Mağusa markalaşmak istiyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Mağusa markalaşmak istiyor

Mağusa markalaşmak istiyor

DAÜ Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda dün gerçekleştirilen çalıştayda, Gazimağusa’nın marka kent haline gelmesi yönünde beyin fırtınası yapıldı.

Çalıştayın açılış törenine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Gazimağusa Kaymakamı Beran Bertuğ, Turizm Kültür ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak, AMV temsilcisi Resmiye Canaltay, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Uzman Aslı Gündoğdu Aksungur katıldı.


Eroğlu: Mağusa marka kent özelliklerini taşıyor

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, AMV ve DAÜ’yü, Gazimağusa’yı marka kent haline getirme çabaları nedeniyle kutlayarak, çalıştayın marka kent olma yolunda ciddi fikirlerin ortaya çıkmasına katkı koyacağını ifade etti.

Eroğlu, KKTC’yi turizmde marka yapma çalışmalarının 1980’li yılların ortalarında başladığını söyleyerek, 1985 yılında Başbakan olduktan sonra devletçi ekonomik yapıdan piyasa ekonomisine geçişi ön plana aldığını, “hizmet sektörleri ekonominin itici gücü” anlayışıyla Turizm Teşvik Yasası ile DAÜ Vakıf Yasası’nı çıkardıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, o dönemde koydukları hedeflerin gerçekleşmesi için gerekli olan altyapının oluşturulmasına yönelik Türkiye’nin 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile ekonomik iş birliği protokolü yaptıklarını, protokol çerçevesinde gerçekleştirilen altyapıların son döneme kadar faydalarının görüldüğünü belirtti.

Eroğlu, 1976 yılında Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı döneminde DAÜ’nün temelini oluşturan Yüksek Teknoloji Enstitüsü Projesi’ni başlattıklarını, 1985 yılında da DAÜ Vakıf Yasası’nı yaptıklarını belirterek, “O dönemden bugüne üniversitelerde büyük gelişmeler olmuştur, turizmde mesafeler kat edilmiştir. Şimdi Mağusa’yı marka kent hedefi ortaya çıkmıştır. İnanıyorum ki verilecek uğraşlar sonucunda hedefe ulaşılacaktır” dedi.

Ülkenin geleceğinin hizmet sektörlerinde olduğunu söyleyen Eroğlu, “KKTC’nin her yeri güzeldir ve gelişebilecek potansiyele sahiptir. Yeter ki heyecan olsun, bu heyecanı görüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, turizmde dışa açılmak için potansiyel turistlerin beklentilerinin de tartışılması gerektiğine işaret ederek, Gazimağusa’nın, tarihi kültürü ve doğasıyla marka kent olmak için gerekli her özelliğe sahip olduğunu, marka kent olarak nitelendirilen birçok dünya kentinden daha avantajlı konumda olduğunu kaydetti.

Aşıkoğlu: Mağusa son 4 yılda turizm payını artırdı

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu da, 2009 yılında 2 olan destinasyon sayısının 4 yıl içerisinde 21’e çıkarıldığını ifade etti.

21 ülkeden KKTC’ye charter seferler düzenlendiğini belirten ve yeni destinasyonların açılacağını kaydeden Aşıkoğlu, turizmde 4 yılda yüzde 100, yabancı turist sayısında ise yüzde 300 artış sağlandığını kaydetti.

Aşıkoğlu, çalıştayın tam zamanında ve yerinde yapıldığına dikkat çekerek, bazı destinasyonlarda pazara girmek için fiyatları averajın altında tuttuklarını ve bunun uzun vadede sürdürülebilir olmadığını, markalaşmayla birlikte daha yüksek fiyattan satışların olacağını söyledi.

Aşıkoğlu, turizmden son 4 yılda en fazla pay alan kentlerin Gazimağusa ve Güzelyurt olduğunu da sözlerine ekledi.

Öztoprak: Mağusa tarih boyunca dikkat çekti…

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulah Öztoprak da, anlamlı ve önemli bir çalıştay düzenlendiğini belirterek, Gazimağusa’nın tarih boyunca dikkat çekerek bir çok uygarlığın egemenliği altına girdiğini, bu nedenle zengin bir tarihi mirasa sahip olduğunu ifade etti.
Öztoprak, insana yatırımı misyon edinen DAÜ’nün her geçen gün büyüyerek geliştiğini ifade etti.

Canaltay: Ambargo beyinlerdedir

AMV temsilcisi Resmiye Canaltay da önemli bir organizasyonu gerçekleştirdiklerini, Gazimağusa’nın antik kent olması ve bir çok özelliği barındırmasına rağmen turizmde hak ettiği yerde olmadığını kaydetti.
Canaltay, turizmin, sadece turizmcilerin ve Bakanlığın işi olmadığını, tüm paydaşların katılımıyla koordinasyon gerektirdiğini belirtti.
Turizmde siyaset olmadığının kabullenilmesi gerektiğinin altını çizen Canaltay, “Ambargo sadece beyinlerde olur. Bunu yıkmak da turizmle olur” dedi.

Kılıç: Mağusa marka konusunda hak ettiği yere gelecektir

DAÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Kılıç da, Gazimağusa’nın günümüzde dünyada yaşayan kale şehir konseptinin en güzel örneklerinden biri olduğunu belirterek, kentin marka kent konusunda hak ettiği konuma gelebileceğini kaydetti.

Kılıç, marka yaratma toplantısının 6 ana başlık altında gerçekleşeceğini ve sonuç bildirgesinin de bugün açıklanacağını söyledi.

Kılıç, en azından toplumun farklı kesimlerinin görüşlerinin harmanlanacağı ileriye yönelik bir sürecin planlanacağı çalışmaların ilk adımının atılmış olacağını belirtti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar