Mağusa plansız büyüyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
KıbrısManşet

Mağusa plansız büyüyor

İsmail Arter

Gazimağusa’da son beş yılda 254’ü konut inşaatı olmak üzere toplam 365 adet inşaat ruhsatı verildi. Mağusa’da özel yurt ve apartman sayısındaki artış da göze çarpıyor. Bölgede ayrıca 5 yılda 9 adet site inşa edildi

5 YILDA 635 RUHSAT: Gazimağusa Belediyesi sınırları içerisinde Ocak 2012-Mart 2017 tarihleri arasında konut, işyeri, turistik tesis, okul, yurt, site, apartman, ilave yapımı ve parselasyon ile ilgili toplam 635 inşaat ruhsatlandırıldı

EN FAZLA KONUT: Gazimağusa Belediyesi sınırları içerisinde son 5 yılda 254 konut inşaatı ruhsatlandırılırken 125 apartman, 23 yurt, 30 dükkan, 3 okul, 2 otel, 9 site yapımı için inşaat ruhsatı verildi, tadilat ve ilave için verilen inşaat ruhsatı 189


ARTER: “İMAR PLANI ŞART”: Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter: Mağusa “Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası” (Fasıl 96) ile yönetilmektedir. Kontrollü bir büyümenin sağlanması için kesinlikle imar planı şarttır. Mağusa İmar Planı da Trafik Master Planı ile birlikte yürütülmelidir


Tablo:

 

Ocak 2012-Mart 2017 tarihleri arasında Gazimağusa Belediye Sınırları içerisinde konut, işyeri, turistik tesis, okul, yurt, site, apartman, ilave yapımı ve parselasyon ile ilgili verilen inşaat ruhsatlarının yıllara göre dağılımı:

 

YIL          KONUT                APARTMAN       DİĞER   YURT     DÜKKAN             OKUL    OTEL      SİTE

2012      19                           18                           26           –              3                             1             –              2

2013      50                           12                           30           1             9                             1             –              1

2014      46                           20                           31           2             4                             1             –              5

2015      56                           28                           39           10           5                             –              2             –

2016      64                           34                           46           10           9                             –              –              1

2017      19                           13                           17           –              –                              –              –              –

 

 

Duygu ALAN

“Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası (Fasıl 96)” ile yönetilen Gazimağusa’da 2012 yılında hareketlenen inşaat sektörü 2013’te hız kazandı, en fazla inşaat ruhsatı 2016 yılında verildi.

Gazimağusa Belediyesi’nin verilerine göre, bölgede 2012 yılında 69, 2013’te 104, 2014’te 109, 2015’te 140, 2016’da 164, Ocak-Mart 2017 tarihleri arasında ise toplam 49 inşaat ruhsatı verildi.

 

635 inşaat ruhsatlandırıldı

Gazimağusa Belediyesi’nin verilerine göre, bölgede Ocak 2012-Mart 2017 tarihleri arasında toplam 254 konut, 125 apartman, 23 yurt, 30 dükkan, 3 okul, 2 otel, 9 site yapımı için inşaat ruhsatı verilirken tadilat ve ilave için 189 inşaat ruhsatı verildi.

mağusa,inşaat

Konut ve yurt inşaatı dikkat çekiyor

Mağusa’da üniversiteli öğrenci nüfusunun artması barınma ihtiyacını beraberinde getirdi, bölgede konut, apartman ve yurt sayısı da arttı.

Gazimağusa Belediyesi sınırları içerisinde son 5 yılda 3 adet okul yapımı için inşaat ruhsatı verilirken 254 konut, 23 adet de yurt yapımı için inşaat ruhsatı verildi.

 


Arter: Kontrollü büyüme için imar planı şart

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Mağusa’da imar planı çalışmasının Ekim 2016 tarihinde başladığını belirterek bu kapsamda kentte durum tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Arter, Mağusa’da üniversite yatırımının ileriki yıllarda artacağına dikkat çekerek buna paralel yurt ihtiyaçlarının artacağını buna bir de özel konut ve apartman projeleri eklendiğinde kentin yapılaşma anlamında daha da büyüyeceğini kaydetti.

Mağusa’da kontrollü büyümenin sağlanması için imar planı kesinlikle hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Arter, imar planı ile şehrin trafik master planının birlikte yürütülmesinin esas olduğunu söyledi.

Arter şunları söyledi: Mağusa’da imar planı çalışmaları, Şehir Planlama Dairesi’nin kontrolünde devam ediyor, Belediye de bu çalışmalara her türlü katkıyı yapıyor. Mağusa, imar planlaması açısından 26 bölgeye ayrılmıştır. Ama bizim kentimiz 86 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahip olduğundan genişleyebileceğimiz bölgeler Lefkoşa yolu istikameti ve Salamis olu istikametidir. Ülkenin en büyük üniversitesi DAÜ Mağusa’da faaliyet gösteriyor. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi, Adakent Üniversitesi var, yolda gelen de 2-3 üniversite daha var. Dolayısıyla yeni yurt ihtiyaçları da ortaya çıkacak. Yap sat olacak ve özel apartmanlar projeleri olacak. 10 yıl sonrasını düşündüğümüzde bir problem yaşamaması adına kontrollü büyüme için imar planı şart.”

 

“Mağusa’da kat sınırlaması yok”

İsmail Arter, “Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası” (Fasıl 96) ile yönetildiğini dolayısıyla kat sınırlaması olmadığını söyledi.

Arter, şu ifadelere yer verdi: “Fasıl 96’da belli kriterler var ve belli bir açı verilir, o açının içerisinde kaldığın sürece çok katlı bina yapabiliyorsun, zaten şimdilerde 10 kat ve 10 kat üzeri binalar yeni bir trent olmaya başladı. İhtiyaç arttıkça yatay olarak gelişemediğinden dikey bir büyüme oluyor. Ancak çok katlı binalara biraz kısıtlama gelmelidir. Çok katlı binalar, kentin tarihi güzelliklerini, dokusunu gölgede bırakabilir hatta ortadan kaldırabilir. Anıtlar Yüksek Kurulu bu hassasiyete dikkat ediyor ancak bu noktada da imar planının gerekliliği bir kez daha ortaya çıkıyor.”

 

“Kaçak inşaatlar ile ilgili dava süreci devam ediyor”

Arter, Mağusa’da Fasıl 96’ya aykırı inşaatlar, kaçak yapılaşmaya yönelmeler olduğunu ancak bu yapılara belediye tarafından anında müdahale edildiğini söyledi.

Kaçak ya da yasaya aykırı durumdaki inşaatların ya durdurulduğunu ya da yargıya taşındığını söyleyen Arter, bu bağlamda yargı süreci devam eden 15 dava olduğunu belirtti.

 

 “Yeşil alan sıkıntımız yok”

İsmail Arter, yasanın kentte ne kadar alanın yeşil aln olması gerektiğinin ne kadar alanın inşaata ayrılması gerektiğinin açıkça belirtildiğini söyleyerek Mağusa’da şuan için yeşil alan konusunda sıkıntı yaşanmadığını belirtti.

Arter, “Mağusa’da yeşil alan olarak ayrılmış parseller mevcuttur ve biz bu alanları her yıl ağaçlandırıyor, çevre düzenlemesini yapıyoruz” dedi.

Arter, Gülseren Kampı ile Silver Beach arasının kentin en güzel sahillerinden biri olup bu sahilin halka açık olduğunu kaydetti.

Glapsides Plajı’nın Mağusa Belediyesi’nin kontrolünde bir plaj olduğunu belirten Arter, benzer bir plajın Silver Beach bölgesinde, Yeniboğaziçi Belediyesi ile sınır olan noktaya kadar geçtiğimiz yapıldığını da söyledi.

İsmail Arter,  “Oralar zaten koruma altındaki sulak alanlardır. Oralarda imar olmaz” dedi.

 

“En büyük sorun kanalizasyon”

Arter, Mağusa Belediyesi’nin şuanda önünde duran en büyük sorunun ise kanalizasyon sorunu olduğunu ifade etti.

Arter, “Geçmişten gelen bir proje yapılmış ama tam bir başarı elde edilememiş, bu süratle tadilatı yapılması gereken bir projedir. Ayrıca süratle şehrin geri kalan kısımlarını kapasitesi daha geniş bir arıtma tesisine bağlayarak kanalizasyon sorununu çözmemiz lazım” dedi.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar