O İlaçlar Artık Avrupa'da Yasaklandı! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Sağlık

O İlaçlar Artık Avrupa’da Yasaklandı!

Romatizma kaynaklı kas spazmları, anksiyete bozuklukları ve adet öncesi sendromunun tedavisinde kullanılan tetrazepam maddesi içeren ilaçlarla ilgili Fransa Ulusal Sağlık Ajansı'nın yaptığı çalışmada "Ciltte ağır ve kalıcı hasarlar bırakıyor ve ölümlere sebep oluyor" sonucuna varıldı. Geçen ay Avrupa Komisyonu, risk ve yarar oranı değerlendirmesi için tüm Avrupa Birliği ülkelerinde ilaç tabanlı tetrazepamın ruhsatının askıya alınmasını talep etti. AB üyesi ülkeler 'Myolastan' gibi tetrazepam içeren ilaçları piyasadan çekti. İlacın doktorlar tarafından reçeteye yazılması yasaklandı. Tetrazepam aslında 'Benzodiazepin' ilaç sınıfının bir parçası. Fransa'da özellikle romatoloji bölümleri tarafından kas gevşetici olarak kullanılıyor.

43 YILDIR KULLANILIYOR
1969'dan bu yana piyasada olan tetrazepamlı ilaçlar dan bazıları Myolastan, Clinoxan, Epsipam, Musaril, Relaxam ve Spasmorelax. Yapılan araştırmalara göre tetrazepam Ciltte toksik etkiye neden olarak Lyell ve Stevens-Johnson sendromu gibi cilt ve mukoza yüzey tabakasının tahribatına ve kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Fransa'da ilaçları kullanan bin 616 kişi de cilt problemleri görülmüş, vakaların 11'i ölümle sonuçlandı. Nörolojik ve psikiyatrik sorunlar da maddenin diğer yan etkileri. Fransa'da sosyal güvenlik kurumu, kullanımın azaltılması için 2.5 yıldır ilacın ödemesini yapmıyordu.


'TÜRKİYE'DE BİR DÖNEM VARDI'
Tetrazepam ile ilgili İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada "Türkiye'de Tetrazepam içeren ürün bulunmuyor. Bu nedenle herhangi bir tedbire gerek yok" denildi. Konuyla ilgili SABAH'a görüş bildiren Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakütesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Göksel Şener ise bir dönem ilacın Türkiye'de kullanıldığını söyleyerek "Dizlerde çok ağrılı kasılmalarda kontraktür artropatilerde kullanılmıştı. Ancak uzun zamandır kullanılmıyor. Yan etkileri doz artışı ile artmaktadır. Çeşitli nöropsikiyatrik yan etkileri arasında unutkanlık, davranış değişiklikleri, irritabilite (aşırı duyarlılık), ajitasyon (gerginlik, heyecan, endişe), kabuslu uyku sayılıyor. Ayrıca libido değişiklikleri görülebiliyor. Çift görme göz bozuklukları, ve aşırı deri kaşıntısı gibi deri reaksiyonları ciddi boyutlarda yan etkiler olarak gündeme geldi" değerlendirmesini yaptı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar