Meclis Genel Kurulu, Hukuk Dairesi bütçesini onayladı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu, Hukuk Dairesi bütçesini onayladı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 9 milyon 901 bin 500 TL’lik Hukuk Dairesi Bütçesi’ni oyçokluğuyla onaylandı.

TAÇOY


Bütçe görüşülürken söz alan Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, Hukuk Dairesi’nin hem bina sorunu hem de başka sorunlar yaşadığını ifade etti.
Daire Bütçesi’nin personel gideri dışında kalan kalemlerinin çok düşük olduğunu anlatan Taçoy, Daire’nin eksikliklerinden bahsetti.

Hukuk Dairesi’nde belge dağıtmak için yeterli araç ve personele sahip olmadığını ifade eden Taçoy bu eksikliğin giderilmesi gerektiğini anlattı.

Eski polis binasının Hukuk Dairesi’ne verilmesi gerektiğini söyleyen Taçoy, Hukuk Dairesi’nden çok büyük beklentiler olduğunu ancak yetersizliklerden ötürü bu beklentilerin yerine getirilemediğini anlattı.

Hukuk Dairesi’nin devletin avukatı pozisyonunda olduğuna işaret eden Taçoy, kendisinin bir milletvekili olarak devam eden bir mahkemenin akıbeti hakkında konuşamazken basında ve sosyal medyada aksi bir tavır sergilendiğini söyledi. Taçoy bu konuda gereğinin yapılmasını istedi.

TATAR

Daha sonra söz alan Komite Başkanı Ersin Tatar, Hukuk Dairesi’nin çalışmalarından bahsederek Daire’nin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Siber’in Hukuk Komisyonu önerisine katıldığını anlatan Tatar, bunun en erken zamanda hayata geçmesinin faydalı olacağını düşündüğünü dile getirdi.

Tatar, Taçoy’un mahkeme süreci devam ederken basında yer alan haberler konusundaki açıklamasına katıldığını da kaydetti.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise ekonomik hayatı düzenleyen yasalarla ilgili sorun ve eksikliklerden bahsetti.

Alacaklıların alacaklarını hukuk yoluyla alamadıkları yerde başka mekanizmaların devreye girdiğini dile getiren Erhürman, Yüksek Mahkeme Başkanı’nın adli yıl açılışında meclise yardımcı olabilmek için hukuk komisyonu kurulmalıdır açıklaması yaptığını hatırlattı.

Bu açıklama sonrası mevcut kurumlara rağmen neden hukuk komisyonu gerektiği soruları sorulduğunu anlatan Erhürman, İngiltere’yi örnek vererek teknik konular nedeniyle hukuk komisyonlarına ihtiyaç olduğunu anlattı.

Hukuk komisyonlarının sadece taslak ürettiğini, bunların komitede görüşülerek meclise geldiğini anlatan Erhürman, bunun yetki devri olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Böyle bir yapı kurulmazsa ülkede doğru düzgün bir icra, iflas, faiz mevzuatı kurulamayacağını dile getiren Erhürman, bunun kötü sonuçları olacağını anlattı.

Erhürman hukuk komisyonu önerisini hükümetin ciddi şekilde ele alması gerektiğini söyledi.

“Bilişim Suçları Yasası yapılmadığı için sosyal medyada suçlar işleniyor ve bu konuda bir şey yapamıyoruz” denildiğini kaydeden Erhürman, bunların çok teknik konular olduğunu kaydetti.

Bu konuda bir yasa yapılmasına ihtiyaç olduğunu ancak bu yasa yoktur diye internet üzerinden işlenen hiçbir suçun cezalandırılması mümkün değildir algısının da yanlış olduğunu ifade eden Erhürman, bu algının yaygınlaştırılmaması gerektiğini dile getirdi.

Sosyal medyadaki sorunun, ilgili suçun ispat edilmesi yönünde olduğunu anlatan Erhürman, bu konuda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini istedi.

Hukuk Dairesi’nin çok yoğun bir daire olduğunu belirten Erhürman, dairenin yurt dışında birkaç kurumun yerine getirdiği görevleri tek başına yerine getirdiğini anlattı.

SİBER

Bunun üzerine söz alan Siber, hukuk komisyonu konusunu gündeme getirdiği için Tatar ve Erhürman’a teşekkür etti.

Hukuk Komisyonu konusundaki gerekliliğinin Narin Ferdi Şefik tarafından da ifade edildiğini hatırlatan Siber, bu konuda Meclis Başkanı olarak Başbakan ve Yüksek Mahkeme Başkanı’yla bir toplantı gerçekleştirdiklerini anlattı.

Toplantı sonrası hukuk komisyonu için bir taslak hazırlanması çalışmalarının başlatıldığını aktaran Siber bu konudaki konsensüsün memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

ANGOLEMLİ

Ardından söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli Hukuk Dairesi’nin gerekli donanımları olmadığını anlattı.

Bağımsız kurumların görevlerini yerine getirebilmesi için ihtiyaçlarının mutlaka karşılanması gerektiğini söyleyen Angolemli, aksi halde kurumların görevini yerine getiremeyeceğini, bu nedenle de toplum nezdinde değerini yitireceğini kaydetti.

Sayıştaylığın da ciddi eksiklikleri olduğunu söyleyen Angolemli, Sayıştaylıkta yapılan maaş düzenlemesinin yanlış olduğunu savundu.

Saatlerdeki düzenlemelere de değinen Angolemli, hükümet yetkililerinin “Bunlar Rum saati ister” yorumu yaptığını söyleyerek, bunu teknik bir konuyu siyasete çevirmek olarak tanımladı.

Angolemli, “Savcılığı laik olduğu yere getiremezsek, onların da işini başka bir komisyona yaptırmak zorunda kalacağız” dedi ve tüm kurumlara gereken öneminin verilmesi gerektiğini söyledi.

Angolemli ayrıca bütçeye ret oyu vereceklerini kaydetti.

ÇAKICI

Ardından söz alan Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı, “bakanlıklara alınan hukukçuların partili olmaya göre” alındığını savunarak Bakanlıklardaki hukukçuların verimliliğinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

Meclis içinde bir hukuk komisyonu kurulmasına karşı olmadığını dile getiren Çakıcı öte yandan hükümetin ortaya yasa koyması gerektiğini kaydetti.

Yasalar konusunda çok ciddi eksiklik ve sıkıntılar olduğunu ifade eden Çakıcı, bu eksiklikleri kapatması gerekenin hükümet olduğunu söyledi.

Savcılığın güçlü ve bağımsız olmasının önemli olduğunu ifade eden Çakıcı, hızlı ve etkin bir yargı sistemine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Hükümetin bir kalkınma planı olmadığını savunan Çakıcı, bütçeye oyunun ret olacağını kaydetti.

SOYER

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yargının siyasallaşmaması ve buna bağlı olarak kendi özgünlüğü ve bağımsızlığı içerisinde hayatını sürdürmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi.
Son zamanlarda Kıbrıs Türk toplumunun yapısına uygun olmayan bir linç kültürü geliştiğini söyleyen Soyer, ölümlü kazalarda kamu vicdanını rahatsız edecek cezaların bu linç kültürünün beslenmesine neden olduğunu kaydetti.

Suç haberlerine değinen Soyer, sanık durumundaki kişilerin yargılanma aşamasında tüm ailesi ve çevresiyle birlikte deşifre edilmesinin çok yanlış olduğunu anlattı.

Kişinin suçu kesinleşip hapse girse de bu gibi haberlerin yanlış olduğunu anlatan Soyer, bu konulara dikkat edilmesini istedi.

Soyer, mahkemeye çıkan herkesin ellerini kelepçeli şekilde mahkemeye çıkarmanın da yanlış olduğunu kaydetti.

Soyer organize suçlar ve olası bir çözüm sonrası yaşanabilecek sorunları ele alabilecek yeni organizasyon biçimlerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Daha sonra Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 9 milyon 901 bin 500 TL’lik Hukuk Dairesi Bütçesi oyçokluğuyla onaylandı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar