Kolejler bile tercih edilmez oldu! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Kolejler bile tercih edilmez oldu!

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Kolejlere giriş konusunu bugüne kadar hep sınav üzerinden tartıştık. Böylesi bir sınavın doğru olmadığını hep anlatıp durduk. Çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurguladık. Yalnız son yıllarda önemli bir konu daha var ama bir türlü eğitimi yönetenlerin gündemine gelmiş değil…

Kolej sınavını kazanıp da kayıt yaptırmayan öğrenci sayısının her geçen gün artması, üzerinde düşünülmesi, kafa yorulması gereken bir konu… Son 3-4 yılda özellikle Lefkoşa TMK’da ciddi sayıda öğrenci sınavı geçmesine rağmen okula kayıt yaptırmıyor. Özel okulları veya Güney Kıbrıs’taki kolejleri tercih ediyorlar. Girne 19 Mayıs TMK ve Mağusa TMK’da da son 3-4 yılda kayıt yapmayan öğrenci var ama bunlar her yıl için beşi geçmez.


Arşivime bakıyorum. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında bu konuya ilişkin bir de yazı yazmışım. Lefkoşa’daki TMK’ya kayıt yaptırmayan öğrencilerin yıllara göre dağılımına göz attım. Dikkate alınması gereken bir durum var ortada… 2014’te 24 kişi, 2015’te 26 kişi, 2016’da 46 kişi ve 2017’de şimdiye kadar(Eylül’de bu rakam değişebilir) 21 kişi kayıt yapmamıştır.

Acaba diyorum eğitimi yönetenlerin bu konuda bir gailesi var mıdır? Bunun nedeni nedir diye kafa yoruyorlar mı? Yoksa bu durumun hiçbir anlamı yok mu?

Peki bu çocuklar kolejlere kayıt yapmadıysa nere gittiler? Ya Kuzey Kıbrıs’taki özel okullara ya da Güney Kıbrıs’taki kolejlere…

Hafızamı biraz zorlayınca, hiç unutmam 2009’da kolej sınavını 8’inci sınıftan, 5’inci sınıfa çekerek çok önemli bir iş yaptığını zanneden dönemin eğitim bakanı o günlerde bu girişimini “özel okullara ve Güney Kıbrıs’taki kolejlere giden öğrencileri engellemek” olarak topluma yutturmaya çalışmıştı. Sekiz yılda geldiğimiz nokta ortada… Koleji kazanan çocukların önemli bir kısmı devlet kolejinde öğrenim görmekten vazgeçip özel okulları ve Güney Kıbrıs’taki okulları tercih ediyorsa, artık eğitimde konuşmamız gereken başka şeyler var demektir.

Bazı özel kolejlerin hiç eğitim ücreti talep etmeden üstünden de öğrenciye para verdikleri bir dönemi yaşıyoruz. Kolej sınavında üst sıralarda yer alan çocuklar 3-4 yıldır özel okulların takibinde. O öğrencileri kendi okullarına çekebilmek için tüm olanaklarını seferber etmiş durumda…

KKTC’deki özel okullar yanında hatırı sayılır bir öğrenci kitlesinin de Güney Kıbrıs’taki kolejleri tercih ettiğini de göz ardı etmemek gerekir. Vatandaşın kalite arayışı devam ediyor. 2009’da dönemin eğitim bakanının “özel kolejlere giden öğrenci sayısını düşüreceğiz” iddiasının aksine, geçen 8 yıl içinde özel okullara giden öğrenci sayısı artmış, bugün Kuzey Kıbrıs’ta özel okula giden öğrenci sayısı toplamda %20’yi aşmıştır.

Devlet kolejlerinin üniversiteye girişte gerek A Level gerekse LYS koridoru olsun özel okullara göre daha başarılı olduklarını şu an için söylemek mümkün… Gelecekte ne olur onu bilemeyiz. Demek ki toplumun tercihleri sadece “başarı” odaklı olmadığı anlaşılıyor. Toplum daha farklı şeyler de arıyor. Kalite gibi, farklı olanaklar gibi, tam gün eğitim gibi…

Eğitimi yönetenlerin genel ortaöğretimi yeniden organize ve değiştirme zamanının geldiğini anlaması için daha ne gibi gelişmelerin olması gerekir merek ediyorum. Devletin en iyi okulları tercih edilmez noktaya gelmiş ise, değişim ve dönüşüm kaçınılmazdır.

Tabii ki değişim ve dönüşüm de siyasi kararlılık ve cesaret ister.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar