Maliye 11 milyon TL bekliyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 16, 2024
Röportaj

Maliye 11 milyon TL bekliyor

EN AZ 11 MİLYON TL: Bakanlar Kurulu, “kanun hükmünde kararname” ile Cumhurbaşkanlığı’ndan dönen “Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasası”nı uygulamaya koydu. Vergi Dairesi çalışmalara başladı. Uygulama ile kısa sürede devlet kasasına girmesi öngörülen kaynak 11 milyon TL

3 ADIMDA TAVİZ YOK: Maliye Bakanı Zeren Mungan, devlete ödenmek için vatandaştan alınan KDV, ev kiralarında kiracılardan alınan stopaj ve çalışandan devlete verilmek için kesilen gelir vergisinin, kamu maliyesine ödenmesi için taviz vermeyeceklerini söyledi


MAAŞ SORUNU YOK, HİZMET SORUNU VAR: Maliye Bakanı Zeren Mungan, 13’üncü maaş da dahil, devletin maaş ödeme sorunu olmadığını, belirterek, “Maaş ödüyoruz ama devletin vermesi gereken hizmetler daha kaliteli olmalı. Bunun için adil bir vergi sistemi şart” ifadesini kullandı

KİŞİSEL BEKLENTİLERE YANIT YOK: Zeren Mungan, Cumhurbaşkanı’nın yasayı imzalamaması için kulis yapan iş adamları ve Meclis içinde yasaya karşı çıkan iktidar milletvekillerine yönelik soruları yanıtsız bıraktı, “Bireysel beklentisi olanlar bilsin ki ben burada olduğum sürece kişisel adımlara izin vermeyeceğim” dedi.

Hükümet “Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa”yı kanun hükmünde kararname ile uygulayacak. Cumhurbaşkanı’ndan dönen yasa önceki gün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında kanun gücünde kararname şekline çevrilerek uygulamaya konuldu. Üç aylık dönem için uygulanacak kararnameden devlet en az 11 milyon TL gelir elde etmeyi planlıyor.
Maliye Bakanı Zeren Mungan, konu kararname ile ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada uygulamanın maaşları ödemek için değil daha kaliteli kamu hizmeti sunmak adına yapıldığına vurgu yaptı.
Mungan, Katma Değer Vergisi, Kira Stopajı ve Gelir Vergisi gibi konularda hükümetin hiçbir şekilde taviz vermeyeceğini kaydederek, devlete bu gelirlerin girmesi için büyük uğraş verdiklerini söyledi.

16 yasa gönderdik
Maliye Bakanı Mungan, toplumda Maliye Bakanlığı’nın sadece kamu alacakları ile ilgili yasa yaptığına ilişkin bir algı oluştuğunu ancak durumun böyle olmadığını dile getirdi. Maliye Bakanlığı olarak Meclis’e toplam 16 yasa gönderdiklerini kaydeden Mungan, mali reformun gerektirdiği düzenlemeleri yapmak için bu yasaları Meclis’e gönderdiklerini söyledi.
Meclis’e gönderilen 16 yasanın yanı sıra Meclis’e 16 adet de fonların bütçeye alınmasını düzenleyen yasa önerisi sunduklarını hatırlatan Mungan, Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çok ciddi görevler olduğunu belirtti. Mungan, “Yasaları götürürken biz genel mantığımız şuydu: Yıllarca vergi yasalarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandı. Gerek uygulamadan yaşanan sıkıntılar gerekse tahsilatlardaki gecikmeler gerekse Vergi Dairesi’nin uygulamalarından dolayı sıkıntılar yaşandı. Vergi Usul Yasamız var. Nasıl uygulanacağı ceza müeyyideleri, verilecek fatura belgedeki düzen elektronik ortamda olması ve diğerleri 1977 yılında çıktı bu yasa. Ve ellenmemiş. Ve şimdiki duruma cevap vermez. Bütün bunların düzenlenme ihtiyacı vardır” diye konuştu.

“Vergi Dairesi oturduğu yerden re’sen vergi yazamaz”
Vatandaşın bir diğer şikayetinin ise re’sen vergilerin düzenlenmesinde olduğunu kaydeden Mungan,  Vergi Dairesi’nin geçmiş dönemde oturduğu yerden resen vergi yazdığını bunu da kabul edilebilecek bir durum olmadığını söyledi. Bu durumun ortadan kalkması için de düzenleme yaptıklarını dile getiren Mungan, “Dedik ki resen vergi çok net belgelere dayanacak. Siz bir vergi tarh ettiğinizde şu andaki uygulamada insanlar ancak mahkemeye gidebilir. Mahkemeye gitmek de belli bir masrafı gerektiriyor, zaman kaybını içeriyor. Bunla ilgili çünkü mahkemelerde özel ihtisas mahkemelerimiz yok. Bunun da önünü almak için bir Vergi İtiraz Komisyonu oluşturduk. Bu komisyon yalnızca vergicilerden değil dışarıdan da meslek mensuplarından oluşuyor. Bu komisyondaki toplantılarda bu dışarıdan atananların onay vermediği hiçbir karar da geçmeyecek” diye konuştu.

“Re’sen vergi düzenlemesi de bekliyor”
Mungan, re’sen vergi düzenlemesinin de şu an için Meclis’te beklediğini ifade ederek Meclis’e gönderdikleri 16 yasanın dördünün yasalaştığını belirtti. Bu yasalardan birinin de Kamu Alacakları Yasası olduğunu ifade eden Mungan, bu yasanın tek başına bir anlam taşımayacağını söyledi.

“İndirimler geçti, vergi usulü geçmedi”
Mungan, “Nasıl kurumlar vergisi, KDV ve gelir vergisi yasaları geçti, o yasalarda indirim vardı. Siz üç sene düzenli vergisini öderseniz dördüncü sene %5 indirim. Çünkü biz kurguyu şöyle yaptık. Toplumla uzlaşma ve insanların önünü açıcı imkanlar yaratmaydı amaç. İnsanlar önce evlerini düzenlesin. Bilançosunu düzenlesin. Vergi Dairesi ile olan problemlerini halletsin. Düzene girdikten sonra da bu düzen içerisinde üç sene sonra da indirim olsun. Bizim indirimler geçti, vergi usulü geçmedi uygulamalarla ilgili olan, kamu alacakları ile ilgili olan Meclis’ten geçti Cumhurbaşkanı geri geldi” dedi.

“60 milyon eksiden 40 milyon artıya geçtik”
14 Haziran 2013’te Maliye Bakanı olarak görevlendirildiğini kaydeden Mungan, Maliye Bakanlığı’na geldiği gün bütün Maliye’nin gelirlerini saydırdığını ve bütçeyi 60 milyon TL eksi ile aldığını söyledi. Bir yıllık dönem içerisinde bütçeyi 40 milyon artıya geçirdiklerini ifade eden Mungan, bütçenin ödeme sıkıntısı diye durumu kalamadığını söyledi.

“Maaş değil kamu hizmeti için…”
Mungan, devletin verdiği hizmetlerin şu an için yeterli olmadığını belirtti. 2012’ye kadar bütçede elde edilen gelirlerin maaş ve transferleri ödeyemez durumda olduğunu ifade eden Mungan şu an için öyle bir sıkıntı olmadığını söyledi. “Emekli maaşı ve giderleri ile personel maaşlarını ödemek için sizin topladığınız bütün vergiler yetmiyordu. Şimdi bizim uygulamamızda yerel gelirlerin %94’ü ile bu harcamaları karşılar durumdayız. Topladığımız paradan bu ödemelerden sonra da bir artı para kalıyor. Ama bu yetmez çünkü şu inançtayım halka verdiğimiz hizmetlerin yeterli olmadığı inancındayım. Bizim daha çok hastane, okul, daha iyi yol yapmamız lazım. Bunlar için ülkenin kaynağa ihtiyacı var artı bunun yanında biz Türkiye Cumhuriyeti’nden hedef koyduk 10 yıl sonra maaş ödemesi ve benzeri cari harcamalar için para almamayı öngörüyoruz” diye konuşan Mungan Türkiye’den yatırım için maddi destek alacaklarını söyledi. Mungan, “Kamu yatırımı yapmak için bütçe disiplini yaparak bütçedeki rakamların üzerine çıkmayacağız, bütçe rakamlarından bile tasarruf yapacağız ve gelirlerimizi artıracağız. Gelirlerimizi de artırırken bir takım söylemler yine oluyor. Biz insanların üzerine gitmeyeceğiz. Geldiğimizde dedik ki biz bir reform uygulaması hayata geçireceğiz ve bir paket gönderdik yasalar paketi. Şunu açıklıkla söyleyebilirim kimsenin üzerine gitmeyin dedik çalışanlarımıza ancak geçmiş dönemde incelemeye alınmış dosyaları temizleyin. Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi düzenlemeleri zaman isteyen düzenlemelerdir. Ama siz KDV’yi, Kira Stopajını ve paye dediğimiz özel sektörde çalışanların maaşlarından kesilen vergilerin hepsini denetime alın. Ve bunları yakın takibe alın. Ve bunlar bizim Vergi Dairesi şubelerini performans kriterleri oldu. Dökümler çok sevindiricidir %20 ile %30 arasında bu kalemlerde artış var” dedi.

“Affa ihtiyaç vardı”
“Bu affı çıkarmak düzenli ödeme yapanları cezalandırma anlamına gelmiyor mu?” sorusuna ise Maliye Bakanı Mungan şu cevabı verdi: “Doğrudur katılıyorum. İşte buna karşı biz düzenli ödeyenlerle ilgili açılım öngördük. Onun için diyorum bir bütünlük içindedir bu. Son defa dedik bu biz. Bizden sonrası için ne olur bilemem. Ama böyle bir düzenleme ihtiyacı vardır ve bunu yaptık. Kıbrıs’ta ilk defa oluyor bu düzenleme. Bizim ülkemizin koşullarında ardışık bir takım aflar yapılıyor ve düzenli ödeyen kendisini ötelenmiş olarak görüyor.”

“Bu düzenlemeyi yapmasaydık ekonomi tükenirdi”
Maliye Bakanı Mungan, bu düzenlemenin hayata geçmemesi durumunda ekonominin tükenme noktasına geleceğini belirterek “Bunlar maaş ödemek için değildir. Maaş ödemek için bizim bunlara ihtiyacımız yok. Kamuya daha iyi hizmet verebilmek için bunları yapıyoruz. Kamunun daha iyi yatırımlar yapabilmesi için ve adalet için. Vergisini ödeyenin yanı sıra ödemeyenden de vergi alabilmek için bunlar gerekliydi” diye konuştu.

“En az 11 milyon gelir öngörüyoruz”
Mungan, Bakanlar Kurulu’nun kanun hükmünde kararname ile uygulama koyduğu “Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasası uygulamasıyla 11 milyon TL’lik bir gelir elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

“Kişisel beklentilere yanıt yok”
Mungan, Cumhurbaşkanı’nın yasayı imzalamaması için kulis yapan işadamları ve meclis içinde yasaya karşı çıkan iktidar milletvekillerine yönelik soruları yanıtsız bıraktı, “Bireysel beklentisi olanlar bilsin ki ben burada olduğum sürece kişisel adımlara izin vermeyeceğim” dedi. Mungan, “Ben onları hiç dikkate almıyorum. Bireysel kaygılar varsa o kaygılar o kişiler içindir. Ben yaptığım düzenlemede en iyisini yapmaya çalışırım. Yaptığımız düzenlemede bireylere yönelik açılım getirmeden, toplumun gelenine açılım getirici şeyler yapmaya çalışırım. Birilerini bireysel beklentileri varsa bilsinler ki ben burada oldukça o bireysel ihtiyaçlar karşılanmayacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar