti. Dilek, "Eğer İhtiyat Sandığı'nda bir sıkıntı yaşanacak olursa, ülkenin ekonomik  değerleri yerle bir olacak. Bankalarda batma olacak. Bu nedenle İhtiyat Sandığı'na titiz davranmamız ve gözümüz gibi bakmamız gerekir.  Eğer gelecekte sıkıtılar yaşanmasını istemiyorsak… Çok endişeliyiz… Şu anda yönetim boşluğu da var. Sorunların ele alınması gerekir. Bir an evvel başkadan boşalan yerin doldurulması ve şu anda havada duran  bütçemin onaylanması şarttır.  Aksi halde sistem bozulacak ve  darmadağın olacak."

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar