Montessori eğitiminde barış temeldir   - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Röportaj

Montessori eğitiminde barış temeldir  

Hatice Düzgün

Uluslararası Montessori Kongresi Prag’da yapıldı. “Barışa Giden Yol: Sosyal Değişim İçin Montessori Eğitimi” teması ile dünyanın 70 ülkesinden bin 200 delegenin katıldığı kongrede, Kıbrıs Montessori Okulları da temsil edildi

Uluslararası Montessori Kongresi, Prag’da,  “Barışa Giden Yol: Sosyal Değişim İçin Montessori Eğitimi” teması ile 27-30 Temmuz 2017 tarihlerinde gerçekleşti.

70 ülkeden bin 200 delegenin katılımı ile gerçekleşen kongreye Avrupa Montessori Derneği’ne tam üye olan Kıbrıs Montessori Okulları da katıldı.


KKTC’de Montessori eğitim sistemi ile 0-6 yaş grubu çocuklara kreş ve anaokulu hizmeti veren Kıbrıs Montessori Okulları’nın eğitim koordinatörü Hatice Düzgün, Uluslararası Montessori Kongresi hakkında bilgi verdi, Montessori eğitim sistemini ve barışa giden yolda Montessori eğitim sisteminin önemini anlattı.

Hatice Düzgün

Soru: Uluslararası Montessori Kongresi gerçekleşti. Bize biraz bu kongrenin amacından, içeriğinden söz eder misiniz? Kongrenin verimli geçtiğine inanıyor musunuz? Kongreye beklenen ilgi oldu mu?

 

Düzgün: Uluslararası Montessori Kongresi, “Barışa Giden Yol: Sosyal Değişim İçin Montessori Eğitimi” teması ile 27-30 Temmuz 2017 tarihlerinde yapıldı. Kongreye 70 ülkeden bin 200 delege katıldı. Avrupa Montessori Derneği’ne tam üye olan Kıbrıs Montessori Okulları olarak biz de bu kongreye katıldık. Kongre çok kaliteli ve verimliydi. Montessori sisteminin içinde barış da var. Bu kongrede Montessori sistemi ile hem çocuklara hem gençlere barışın nasıl anlatılacağı irdelendi.

Dünyada barış ile ilgili söz sahibi olan örgütlere danışmanlık yapan profesörler, barış konusunda kitapları olan ve halen Suriye, Ortadoğu konularında çalışma yapan profesörler bu kongrede sunum yaptı. Kongrede Güney Kıbrıs’ın da bir sunumunu izledim. Bu sunumda Montessori eğitiminin barıştaki yeri ve önemi irdelendi. Kongre salonunun dışarısında fuar alanı gibi bir yer kuruldu, burada Montessori materyalleri tanıtılıp satıldı ve eğitim danışmanlık stantları vardı. Bu stantlarda birçok firma Montessori’yi tanıttı. Biz de Avrupa Montessori Derneği’nin standında Kıbrıs Montessori Okulları’nı tanıtma fırsatı bulduk. Hem okulumuzu, hem de gerek sohbetlerimiz ile hem de Kıbrıs’a özgü ikramlarımız ile ülkemizi en iyi şekilde tanıttık. Güzel tepkiler aldık. İlgi gördük. Kongre de çok verimliydi. Kongrede sunum yapan profesörlerden Scilla Elworthy, kongre dışında bize zaman ayırdı ve Elworthy, Kıbrıs Montessori Okulları ve Güneydeki Montessori Okulu orada bir yuvarlak masa oluşturduk, Barışı nasıl sağlayacağımızı konuştuk. Bu toplantı da oldukça verimliydi. Avrupa Montessori kongrelerine sürekli gidiyorum ancak bu çok genişti. Bu kadar büyük bir kongre ilk defa gördüm ve çok mutlu oldum.

Hatice Düzgün

“Büyük ilgi gördü”

Uluslararası Montessori Kongresi, büyük ilgi gördü. Montessori materyallerinin tanıtım ve satışlarının yapıldığı bölümde aileler, özellikle babalar çocukları ile birlikte hem materyallerle oynadı hem de o materyalleri tanıdı. Keçeden bebek yapıldı, ilgimizi çeken materyallerden biz de aldık. El örgüsü, siyah-beyaz renkte dünya vardı, o dünyalar ve ‘Bir kuşun öyküsü’ adlı kitapçık çok ilgimi çekti, onları da aldım.

Soru: Uluslararası Montessori Kongresi bilgi bazında size ne kattı? Bu kongrede irdelenen konular, yapılan sunumlar zihninizde ne gibi etki bıraktı?

 

Düzgün:  Kongrenin teması barıştı, barış da zaten bizim bayağı ilgimizi çekiyor. Uluslararası Montessori Kongresi ile bildiğim bazı şeyleri profesörlerden de duydum. İnsanın önce kendi iç barışı olacak, sonra yakınındakilerle barış içerisinde olacak. Agresif, sinirli kendini geliştiremeyen bir birey barış yapamaz.

İletişimin barışta çok önemli olduğunu bir kez bu kongrede gördük. Sözlerden, davranışlara kadar bir ruh dinginliğine sahip olmanın önemi gördük. 5 dakika birini dinleyemeyen bir insan barış yapamaz.

Barış için beynini susturarak dinleyeceksin, sonra aynı şekilde karşıdaki seni dinleyecek. Duygu ile başlamak çok nemli. Karşıdakinin duygusunu anlayabiliyorsanız ancak o zaman barış elde edersiniz. Bunu profesörlerden de duymak gerçekten anlamlıydı. Bu kongrede barışa giden yolda her şey ve her türlü kavram irdelendi.”

Kıbrıs Montessori Okulları

 

Soru: Güney’deki Montessori Okulu ile Kıbrıs Montessori Okulları’nın işbirlikleri olduğunu biliyoruz. Uluslararası Montessori Kongresi ile yeni bir işbirliği anlayışı gelişti mi?

 

Düzgün: Evet Güneydeki Montessori okulu ile bazı noktalarda birlikte hareket ediyoruz. Ortak projelerimiz var. Örneğin Kıbrıs Montessori Okulları’na Yunan dili dersi  koyduk, onlar da Türkçe dili dersi koydu. Öğrenci aktarımı konusunda işbirliğimiz oldu. Bu kongrede de barışa giden yolda daha fazla, daha etken işbirliği nasıl yapabiliriz. Acaba iki okul birleşerek bu kongrenin benzerini yine barış teması ile Kıbrıs’ta da yapabilir miyiz? diye düşündük, konuştuk.

Soru: Montessori eğitim sisteminin içeriği, vizyonu nedir? Klasik eğitim sisteminden farkı nedir? Neden Montessori?

 

Düzgün: Montessori sisteminin en belirgin özelliği  saygıdır. İnsana, doğaya, hayvana, bitkiye… Montessori bireysel olarak insanın iç huzurunu sağlayabilmesi için, kendi kendine yeterli olabilmesi için kurulmuş bir sistemdir. Araştırmalarla da ispatlanmıştır ki kişi bu duyguları yaşarsa karşısındakinin yaşaması için de olanaklar sağlar. Montessori eğitim sistemi, rekabetçilikten uzak dizayn edilmiş bir sistemdir. Derin bir felsefesi vardı. Montessori sistemini klasik sistemden ayıran bir diğer özellik ise çocuğu küçük yaşta özgür kılmasıdır. Özgürlükten kastedilense ‘ben istediğim materyalle, istediğim kişi ile istediğim alanda çalışırım’ şeklindedir. Kuralları kesinlikle vardır. Örneğin ‘aldığını yerine koy, kendi giysini kendin giymeye çalış, yapamıyorsan yardım al. Yardım alırken bağırıp çağırarak değil dokunarak, sakin bir şekilde yap’. Montessori sisteminde sınıfların dizaynları da farklıdır. Küçük bir çocuğun oturmaması, bel kemiğinin omurgasının gelişmesi için ayakta öğrenmesi gerektiği, dokunarak öğrendiği gözlemlenmiş sınıflar da o şekilde dizayn edilmiştir. Montessori, tamamen gözlem yaparak oluşturulmuş bir sistemdir. Sloganı ise “Bana kendim yapmam için yardım et.

 

Soru: Klasik sistemde oyuncaklar vardır ama Montessori eğitim sisteminde materyaller var. Bu materyallerin özelliği nedir?

 

Düzgün: Materyallerin 7 alanı var. Bunlar günlük yaşam materyali, duyu materyali, matematik materyali, geometri materyali, coğrafya materyali, jeoloji-biyoloji materyali ve dil materyali. Örneğin duyu materyali, (renk, boyut, sayı, sıcak-soğuk ve benzeri…) kavramları öğrenmeye yöneliktir. Klasik sistemde öğretmen çocuğa somut bir şey göstermez. Belki o kavramı çizer. Ancak çocuk dokunmaz. Duyu materyalleri, matematik materyallerini destekler. Mesela üçgenleri ve matematiğin hatta dünyanın da üçgenlerden oluştuğunu ben de Montessori’de öğrendim. Çocuklar üçgenleri birleştirdiğinde öyle şekiller yapıyorlar ki… Matematikte tüm teorilerin materyalleri var. Örneğin Pisagor teorisi… Çocuk onun Pisagor teorisi olduğunu bilmiyor ama ilerideki eğitim yaşamı için temelini çocukken almış oluyor. Çünkü dokundu, inceledi ve biliyor. Bir temeli oluyor. Bize yıllarca prizmayı öğrettiler ama biz prizmayı görmedik. Boyutunu bilemedik. Klasik sitemde oyuncak var. Ancak oyuncakların bir anlamı yok. Çocuk alır, 2 dakika sonra atar.  Materyallerle günlerce kullanıyor. Çünkü sürekliliği var. Sürekli onları değiştiriyor, farklı şekiller inşa ediyor. Çocuk hem oynuyor hem de öğreniyor. Yaratıcılığı gelişiyor. 4 yaşta çocuğun akademik yanı da gelişir. Okuma-yazma ile ilgili de materyaller vardır. Örneğin, fincan… Harf çekmecesi vardır ve “F” harfinin çekmecesinde bir fincan kelimesinin yazılı olduğu kart bir de fincan resmi ile fincan kelimesinin yazılı olduğu kart vardır. Çocuk, bir süre sonra birçok kelime öğrenir ve o kelimelerden harfleri çıkarır. Hareketli harfler var. Bu harfleri de kullanarak kelimeler yazar ve öğretmen bu noktada yönlendirmez. Zaten Montessori’nin sloganı da ‘Bana kendim yapmam için yardım et’. Çocuk yardım isterse öğretmen yardım eder.

 

Soru: Montessori eğitiminde ailenin ve öğretmenin rolü nedir?

 

Düzgün: Montessori eğitiminin desteklenmesi için ailelere de kesinlikle eğitim vermek lazım. Biz, çocuğun okula kaydı sırasında sistemi ailelere anlatıyoruz. Eğitim yılı içerisinde eğitimlerimiz de oluyor. Zaten birçoğu bilinçli geliyor. İşimiz geçmişe göre artık çok daha kolay. Montessori eğitim sistemi artık KKTC’de de tanınan ve tercih edilen eğitim sitemidir. Montessori sisteminde öğretmen de çok önemlidir. Öğretmenden istenen tek şey, çocuk için gözlem yapması ve çocuk istediğinde ona yardım etmesidir. Materyalleri tanımalıdır. Çocuk, istediği materyale rafta ön sırada ulaşmalıdır, kalemler traşlı olmalıdır. Kaşık, fincan, tabak vs. nerede duracak bilmeli ve bunu çocuğa göstermelidir. Çünkü çocuk gördüğünü öğrenir, öğrendiğini hayatına yerleştirir.

Soru: Montessori eğitim sisteminde yabancı dil nasıl öğretilir? Çocuğa hangi yaşta dil eğitimi verilmelidir?

 

Düzgün: Çocuklar için her şey bir oyundur, dolayısıyla dil de bir oyundur. Öğretmen yabancı dilde bir şarkı söyler, çocuk da söyler, öğretmen komut verir, çocuk onu tekerleme zanneder tekrarlar. Zamanla dili algılar ve öğrenir. 3 yaş çok önemlidir. Beyin 3 yaşta çok daha hızlı ve kolay algılar. Çocuğa yabancı dilde 100 kelime öğretirsek ileriki yaşlarda başka bir dili de çok daha kolay öğrenir. Öğretim şekli ise sürekli ve somut olmalıdır. Klasik öğretimdeki gibi öğretmen elinde bir şeyi tutup, ‘bu nedir? Ne renktir? Kalemdir. Sarıdır’ değil. Çocuk onu almak, dokunmak ister öğretmen vermez. Montessori tekniği ile öğretmek lazımdır somut ya da bir oyun ile öğretmek gerekir. Çocuk eğlenerek, dokunarak algılar,  öğrenir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar