Koop Ambarı, Sorma Gir Hanı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Koop Ambarı, Sorma Gir Hanı

Koop Ambarı

 KOOP-SÜT İÇİN TAMİR… İlgili ambar, 2006 yılında üretim fazlası uzun ömürlü sütün depolanmasına uygun bir şekilde dizayn edilmişti. Koop-Süt eski yönetimi ambarı kullanmaktan vazgeçerken, bunu fırsat bilen yönetim kurulu üyesi ise, içerisini arpa ve tarım aleti doldurdu, hem de tek kuruş kira ödemeden

TALAN EDİLDİ… Koop-Süt Müdürü Salih Yücesoylu, yüksek paralar harcanarak tamir edilen ve ülke hayvancısının kullanımında olan söz konusu ambarın, büyük bir sorumsuzluk içerisinde talan edildiğini söyledi. Yücesoylu, “Kamu malı bu kadar ucuz kullanılmamalı” dedi


KAPI AÇIKTI… Hüseyin Barbet: Bir kamyon arpa aldık. Yolda giderken yağmur yağmaya başladı. O arada karşıda ambarı gördük, boştu. Biz üreticiyiz ve kooperatif de üreticiye yardımcı olmalı

SORUMLUSU YÖNETENLER… Kooperatif çalışanlarının örgütlü bulunduğu Koop- Sen Başkanı Mehmet Ali Güröz: Kooperatif Merkez Bankasını yönetenler, ülke çiftçisinin mallarına sahip çıkmıyor ve peşkeş çekilmesine göz yumuyor. Zeyko arazisinde de aynı davrandılar, sessiz kalmayacağız

Gizem ÖZGEÇ
Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Barbet, ülke üreticisine ait ambarı “bedel ödemeden” işgal ederken, bunu, “Kooperatif merkez bankası Yönetim Kurulu üyelerinin iyi niyetiyle yaptığını” açıkladı.
Yaklaşık beş yıl önce, önemli bir kaynak aktarılarak, Güzelyurt bölgesinde toplanan sütü, sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek için restore edilen ambar, şimdi mezbeleye döndü.
Ülke çiftçisine ait ambar, Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Barbet ve kardeşi Mehmet Şanlıer tarafından “depolama ambarı” olarak kullanılmaya başlandı.

Kimsenin haberi yok
Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Barbet, söz konusu ambarı “Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinin” iyi niyeti ile kullanmaya başladığını ancak herhangi bir kira ödemediğini söyledi.
Barbet’in Akçay köyü yakınlarındaki ambarı kullanmaya başlamasından ise, Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinin haberi yok.
Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu yanında, Kooperatif Levazım Müdürü Metehan Erel ise, ilgili ambarın Hüseyin Barbet de dahil, hiç kimseye kiralanmadığını belirterek, konuyu gündeme alarak, araştırma başlattıklarını söyledi.

Paralar boşa gitti
Kooperatif Merkez Bankası, yaklaşık beş yıl önce, söz konusu ambara ciddi meblağlar ödeyerek, Koop-Süt için stoklama alanı olarak dizayn edilmişti.
Koop-Süt de bu ambarı, uzun ömürlü üretim fazlası sütleri, piyasa sürmeden önce, ilgili ambara stokluyordu.
Süt depolamak maksadıyla her türlü tedbirin alındığı ambar, son iki senede kullanmadığı için mezbeleye döndü.
Kooperatif Merkez Bankası tarafından harcanan para boşa giderken, ambar da herkesin tepkisini çekecek şekilde yönetim kurulu üyesi tarafından işgal edildi.

Yücesoylu: Büyük yatırım yapmıştık kapıları kırılmış
Koop-Süt Yönetim Kurulu Koop-Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu,  konuyla ilgili Havadis’e verdiği bilgide, 2006 yıllarına kadar bu ambarın Kooperatif  Merkez Bankası’nın malı olduğunu ancak daha sonra Koop-Süt’e tahsis edildiğini kaydetti. 
Yücesoylu, burayı çalışır bir hale getirmek için çok para akıttıklarını ve tamiratını yaptıklarını hatırlattı. 
Bu binada özel raflar yaptıklarını ve süt ambarı olarak kullanmaya başladıklarını anlatan Yücesoylu, 2009’dan sonra yöneticilerin bu ambardan çekildiğini ve atıl durumda olduğunu kaydetti.
Yücesoylu, “Ancak bize yeni bir istihbarat geldi ve buranın birilerine verildiği söylendi. İçinde balya makineleri, arpalar varmış.  Bizim hiçbir şeyden haberimiz yok. Kapıları açılmış kilitleri kırılmış. Üç buçuk senedir yoktuk ancak kullanımı bizdeydi. Şimdi ambar olarak başka birine verilmesini anlamış değiliz” diye konuştu. Yücesoylu, devlet malının talan edildiğini kaydetti.

Erel: Birine verilmedi, araştırma başlattık
Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Metehan Erel,  konuyla ilgili araştırma başlattıklarını, söz konusu yerin remi olarak herhangi birine verilmediğini söyledi. Ereli “Tetkik başlattık” dedi.

Şanlıer: Bir kamyon arpa için mi bunlar?
Muhtarlar Birliği Başkanı Hüseyin Barbet’in kardeşi Mehmet Şanlıer,  konunun haber yapılmasına tepki gösterirken, “Ben oraya bir kamyon arpa döktüm sadece. Kapısı açıktı ambarın, kilit falan da kırmadım.  Kimsenin maşını gasp etmedim. Kardeşim, Hüseyin Barbet Kooperatifin Yönetim Kurulu’ndadır. O bana burayı kullan, bir şey olmaz dedi. Ben de döktüm. Neden şimdi böyle papara koparılıyor. Anlamış değilim” dedi. Şanlıer, yakın zamanda orayı boşaltacağını da söyledi.

 

 

 

 

Barbet: Arpa benim, kimsenin ambarına ihtiyacım da yok
Muhtarlar Birliği Başkanı, Koop Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Barbet, arpaların kendisine ait olduğunu söyledi ve Akçay’daki ambarın sütçülükle alakası olmadığını, binanın uzun zamandan beri boş olduğunu ifade etti.
Barbet, buranın iki yıldır bakımsız olduğunu belirtti ve şunları savundu:
“Bir arpa kamyon arpa aldık. Yolda giderken yağmur oldu. Biz de bu arpayı ambarın kapısı da açık olunca, buraya bıraktık. Kardeşimin ambarı yoktu. Beraber bıraktık. Yağmur da hiç durmadı. Kızım da rahatsız oldu, gidip alamadım.
Benim kendime ait sekiz tane ambarım var. Kimsenin, hiçbir hükümetin ambarına ihtiyacım da yok. Ben Çiftçiler Birliği’nde mali sekreteriyim.
Çiftçinin kooperatiften her zaman yardım görmesi gerekir.  Gasp edilen bir durum yok ortada. İstesek başka bir üreticin de ambarına da koyardık. Kırk senedir üreticiyim.
Koop yönetiminde olmasam ambarları yine kullanırım. Bu yapılan ayıp. Arpa benimdir, arkadaşların samimiyetine dayanarak kullandım. Kırk gün önce arpaları oraya bıraktık. Benim kimsenin ne malına ne arsasına ihtiyacım var” şeklinde konuştu.

Güröz: Banka yöneticileri mallarına sahip çıkmıyor
Koop-Sen Başkanı Mehmetali Güröz de, olaya tepkisini ortaya koydu ve orasının Koop-Süt’e verildiğin, 2007-2008 yıllarında oraya tadilat yapılarak ambar olarak kullanılmaya başlandığını söyledi.  Güröz, “Orası bizim malımızdır.  Yönetim burayı birine veremez, devredemez, kiralayamaz. Sözlü bir şekilde de kullanıma bırakamaz. Demek ki ki banka yöneticileri mallarına sahip çıkmıyor” dedi.
Güröz, Koop Bankası’nın burayı kullanmayacaksa eskiden olduğu gibi Koop Süt’ün kullanımına verebileceğini vurguladı.  Veya buranın Koop levazıma da devredilebileceğine işaret eden Güröz, şöyle konuştu: 
“Biz buranın özel sektöre, şahıslara peşkeş çekilmesine karşıyız. Sorumluluk yöneticilerindir.  Nasıl ki Zeyko’ya sahip çıkmadılar. Burada da demek ki sahip çıkılmayıp, elimizden gitmesini öngördüler. Orası eğer kullanılmayacaksa Binboğa Yem Fabrikası’na da  devredebilir.  Ancak olay şu ki; malına sahip çıkmayan insanların Koop yöneticiliğinde de yeri yok.”

Foto: Mustafa ŞENAL

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar