“Kıbrıs’ta Soykırım-Haykırış” konferansı Ankara’da yapıldı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Kıbrıs

“Kıbrıs’ta Soykırım-Haykırış” konferansı Ankara’da yapıldı

“Kıbrıs’ta Soykırım-Haykırış” konferansı Ankara’da yapıldı

TC DEVLET ESKİ BAKANI KİLERCİOĞLU: “SOSYAL VE KÜLTÜREL SOYKIRIM HALEN KIBRIS TÜRKÜNE DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE UYGULANMAKTADIR”

Kilercioğlu daha önce Ada’da yaşanmış soykırımın hedefinin, Ada’nın Helenleştirilmesi diğer deyimle Ada’nın Yunanistan’la birleştirilmesi olduğunu kaydetti.


Kıbrıs Türk Kültür Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, Kilercioğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı “Kıbrıs'ta Soykırım-Haykırış” konulu konferans dün akşam Kıbrıs Türk Kültür Derneği Mehmet Ertuğruloğlu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kilercioğlu, 1960-74 yılları sürecinde Türklere uygulanan soykırımın, genelde 3 ayrı plan içinde uygulandığını, bu planların Grivas tarafından hazırlanan “Genel Plan”, Makarios ve ekibi tarafından hazırlanan Akritas ve Yunan Cuntası ve Yunan Silahlı Kuvvetleri tarafından hazırlanan İphestos (Volkan)-74 gizli Planı olduğunu kaydetti.

“1455 TÜRK ÖLDÜRÜLDÜ, 803 TÜRK KAYIP…”

Planlar çerçevesinde, 1960-74 döneminde 1455 Kıbrıslı Türk’ün vahşi bir şekilde öldürüldüğünü ayrıca 803 Türk’ün kayıp olduğunu ifade eden Kilercioğlu, ayrıca, 103 Türk köyünün yakılıp yağmalandığını 200’e yakın Türk evi ve 30 caminin tamamen yok edildiğini belirtti.

Kilercioğlu, 20 binin üzerinde Türk’ün göç ettirildiğini kaydederek, ciddi yapılacak araştırmalarla bu rakamların daha da yükselebileceğini savundu.

Konunun ciddi olarak bugüne kadar ele alınmamış olmasının hem düşündürücü hem de milli hedef açısından çok üzücü olduğunu belirten Kilercioğlu, konunun süratle ele alınması gereken bir konu olduğunu kaydetti.

“21 ARALIK SOYKIRIM GÜNÜ İLAN EDİLMELİ… SOYKIRIM ANITI YAPILMALI”

Kilercioğlu “Halen kayıplarının peşinde koşan bir Rum toplumu karşısında yetkili ve sorumlularda görülen bu sessizliği anlamak oldukça zordur” diyerek, 21 Aralık’ın KKTC Meclisi tarafından bir “Soykırım Günü”, “Milli Yas” günü olarak ilan edilmesi ve “Soykırım Anıtı”nın KKTC’de yerini alması gerektiğini savundu.

“RUMLAR ÖZÜR DİLEMELİ”

Rumların, Kıbrıs Türk’ünden özür dilemesinin ardından görüşmelere devam edilmesi gerektiği görüşünü de dile getiren Kilercioğlu, diğer yandan, bir hukuk komisyonu marifetiyle “soykırımın” ele alınarak Uluslararası Adalet Divanı’na gidilmesi ve gereken tazminatların mağdur ailelere ödenmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Kilercioğlu ayrıca, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin soykırım araştırmalarına katkı verebileceğini kaydederek, bu sorumluluğun KKTC Hükümeti’ne ait olduğunu ve Türkiye Hükümeti’nin de gereken desteği vermesinin önem taşıdığını vurguladı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar