Müthiş özveri: Öğretmenlik! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Müthiş özveri: Öğretmenlik!

En fazla beklenti içerisinde olunan mesleklerden bir tanesi de öğretmenliktir. Toplum öğretmenden çok fazla beklenti içerisinde. Yeni nesle istendik yani toplumun istediği değerleri, normları öğretmesi beklenmekte. Eğer istenilen değer ve normları yeni nesil içselleştirmemişse de “vurun abalıya” mantığıyla öğretmenlik mesleğine yüklenilmekte. Öğretmenler acımasızca eleştirilmekte. Hata eski öğretmenlerle kıyaslanıp, yeni öğretmenlerin dejenere olduğu bile belirtilmekte.
Bu toplumda başka hiçbir meslek bu kadar eleştirilmez. Hatta tıpla ilgili meslekler bile. Bir hasta hayatını kaybettiğinde söz konusu mesleklerde hasta “X” oldu denilmekte. Devamında hastanın neden öldüğü pek fazla tartışılmaz. Sağlık sistemi ve onun meslekleri, eğitimdeki bir soruna karşı yapılan eleştiri gibi eleştiri almaz. Nedeni de çok basit; toplum kendini tıp alanında yetersiz görmekte ama öğretmenlik veya eğitim bilimine gelince herkes uzmanmış gibi eleştiriye başlamakta. Özellikle de öğretmenler eleştiriye hedef olmakta.
Öğretmenlik mesleği gerçekten çok zor bir meslek ve imkansızlıklarla dolu. Bir öğretmen adayını gözlerken zihnimi kurcalayan sorular tekrar rahatsız etti. Genç aday ilkokul 1. Sınıf Hayat Bilgisi dersi işlemekte. Sınıf mevcudu 9, gözlem günü okula 8 öğrenci gelmiş. Materyalleri bir tamam hazır. Üç sayfadan oluşan ders programı, gözlem raporu 2 adet,  9 öğrenci için hazırladığı 9 adet çalışma yaprağı, diz üstü bilgisayarı ve konu ile ilgili bir şarkı, dersin konusu ile ilgili bir kutu çilek. Çilekleri ders bitiminde bütün öğrencilere ödül diye ikram etmiş. Çok başarılı bir öğretim yaptı.
Öğretmen adayının harcaması kendi cebinden. Tahminen toplamda 30 TL’lik bir masraf. Öğretmen adayları her bir 40 dakikalık ders için ortalama 30 TL harcadıkları yönünde görüş birliğindeler.
Peki bir öğretmenin, bir öğretim yılı kendi cebinden yaptığı harcama ne kadar? Basit bir hesapla bir sınıf öğretmeni günde 4 ders yapıyor. Bir öğretim yılı da 180 gün olarak kabul edilirse 180 çarp 4 eşittir 720 ders, bir öğretim yılında. 720 dersin her birinde kendi cebinden harcayacağı miktar 720 çarp 30 eşittir 2160 TL.
Öğretmenlere kıdemlerine göre hazırlık ödeneği verilmekte. Meslekte dört yılını dolduran sınıf öğretmenine yaklaşık 1500 TL hazırlık ödeneği verilmektedir. Ancak öğretim yılı boyunca ders hazırlığı için harcayacağı yaklaşık 2160 TL. Hazırlık ödeneği bu rakamın çok altımda.
Kaldı ki hazırlık ödeneği bu amaçla öğretmenlere verilmiyor. Hazırlık ödeneği giyim, kendi araç-gerecini temin için verilmektedir. Hazırlık ödeneği öğretmenlik mesleğinin gereklerinin sağlanması içindir. Öğretmenlik mesleği diğer meslekler gibi değildir. Öğretmenlerin dünyadan haberdar olması zorunluluğu vardır. İnternet aboneliğinden tutun ülkedeki kültürel olaylara katılmak meslek gereğidir. Tiyatro Günleri gibi bölgesel kültürel yaşama katılıp bilgi sahibi olmalı. Tüm bu aktiviteler için harcama yapmalı. Her öğretmen günde bir gazete almalı ve daha birçok zorunluluk.
Görüldüğü gibi öğretmenlik mesleği diğer mesleklerden farklıdır. Bu farklılık öğretmenlerin diğer mesleklerde zorunlu olarak görülmeyecek etkinliklere harcama yapmasını gerektirmektedir.
Acaba başka hangi meslekte bu durum mevcut. Bir doktor hastalarını motive etmek için onlara pekiştireç vermek durumunda değil. Sağlık araç-gereçlerini kendisi satın almak durumunda da değil. Pek çok meslekte de durum bu şekilde.
Öğretmenlik mesleğine zaten gittikçe saygınlık kaybettirilmekte. Mesleğin gerekleri de diğer mesleklerden oldukça zor. Mesleğe yeni giren öğretmenlerin maaşları açlık sınırının altında. Hazırlık ödeneği yetersiz. Yine de öğretmenler her şeye rağmen sınıfta öğretimi sürdürmeye çalışmakta. Tüm öğretmenleri hizmetlerinden dolayı ayakta alkışlamak lazım; her anlamda müthiş bir özveri!

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar