Kibrit: 51’inci koltuk için aday oldum - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Kibrit: 51’inci koltuk için aday oldum

Kibrit: 51’inci koltuk için aday oldum

“ENGELLERİ KALDIRMAK İÇİN ADAYIM”… CTP-BG Lefkoşa Milletvekili adayı, Günay Kibrit, “Meclis’te 51’inci koltuğa oturmak için bu yola girdim. Ülkemizde engelli vatandaşlara yeterli hizmet verilmiyor. Engelleri ortadan kaldırmak adına, onların sözcüsü olarak seçimlere katıldım” diye konuştu

Ertuğrul SENOVA
Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’den, erken genel seçimleri için Lefkoşa’dan 8. sıradan milletvekili adayı olan ve Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD) Asbaşkanlığı görevini üstlenen Günay Kibrit, özürlü vatandaşların sözcüsü olarak Meclis’e girmeye hazırlanıyor ancak ortada yine bir engel var.
Milletvekilliğine seçilse dahi oturumlara katılamayabilir. Çünkü Meclis binasında fiziksel özürlüler için herhangi bir düzenleme yok. Kibrit, Havadis’e açıklamalarda bulundu ve uygulamaların yetersizliği konusunda dert yandı. Kibrit, parlamentoya seçilirse ne gibi projeleri hayata geçirmek istediğini anlattı.


“Sıkıntı çok…”
Engelli vatandaşların dolaşım, erişim ve ulaşım konusundaki sıkıntılarını dile getiren Günay Kibrit, engelliler için 1993 yılında yürürlüğe giren “Özürlüleri Koruma ve İstihdam Yasası” isimli yasanın genişletilmesi gerektiğini kaydetti. Kibrit, belediyelerin ve devletin yeterli hizmeti sağlamadığını, eğitim konusundaki sıkıntıları giderecek veya ailelere herhangi bir destek fonu sağlayacak bir uygulama olmadığını söyledi. Kibrit, şunları ifade etti: “Meclis’e 51. koltuğa oturmak için bu yola girdim. Engelli vatandaşlar adına maalesef ülkemizde yeteri kadar uygulama ve hizmet yok. Ben bunları değiştirmek ve engelli vatandaşların engellerini ortadan kaldırmak adına onların sözcüsü olarak seçimlere katıldım. Özürlü vatandaşlarımız evlerindeki kapıdan çıkar çıkmaz hayatın kötü yüzüyle tanışarak engellenmeye başlıyor. Aslında bizler engelli değil, engellenenleriz. Aileler evde yeterli ortamı sağlıyor ama kamuya açık alanlarda işler değişiyor. İçişleri Bakanlığı haricinde hiçbir bakanlıkta özürlü vatandaşlarımıza dair herhangi bir uygulama görülmüyor. Hayata atılan bir diğer adım yani eğitim sürecine değinmek istersek, fiziksel engelli çocuklarımızın diğer çocuklardan eğitim konusunda hiçbir farkı yok. Eğitim ve öğrenim fiziğe dayalı bir konu değil. Fakat okullarda engelli çocuklarımız için hiçbir düzenleme yok. Önlerindeki 5cm’lik bir basamak bile, onların en büyük engeli halini alıyor.”

“Yasa genişletilmeli”
Kibrit, engelliler için 1993 yılında yürürlüğe giren “Özürlüleri Koruma Ve İstihdam Yasası”nın günümüz şartlarına uygun olarak, engelleri kaldırma bakımından düzenletilip genişletilmesi gerektiğini vurguladı. Kibrit ayrıca şunları söyledi: “Örnek verecek olursak istihdam sorunu. 2006 yılından beridir “yasal zorunluluk” olmasına rağmen engelli istihdamı yapılmamaktadır. Sadece yasadaki %4 oranına bağlı kalınması durumunda bile engelli insanlarımızın istihdam sorunu ortadan kalkabilir. Yine yasada geçen 25 yıl fiilen çalışıp sigortadan emekli olma hakkımız var fakat ikramiye için 55 yaşa gelmeyi beklemek zorundayız. Engelli vatandaşların aileleri de maddi ve manevi olarak büyük sıkıntı içinde. Özellikle özürlü bir çocuğa bakan aile, hem tıbbi malzemelerini hem de ilaçlarını sağlamak zorunda. Bunu karşılayabilmeleri için büyük bir harcama yapmaları gerek. Fakat bakım yapmalarından dolayı çıkıp işleme gibi bir lüksleri yok. 3 kişilik bir aileyi ele alacak olursak, sadece babanın çalışması, o ailenin geçimini sağlamasında büyük güçlükler çekmesine neden oluyor. Engelli vatandaşlarımıza küçük bir aylık yardım veriliyor ama yeterli değil. Aile fonlarının açılması ve devletin destekte bulunması şart.”

Eşitlik istiyorlar…
Sosyal ve iş yaşantılarında büyük zorluklar yaşayan engelli vatandaşlar, bu konuda da devletten ve halktan destek bekliyor. Gülay Kibrit, kamusal alanlarda, sosyal yaşantılarında ve iş hayatlarında önlerine çıkan engellerin dıştan bakıldığında küçük gözüken ama onlar için büyük olduğunu belirtti. Kibrit, “Yaşamımızın engellenmesi konusunda devlet ve belediyelerde suç olduğu kadar bazı bilinçsiz vatandaşlarımızda da var. Özürlüler için ayrılmış özel park yerlerine bilinçsiz ve umursuz vatandaşların park etmesi alışıla gelmiş bir durum gibi gözükse de bizler için çok zor bir durum. Sadece büyük süper marketlerde rampa olması, bizleri kısıtlamaya ve engellemeye yetecek bir durum. Devlet kurumlarında bayan çalışanlara 5 yıla bir yıpranma hakkı veriliyor. Peki ya engelli bir bayan çalışan yıpranmıyor mu? Bizlere bu hak tanınmıyor. Bizler fazladan para değil, diğer bireylerle eşit şartlarda yaşamak istiyoruz. Yasaya göre biz engelli vatandaşlar üniversite mezunu olsak da engelli istihdamı ile işe alınıyoruz. Böyle olunca bizi bitirdiğimiz bölüme göre değil, üstümüzdeki yöneticinin herhangi bir boşluğa atamasıyla işe başlıyoruz. Bu eşitlik değil, bizler eşitlik istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Seçilmesem de mücadeleye devam”
Kibrit, Kuzey Kıbrıs’ta Kuzey KIbrıs’ta 5 bin 500 bireyin engelli olarak yaşamını sürdürdüğüne de dikkat çekerek, sözlerini şöyle noktaladı: “En kaba hesapla yapacak olsak, ailelerinin 3 kişi olduğunu var sayalım. Sonuç, 15 bin kişi devlet, belediye ve bilinçsiz halk tarafınca engellenip mağdur oluyor, eşitsizliklere maruz kalıyor. Bu rakam kaile alınmayacak bir rakam değil. Meclis’e girsem de girmesem de bu sorunları çözmek adına mücadele etmeye devam edeceğim. Ayrıca Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’e de bu denli önemli bir konuda önümü açtığından dolayı çok teşekkür etmek isterim.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar