Motivasyon - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Motivasyon

Zühre Akmanlar

Günümüzde hayatın içinde gerek kişisel, gerek sosyal gerekse iş hayatına olsun herkesin dilinde. Bu konu için yüzlerce kitaplar yazıldı, eğitimler, kurslar verildi hatta bir sektör haline getirildi ve kişiler bu işten para kazanmaya başladı… Motivasyon kelimesi ilk kez “American Dictionary of the English Language”de (Noah Webster baskılı Amerikan İngilizce Sözlüğü) 1828 yılında tanımlanmış. Motivasyon denir diye bakacak olursak aslında bireylerin belli bir amacı gerçekleştirmek için kendi istek ve arzuları ile davranmaları sürecidir diyebiliriz.

Motive teriminin Türkçe karşılığı güdü veya harekete geçmek demektir. Motivasyon ise bir nevi güç demektir. Bireyi eyleme içen güç olarak tanımlayabiliriz. Bireyleri bilinçli ve amaçlı bir biçimde eyleme koyan dürtü ve dürtüler bileşkesidir.


Motivasyonu etkileyen iki etken vardır. Bunlar içsel ve dışsal etkenlerdir. İçsel etkenler dediğimiz  bireysel hedefler ve niyetler, biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlar,kendine güven,risk alma ve kaygı ile baş etme gibi faktörlerdir. Dışsal etkenlere baktığımızda ise toplumun ve içinde yaşadığımız ailenin beklentileri, ödül ve ceza sistemi,uygulanan öğretme metodları, sosyal çevre gibi çevresel daha dışsal diyebileceğimiz faktörlerdir.

Motivasyon hayatımızda birçok alanda olmasını istediğimiz bir dürtü.

Peki ne işe yarar;

  • İnsanı hedefe yöneltir
  • Bir şeyler yapma arzusu doğurur.
  • Harekete geçirir.
  • Bilinçli ve amaçlı işler yapılmasına sebep
  • Hareketin devamını sağlar
  • Rehberlik eder.
  • Davranışı şekillendirir
  • Çaba göstermeyi veya  engeller karşısında dirençli olmayı sağlar.

 

Motivasyon aslında  bir süreçtir. Bu süreç, bireyin ihtiyaçları doğrultusunda  şekillenir. Bir çoğumuzun bildiği gibi Maslow’un İhtiyaçlar Teorisi’nin en alt basamağında yer alan acıkma, susama, barınma, cinsellik ve ardından adım adım gelen sevgi, aidiyet vb. unsurlardan tutun da, en tepede yer alan kişisel tatmin, kendini gerçekleştirme ve kişisel başarı konularına dek her şey bir motivasyon sebebidir. Maslow’a göre motivasyon, kişiye özgüdür ve birini motive eden bir şey, diğer  başka birini motive etmeyebilir.

Motivasyon Kaybının Sebepleri

Temelde motivasyon kaybına  neden olan 3 önemli faktör vardır. Bunlardan birincisi kendine güven eksikliği ikincisi odaklanma eksikliği üçüncüsü ise planlama eksikliğidir. İşte bireyler bu üç eksiklik yüzünden motivasyonlarını kaybediyorlar.  Bir konuda motivasyon kaybı yaşıyorsanız kendinize dönüp bir sorun. Kendime bu işi başarmak konusunda ne kadar güveniyorum? Bu işi başarmak için ne kadar çok odaklanıp yoğunlaştım? ve son olarak kendinize sormanız gereken bu işi başarmak için nasıl bir plan hazırladım?

 

Nasıl Artırabiliriz? 

Tabi ki motivasyonunuzu artırmak için öncelikle motivasyon kaybına yol açan nedenleri belirlememiz gerekir. Motivasyon eksikliği üç temel nedenden kaynaklanır. Bunlar  kendine güven, odaklanma veya planlama eksikliğidir. Nedeni bulmak demek çözümün ilk adımını atmak demektir. Çalışma ortamının ve işinizin zevk aldığınız ve rahatsız olduğunuz yönlerini yazarak liste oluşturun. İş hayatında geçirdiğiniz dönemleri içeren hikayenizi yazın ve üzerine düşünün. Hedeflerinizi netleştirin ve  hedeflerinize uygun olarak çalışma düzeninizi tekrardan elden geçirin.

İdol olarak aldığınız kişilerin başarı öykülerini okuyarak onların yöntemlerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca hobiler edinmek ve düzenli onlarla ilgilenmek motivasyonunuza da katkı sağlayabilecektir.

 

 

 

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar