Mutluluk ve eğitim ilişkisi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

Mutluluk ve eğitim ilişkisi

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Ağı’nın hazırladığı 2017 Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı. Rapora göre en mutlu insanların İskandinav ve Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşıyor. İlk beşi sırasıyla Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre ve Finlandiya oluşturuyor. Yine bu bölgedeki ülkelerden altıncı sırada Hollanda, onuncu sırada da İsveç var.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip G20 ülkelerine baktığımız zaman mutluluk raporunda çok da ön sıralarda olduğunu söyleyemeyiz. Bun ülkeler arasında en ön sıradaki ABD 14’üncü, Almanya 16’ncı, İngiltere 19’uncu, Japonya 51’inci, Çin 79’uncu, Hindistan 122’inci sırda… Bu sonuçlara göre “para her zaman mutluluk getirmez” demek mümkün görünüyor. Özellikle uzak doğu ve Asya’da ekonomik büyüklükle mutluluk tam da ters orantılı görünüyor. Ekonomik olarak güçlü ülke mutsuz insanlar…


Peki eğitimde başarılı olmuş ülkelerde mutluluk durumu nedir? Bu soruya cevap ararken PİSA sonuçlarına bakmak gerekiyor. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın(PISA) son değerlendirmesine göre eğitimde en başarılı ülke sıralamasında ilk beş, sırası ile Singapur, Hong Kong(Çin), Japonya, Macao(Çin) ve Estonya’dan oluşuyor. Daha önceki değerlendirmelerde ilk sıralarda çıkan Finlandiya ise bu kez yedinci sırada…

Burada ilginç bir durum ortaya çıkıyor. PISA sonuçlarına göre birinci sırada olan Singapur, mutluluk sıralamasında 26’ıncı, ikinci sıradaki Hong Kong 71’inci, üçüncü sıradaki Japonya 51’inci, dördüncü sıradaki Çin 79’uncu, beşinci sıradaki Estonya ise 66’ıncı sırada yer alıyor. Bu rakamlardan çıkarabileceğimiz eğitimde başarılı olan ülkelerde yaşayan insanların mutlu olduğunu söyleyemeyiz. Demek ki başarılı bir eğitim mutluluk getirmiyor Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde…

Farklı bir noktadan hareket ederek konuya tekrar bakalım. PİSA sonuçlarına göre ilk 20 içerisinde yer alan Avrupa ülkeleri sırası ile Estonya, Finlandiya, İrlanda, Slovenya, Almanya, Hollanda, İsviçre, Danimarka, Norveç, Polonya ve Belçika’dır. İlk 20’de 11 Avrupa ülkesi. Nispeten Avrupa ülkelerinin genel olarak eğitimde başarılı olduklarını söylemek mümkün…

Bu eğitimde başarılı kabul edebileceğimiz 11 Avrupa ülkesinin büyük çoğunluğu mutluluk sıralamasında da ilk 20 içerisinde yer alıyor. Bunlar arasında Norveç, Danimarka, İsviçre, Finlandiya, Almanya, Hollanda ve Belçika yer alıyor.

O zaman Avrupa’da eğitimde başarı ile mutluluk doğru orantılı görünüyor. Avrupa’da eğitimde başarılı olan ülkeler mutlu oluyor veya başka bir deyişle mutlu olan insanlar eğitimde daha başarılı olabiliyor.

******

Avrupa ile Asya-uzak doğu arasındaki bu önemli fark nerden kaynaklanıyor? Bu tamamen eğitim sisteminden ve felsefesinden kaynaklanıyor. Avrupa’da daha oyun odaklı ve aşırı disipline dayanmayan, sınavların daha az olduğu bir eğitim anlayışı hakim… Asya ve uzak doğu ülkelerinde eğitim katı disiplin ve çok çalışma üzerine kuruludur. Çok küçük yaşlardan başlayan ve üniversiteye kadar devam eden yoğun bir sınav sistemi var. Her ne kadar da bu anlaşışı son yıllarda değiştirmek için uğraşan Asya ülkeleri olsa da, bu katı disiplin ve uzun saat çalışma ortamı eğitimde başarılı getirse de, mutsuz bireyleri de yetiştiriyor.

Peki Türkiye ve KKTC’de durum ne? Türkiye PISA sonuçlarına göre 50’nci sırada. KKTC’nin de bundan kalır yanı olmayacağını düşünüyorum. Mutluluk sıralamasında ise KKTC 61’inci sırada, Türkiye 69’uncu sırada…

Anlayacağınız durumumuz şu; Hem eğitimde hem de mutlulukta iki arada bir derede kaldık. Ortalarda dolanıyoruz.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar