KKTC’de hibe destek programları - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

KKTC’de hibe destek programları

Küçük ve orta boy işletmelerin rekabet gücünün artırılmasına yönelik kısmi hibe destek programı 2013 yılında da uygulanacak. Türkiye tarafından sağlanan finansmanla, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bünyesinde bulunan KOBİ Geliştirme Merkezinin koordinatörlüğünde ve Çukurova Ajansı’nın teknik desteği ile gerçekleşecek programda, projelerin değerlendirilmesini, bağımsız uzmanlar yapacak. Projeler, AB kriterlerine göre hazırlanıp değerlendirilecektir.
Uygulanacak kısmı hibe programına göre, proje tutarlarının %50si hibe edilecek, geriye kalan %50 sinide proje sahibi karşılayacak. Kar gütmeyen firmalarda da hibe desteği %75 olacak. Bahse konu hibe programlarına, Ekonomi ve Enerji bakanlığı liderliği ve vizyonunda önce sanayi sektörü ile başlanmış daha sonra tarım ve turizm sektörleri de programa dahil edilmişti.

2012 yılında uygulanan hibe destek programında sanayi sektöründe 26 firmaya 4.2 milyon TL, tarım sektöründe 18 üreticiye 2.5 milyon TL, turizm sektöründe de 14 firma ve 5 kar gütmeyen kuruluşa 3 milyon TL olmak üzere toplamda 9.7 milyon TL hibe kullandırılmıştı.


2013 yılında da sanayi, turizm ve tarım sektörlerinde hibe destekleri devam edecek. Bu bağlamda sanayi işletmeleri için 4 milyon TL, tarım işletmeleri ve turizm işletmeleri için de 5er milyon TL olmak üzere toplamda 14milyon TL’lik bir kaynak hibe programlarıyla hak eden firmalara kullandırılacak. Bu 14 milyonluk kaynak, projenin yarısı olduğu için diğer yarısını da yatırımcı firmalar karşılayacak böylece toplamda 28 milyon TL tutarında bir katma değer, yani yatırım gerçekleşmiş olacaktır. Her projede azami limit 250 bin TL olacaktır. Asgari tutar ise 25 bin TL’dir.

Şimdi de sizlere, hibe programının uygulanacağı sektörlerin, içerik ve kapsamlarında neler olduğu hakkında bilgiler vereceğim.

1- Rekabet gücünün artırılması mali destek programı (sanayi sektörü);
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın uygulayacağı destek programıdır. Ülke ekonomisinin rekabet gücünün artırılması ve verimlilik artışının sağlanması, ürünlerin yurt dışına pazarlama imkanlarına kavuşması, çevresel değerlerin korunarak ekonomide sürdürülebilir gelişmenin sağlanması başlıca öncelikler arasındadır. Sanayi sektöründe, bu yıl özellikle tarımsal yerli ürünlerin sanayi ye dönüşümünün desteklendiği projelere katkı sağlanması hedeflenmektedir. Özellikle narenciye, patates, nar enginar, zeytin, zeytinyağı, pekmez gibi kültürel ürünlerin markalaştırılarak uygun ambalajlarda turizme ve ihracata yönelik olarak üretilmelerine destek olunacaktır. Bunların yanında, enerji tasarrufu ve verimliliğini ön plana çıkaran projeler ve yazılım konusunda, özgün ürün geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla, bilişim sektörü de destek programına dahil edilmiştir.

2- Tarımsal ve kırsal kalkınma destek programı; tarım piyasalarının etkinliğinin artırılması ve kırsal alanlarda ekonomik faaliyetleri çeşitlendirmek amacıyla tarım ve doğal kaynaklar bakanlığının yürüttüğü destek programıdır. Modern tarımsal üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması tarımsal üretimde katma değerin artırılması, kırsal alanda ekonomik faaliyetlerin geliştirilip çeşitlendirilmesi ve tarımsal alandaki sivil toplum örgütlerinin hizmet kalitesinin artırılması başlıca özellikler olarak göze çarpmaktadır. Büyük ve küçükbaş hayvancılıkta ahır ve ağılların modernizasyonu, süt hijyeninin artırılması, modern sera kurulumu ve mevcutların modernizasyonu, kıyı balıkçılığı teknolojilerinin modernizasyonu, soğuk hava depolarının kurulması, tarımsal ürünlerin piyasaya sürülme şartlarının iyileştirilmesi için ünitelerin kurulması, niş ürünlerin geliştirilmesi ve üretim standartlarının iyileştirilmesi gibi projeler destek programı içinde değerlendirilecektir.
3- Turizm potansiyelinin geliştirilmesi destek programı;
Turizm çevre ve kültür bakanlığı tarafından yürütülen bu programın amacı KKTC’nin turizm potansiyelinin geliştirilmesidir. Turizm tesislerinin hizmet kalitesinin ve çeşitliliğinin artırılması, yeni tesisler oluşturulması başlıca öncelikler arasındadır.
Lefkoşa Surlariçi, Mağusa Suriçi ve Girne antik limanı yakın çevresinde yapılacak tesislere önem verilecek ayrıca sakin şehir (citta slow) konseptine yönelik sunulan projeler de desteklenecektir.

Reel sektörün büyüyüp kalkınması, yatırımların, üretimin ve ihracatın artması, ülke ekonomisinin rekabet gücünün artırılması amaçlarını taşıyan hibe destek programları, büyük bir öneme sahip bulunmaktadır. Tarım piyasalarının etkinliğinin artırılması, kırsal alandaki ekonomik faaliyetlerde çeşitlilik yaratılması, turizm potansiyelinin geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için çok önemli birer kaldıraç görevi yerine getirmektedir. 2 yılsonunda, ülke reel sektörüne, yaklaşık 24 milyon TL tutarında geri ödemesi olmayan kaynak, can suyu olarak aktarılmış olacaktır. Yatırımcıların koyacağı öz kaynakla birlikte toplamda yaklaşık 48 milyon tutarında katma değer yani yatırım gerçekleşmiş olacaktır.

Son olarak da, yakında uygulanmaya başlayacak çok önemli bir gelişmeden, kredi teminat kooperatiflerinden bahsetmek istiyorum. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile 2 tane esnaf örgütü arasında imzalanacak protokolle uygulamaya başlanacaktır. Teminat sıkıntısı çeken esnafların da, krediye ulaşabilmelerini sağlamak için, bu kooperatifler kurulacak ve teminat sorunu yaşayan esnafların teminat sıkıntılarını çözerek, esnafları krediye kavuşturacaklardır.

Ülkemiz reel sektörüne ve ekonomisine yönelik olarak, atılan doğru adımları izleyip, yazmaya devam edeceğiz.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar