KKTC’de neden ‘gurbet’ milletvekili hiç olmadı? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

KKTC’de neden ‘gurbet’ milletvekili hiç olmadı?

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

KKTC’de neden ‘gurbet’ vatandaşlar arasından bir milletvekili çıkmadı? Öğrenme yetenekleri olmadığı için mi? Yoksa eğitim sistemi onlara da fırsat eşitliği sunmadığı için mi? Tabii ki eğitim sistemi onlara eğitimde fırsat eşitliği sunmadığı içindir. Bu soru buraların sosyal yapılanmasının nasıl olduğunun esas göstergesidir; kim ne derse desin. Artık buraların devlet yapısının reforma uğratılmasının zamanı çoktan geldi ve geçti bile.

Çağdaş bir devlet doğuştan eşit olarak yaşama başlamayan bireyleri eşit duruma getiren devlettir. Aslında devletlerin asli amacı bu olmalı. Yoksa insanlar tek başlarına yaşamlarını sürdürmeye devam edebilirlerdi. Sosyal yaşamı seçmenin gerekçesi birlikte yaşamaktır. Birlikte yaşamak ama eşit koşullarda yaşamak.


Bu amaçla insanlar belirli bir coğrafya üzerinde, hem doğal hem sosyal porblemlerle başa çıkmak için sosyal grupları oluşturdular. En büyük sosyal grup da toplumdur. Toplumun varlığının devamı için de kurumsallaşmanın en tepe noktası devletleşmektir.

Sosyal devletlerde hiçbir ırk, zümre, aile veya gruba ayrıcalık tanınmaz. Bütün bireyler sosyal haklara eşit şekilde erişme şansına sahip olmalıdır. Özellikle olanaksızlıklar içerisinde yaşama başlayan bireylerin, her türlü fırsatlardan yararlanabilmesi için sosyal devlet eşit fırsatlar yaratır.

Hak aramada, eğitim olanaklarından yararlanmada, kişi başına düşen milli gelirden eşit oranda pay almada, toplumdaki herkesin fırsatlardan eşit şekilde yararlanması gerekir. Tabii ki devlet sosyal devlet ise. KKTC bir sosyal devletmiş, o halde tüm bu iddialar buralarda geçerli.

Bizim konumuz eğitim. Dolayısıyla KKTC eğitim sisteminde, ‘eğitimde fırsat eşitliği’ gerçek anlamda bireyler sunuluyor mu? Ne yazık ki sorunun yanıtı kocaman bir hayır.

KKTC eğitim sisteminde eğitimde fırsat eşitliğinin olmaması şu iddia ile anlaşır zaten. KKTC’de yüzyıllardır var olan etnik bir grup olarak kabul edilen ‘gurbet’ vatandaşlardan kaç tanesi  devlet dairelerinde müdür, müsteşar, milletvekili, bakan, başbakan veya cumhurbaşkanı olmuş mu yada en azından bu statülere erişmek için yeltenmişdir?

Ne zaman ki ‘Gurbet’ vatandaşlarımız da bu sosyal statülere erişecek o zaman buralarda sosyal devletin ayak izleri duyulacak ama şimdi öyle bir durum yok. Ve işin ilginci ‘Eski Siyaset’in hiç umurunda bile değil.

Eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldıran o kadar uygulama var ki saymakla bitmez. 21. yüzyılda hala daha birleştirilmiş sınıf uygulaması bunlardan birisi. Devlet okulları güya parasızdır ama daha ilkokulda ingilizce kitapları para ile SATILIYOR. Bunu yanında devletin kendi bastığı ve dapıttığı kitapları varken, özel dershanelerin kitaplarını öğretmenler sınıfta PARA İLE SATIYOR. Parası olmayıp alamayan öğrenciler, kolej sınavına yönelik olan özel dershane kitaplarını alamadıkları için kolejli olamıyorlar.

Özel eğitime muhtaç çocuklara yöenlik eğitim imkanları yetersiz. Lefkoşa’daki yani merkezdeki özel eğitim okullarına parası olmadığı için çocuklarını getiremeyen ailelerin çocukları fırsat eşitsizliğine maruz kalıyor. Bunun yanında özellikle köylere doğru gidilince fiziki alt yapı eksiklikleri ile öğretmen ve yönetici problemi yaşanan bölgelerde, fırsat eşitsizliği tüm güzelliğiyle kendisini göstermekte.

Maddi imkansızlıklar yaşayan ve 21. yüzyılda bütçesi olmayan okullarda, müdürler bütçe yaratmak için kendi kaderlerine terk edildiği için, eğitimde fırsat eşitsiliği de yok olup gidiyor. Kaldı ki müdür ve diğer yönetim kadrosunun esas görevi bütçe yaratmak değildir; esas görevleri öğretimdir. Öğretimden de bütçe ile uğraşmaları nedeniyle uzaklaşmaktalar. Bu okullarda okuyan öğrenciler de fırtsat eşitsiliğine maruz kalıyor.

Ancak buraların SİSTEMSİZ EĞİTİMİ’ndeki en büyük fırsat eşitsizliği ‘kolej’ olgusudur. Parası olan koleje gidiyor olmayan da uzaktan bakıyor. Kolej ya bütün istekli öğrencilere götürülecek ya da ortadan kaldırılacak. Eğer buraları sosyal bir devlet ise. Ve eğitim olanakları tüm öğrencilere eşit fırsatlar yaratılarak sunulmalıdır. Yoksa eğitimde fırsat eşitliğini yaratmak için bir yüzyıl daha beklemek gerekecek.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar